Takole je Ribery izigral Casillasa in dosegel svoj prvi zadetek za galske peteline v sedmem nastopu. Foto: Reuters
Takole je Ribery izigral Casillasa in dosegel svoj prvi zadetek za galske peteline v sedmem nastopu. Foto: Reuters
David Villa
Veselje Davida Ville po izvrstno izvedenem kazenskem strelu. Foto: Reuters
30-letni Vieira
Izkušeni 30-letni Vieira s predstavami na turnirju v Nemčiji spet navdušuje, presenetljivo tudi v napadalnih akcijah. Foto: EPA
Nevarna kopačka
Obračun sosedov v Hannovru je postregel z borbeno igro, a pošteno, saj smo videli za to prvenstvo nenavadno malo kartonov (4). Foto: Reuters
Thuram in Ibanez
Nespameten prekršek Liliana Thurama nad Pablom Ibanezom za najstrožjo kazen. Foto: Reuters
Stara borca
Stara borca Fabien Barthez in Zinedine Zidane zadovoljna odhajata z AWD Arene v Hannovru. Foto: EPA
Raymond Domenech
Francoski selektor Raymond Domenech je s to zmago marsikateremu kritiku zaprl usta. Foto: EPA
Večni poraženci
Večni poraženci ostajajo poraženci, si najverjetneje mislita navijača španske reprezentance. Foto: Reuters


Španci so povedli z enajstmetrovke, ki jo je zakrivil Lilian Thuram nad Pablom Ibanezom. Izvrstno je strel z bele točke izvedel David Villa. Fabien Barthez je bil povsem brez moči. Ko je že kazalo, da furia nadzoruje potek srečanja, je po lepi podaji Patricka Vieire udaril Frank Ribery in pred koncem prvega dela izenačil na 1:1.

Drugi polčas so podjetneje začeli francoski veterani, ki so pobudo kronali v 83. minuti, ko je nespretno obrambo furie z glavo kaznoval igralec tekme Vieira. Vse upe ene najmlajših selekcij na turnirju je z golom v sodnikovem podaljšku pokopal Zinedine Zidane, ki ga zdaj čaka ponovitev velikega finala iz leta 1998 proti Braziliji.

Na 700. tekmi na svetovnih prvenstvih je izkušenost prevladala na mladostjo in ponudila zlati francoski generaciji možnost, da se ustrezno poslovi. V trdem obračunu sta reprezentanci pokazali voljo in znanje, veliki met pa se je kljub le 39-odstotni posesti žoge posrečil Francozom.

Presrečni velemojster
"Španci so nam res otežili delo. Avantura se nadaljuje. Bili smo izvrstno pripravljeni na srečanje. Vesel sem," je v trenutkih po obračunu dejal 34-letni Zidane, ki bo po turnirju postavil kopačke v kot. "Zizou" je misli preusmeril že proti četrtfinalu: "Hočemo dokončati nekaj in pokazati ljudem, da še premoremo kakovost. Srečanje z Brazilci je v spominu francoskega naroda."

"Mlajši igralci so ostali brez zraka,"
pa je na vzrok preobrata opozoril selektor Francije Raymond Domenech.

Spet poraženi
Serija neuspehov španske reprezentance na velikih turnirjih se nadaljuje, saj je prvi poraz pod taktirko Luisa Aragonesa že pomenil njihovo vnovično slovo. "Ko igralci dajo vse od sebe, ne moreš zahtevati še kaj več. So še mladi fantje, ki bodo imeli še veliko priložnosti v prihodnosti," je pogled naprej usmeril Aragones.

Španski vratar Iker Casillas je bil bolj neposreden: "Bili smo tako blizu, to je bilo nepravično, nepravičen poraz." Razočarani Zidanov soigralec je še dodal: "Toda to je nogomet, zdaj gremo domov in nič več ne moremo storiti."

Od minute do minute:
90. +2
Imenitna akcija Francozov, Wiltord je prestregel špansko podajo in hitro podal do Zinedina Zidana, ki je preigral Puyolaa in zaključil za 3:1.
90. +1 Zaradi prekrška nad Alonsom je rumeni karton dobil še Zidane.
90. Tri minute sodnikovega podaljška.
89. Pritisk furie, Les Bleus se uspešno branijo in blokirajo poskuse z razdalje.
88. Namesto utrujenega Henryja je na zelenico vstopil Wiltord.
88. Rumeni karton za Riberyja.
83. Prosti strel za Zidana, ki podaja v kazenski prostor. Po slabo izbiti žogi Xabija Alonsa je Vieira na drugi vratnici streljal z glavo, ob tem je žoga zadela Sergia Ramosa in se odbila v mrežo.
81. Poskus globinske podaje na Henryja, ki je v dvoboju s Puyolom padel.
81. Preigravanje Riberyja, podaja do Govouja, ki je streljal za spoznanje previsoko.
79. Prodor Joaquina po desni, kjer je preigral Makeleleja, vendar je bil na koncu nenatančen.
75. Prva menjava pri galskih petelinih: v igro je namesto Maloudaja vstopil Sidney Govou.
74. Ob nenamernem prekršku je vzkipel Aragones, ki ga je moral umiriti glavni sodnik. Aragones je "zaslovel" z rasističnimi opazkami na rovaš Henryja.
72. Še tretja menjava pri Španiji: Marcos Senna na zelenico, Xavi pa na počitek.
68. Prvi rumeni karton na srečanju in to, ko je minilo že dve tretjini tekme. Prejel ga je Patrick Vieira, zaradi prekrška nad Cescom Fabregasom.
55. - 65. Živahna igra obeh moštev, ki poskušata predvsem s preboji po bokih.
54. Po agresivnejšem začetku Francozov v drugem delu je španski selektor reagiral z dvojno menjavo: Villa in Raul na klop, v igro pa sta vstopila Joaquin in Luis Garcia.
52. Lepa podaja Zidana za Maloudaja, ki je poskušal z volejem, a izkazal se je Casillas.
46. Začetek drugega polčasa v Hannovru.
---------------------------------------------------------------------------
POLČAS: Španci so bili več pri žogi in so tudi povedli iz upravičeno dosojene enajstmetrovke. Ko je že kazalo, da furia nadzoruje potek srečanja je udaril Ribery. V nadaljevanju si lahko obetamo še napeto tekmo.
---------------------------------------------------------------------------
41. Izenačenje! Ribery in Vieira z dvojno podajo izigrata špansko obrambo, tako da se je Ribery sam znašel pred Casillasom, ki ga je lepo preigral in poslal žogo v mrežo za izenačenje na 1:1.
30. - 40. Še naprej prevladuje furia, Les Bleus so brez ideje.
27. Izvrsten izvajalec najstrožje kazni je David Villa, ki je ugnal Fabiena Bartheza z močnim in natančnim strelom ob desni vratnici francoskih vrat. Barthez je prebral namero Villa, a je bil kljub vseeno prekratek.
27. Nepotreben prekršek Liliana Thurama nad Pablom Ibanezom za enajstmetrovko.
23. Nespretnost Francozov v kazenskem prostoru Španije. Vieira in Ribery sta zgrešila idealno podajo Henryja z desne v petmetrski prostor.
15. - 20. Španci so več pri žogi, razmerje 61:39 v korist furie.
12. Prvi poskus tudi s strani galskih petelinov. Po preigravanju na levi strani je poskusil Henry, vendar naravnost v roke Casillasa.
9. Nevaren poskus Pernie s prostega strela z desne strani s kakšnih 30 metrov. Žoga je zletela tik nad stičiščem vrat.
1. - 5. Otipavanje sosedov. Sodnik Rosetti že kaže znake zmedenosti, namesto kota za Francijo je po enominutnem premisleku dosodil igranje z roko Henryja.
1. S sredine igrišča so začeli Španci.

HANNOVER, osmina finala                
                                       
ŠPANIJA         1 - 3         FRANCIJA
Villa 27./11-m Ribery 41.
Vieira 83.
Zidane 90. +2
--------------------------------------- Casillas Barthez Ramos Sagnol Puyol Thuram Ibanez Gallas Pernia Abidal Fabregas Vieira Alonso Makelele Xavi *** Ribery Torres Zidane Raul ** Malouda * Villa * Henry ** --------------------------------------- * 54./Joaquin * 75./Govou
** 54./Luis Garcia ** 88./Wiltord
*** 72./Senna
Sodnik: Roberto ROSETTI (Italija)