Sergio Agüero je največje argentinsko razočaranje SP-ja v Braziliji. Foto: Reuters
Sergio Agüero je največje argentinsko razočaranje SP-ja v Braziliji. Foto: Reuters
Lionel Messi
Messi 4, Rojo in avtogol Kolašinca. Argentina je v predtekmovanju dosegla šest golov in prejela tri. Foto: Reuters
Messijev mojstrski prosti strel za vodstvo

Proti Bosni in Hercegovini niso navdušili (2:1), še manj proti Iranu (1:0), mučili so se tudi proti Nigeriji (3:2). Skupni imenovalec zmag je bil Lionel Messi, ki je zabil štiri zadetke iz petih strelov v okvir vrat. Ostali so bili precej daleč od slovesa, ki ga uživajo. Se lahko dvignejo, lahko Messi sam popelje reprezentanco do naslova, se sprašujejo v Argentini.

Največja moč Argentine bi se morala skrivati v napadu in potencialu velike četverice Messi-Agüero-Di Maria-Higuain. A izvzemši Messija so drugi člani kvarteta na ničli in - kar še posebej bode v oči - v precej mizerni formi. Angelu Di Marii se pozna utrujenost po dolgi sezoni, Gonzalo Higuain je prepočasen in le senca "Pipite", ki je kliničen pred nasprotnikovim golom.

Še največjo skrb pa selektorju Alejandru Sabelli povzroča Sergio Agüero, ki bi moral biti največja opora Messiju, a je bil na prvih treh tekmah neprepoznaven. Za nameček se je proti Nigeriji poškodoval, njegova menjava Ezequiel Lavezzi pa je precej poživil argentinsko igro. Lavezzi je odličen nogometaš, vendar ne more biti v istem stavku, ko je Agüero v vrhunski formi. V Braziliji očitno ni, zdaj pa je prišla še poškodba.

Po poročanju argentinskega časnika Clarin naj bi Agüero zaradi poškodbe mišice na levi nogi že končal mundial. "Njegova poškodba je velik udarec za naša pričakovanja. Poškodba je resna, zaradi nje vsaj mesec ne bo smel igrati, lahko pa, da bo moral mirovati še dlje," so sporočili iz argentinskega tabora.

Strahove argentinskim navijačem povzročata tudi neprepričljiva zvezna vrsta, ki nima pravega "fantazista", in prepustna obramba, ki so ji težave povzročali prav vsi trije nasprotniki. Zoožati prostor okoli Messija in udariti bliskovito v protinapadih je bil recept Irancev, ki je pokazal pot drugim reprezentancam.

Argentino v osmini finala čaka Švica, nato, če malce projiciramo, Belgija ali ZDA. V polovici tabele, v kateri so gavči, ni favoritov prvenstva Brazilije in Nemčije.

"Včasih je bila reprezentanca in ni bilo Messija. Danes je Messi in manjka reprezentanca," je v kolumni zapisal Juan Vasle. Toda posameznik še nikoli ni dobil svetovnega prvenstva. Tudi tokrat ga bo težko, tudi če gre za vesoljca Messija.

Messijev mojstrski prosti strel za vodstvo