Tim Krul po ubranjeni 11-metrovki Bryana Ruiza. Foto: Reuters
Tim Krul po ubranjeni 11-metrovki Bryana Ruiza. Foto: Reuters
Streljanje 11-m na tekmi Nizozemska - Kostarika
Priložnost Urene in prečka Sneijderja
Žoga ni hotela v kostariško mrežo
Sneijder s prostega strela stresel vratnico

Vratar Newcastla je v 121. minuti namenoma zamenjal Jasperja Cillessena. Prvi so streljali Kostaričani, vendar niso zdržali pritiska. Krul je ustavil poskusa Bryana Ruiza in Michaela Umane v drugi in peti seriji (v pravo smer se je vrgel pri vseh petih strelih), medtem ko so vsi štirje Nizozemci zadeli in nekoliko izboljšali statistiko svojih izvajanj 11-metrovk na največjih tekmovanjih, kjer so predtem v petih tovrstnih primerih napredovali samo enkrat.
26-letni Krul sicer ne velja za specialista za branjenje strelov z bele točke. Pri Newcastlu je izmed 20 ubranil samo dva. Tulipani, ki so v Salvadorju igrali že v uvodnem krogu, ko so s 5:1 razbili Španijo, se bodo v polfinalu v sredo ob 22.00 v Sao Paulu pomerili z Argentino.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi, drugi polčas, podaljšek in 11-metrovke. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega, drugega polčasa in podaljška.


Odlični Navas vselej na pravem mestu
Po 120 minutah je bilo 0:0. V prvem polčasu je kar dolgo trajalo, da se je tekma razživela, nato pa si je Nizozemska v kratkem času pripravila tri lepe priložnosti proti obrambno usmerjenim Srednjeameričanom. Ob koncu 21. minute je strel Robina van Persieja iz bližine po lepi akciji vratar Kaylor Navas ubranil, uspešen pa je bil tudi v nadaljevanju akcije po odbiti žogi in poskusu Wesleyja Sneijderja. V 29. minuti se je Navas izkazal še po strelu Memphisa Depaya z leve strani po hitrem protinapadu.

V 39. minuti je sledila nova izjemna obramba Navasa po prostem strelu Sneijderja s 25 metrov. Predtem je prvi rumeni karton na tekmi zaradi prekrška nad Arjenom Robbnom prejel Junior Diaz. Do konca tekme so opomin dobili še trije nogometaši Kostarike, vsi po prekrških nad članom Bayerna.

Vratnica Sneijderja in nespretni van Persie
V drugem polčasu gledalci pravih priložnosti ne na eni ne na drugi strani niso videli vse do zadnjih desetih minut. Nizozemci so takrat pritisnili na plin in v končnici nevarno ogrožali tekmečeva vrata. Sneijder je v 82. minuti s prostega strela z leve strani tik za robom kazenskega prostora zadel vratnico! Meril je čez živi zid na prvo vratnico.

V 88. minuti je nemogoče zapravil van Persie. Pred vrati bi moral po podaji Sneijderja z leve strani samo potisniti žogo v mrežo, a ni uspel pravilno stegniti noge. Pet minut pozneje so imeli Nizozemci še eno neverjetno priložnost. Žoge nikomur ni uspelo spraviti v vrata po novi podaji z leve strani. Na golovi črti jo je po strelu van Persieja uspešno izbil Yeltsin Tejeda, ki mu je pomagala tudi prečka.
Priložnost Urene, Sneijder še enkrat v okvir vrat
Ob koncu podaljška sta imeli obe reprezentanci priložnost za zmago. Strel Marca Urene v 117. minuti je lepo ubranil Cillessen, dve minuti pozneje pa je Sneijder z roba kazenskega prostora še enkrat stresel okvir vrat, tokrat prečko.
V polfinale brez de Jonga
Selektor tulipanov Louis van Gaal je v začetno enajsterico uvrstil mladega napadalca Depaya in branilca Bruna Martinsa Indija, ki proti Mehiki nista bila na igrišču od prve minute. Poškodovani Nigel de Jong je bil na klopi. Pri Kostariki je kaznovanega Oscarja Duarteja, ki je v osmini finala ob zmagi nad Grčijo po 11-metrovkah prejel rdeči karton, zamenjal Johnny Acosta.

Statistika tekme:
- streli: 20:6
- streli v okvir vrat: 15:3
- koti: 11:1
- nedovoljeni položaji: 13:2
- prekrški: 15:13
- posest žoge: 64:36 odstotkov


Četrtfinale, Salvador:
NIZOZEMSKA
- Kostarika 4:3 (0:0) - po 11-metrovkah
51.179 gledalcev

11-metrovke: van Persie , Robben , Sneijder , Kuyt ; Borges , Ruiz (Krul brani), Gonzalez , Bolanos , Umana (Krul brani).

Nizozemska: Cillessen ( 121./Krul), de Vrij, Vlaar, Martins Indi ( 106./Huntelaar ), Wijnaldum, Blind, Kuyt, Sneijder, Robben, van Persie, Depay ( 76./Lens).

Kostarika: Navas, Gamboa ( 78./Myrie), Acosta , Gonzalez , Umana , Junior Diaz , Ruiz, Borges, Tejeda ( 97./Cubero), Bolanos, Campbell ( 66./Urena).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)


Brasilia:
ARGENTINA
- Belgija 1:0 (1:0)
68.500; Higuain 8.

Streljanje 11-m na tekmi Nizozemska - Kostarika
Priložnost Urene in prečka Sneijderja
Žoga ni hotela v kostariško mrežo
Sneijder s prostega strela stresel vratnico