Neymar je bil na prvi tekmi več na tleh kot na nogah. Foto: Reuters
Neymar je bil na prvi tekmi več na tleh kot na nogah. Foto: Reuters
Islandci so na prvi tekmi ustavili Argentino in še povečali apetite navijačev. Foto: Reuters
Aleksandar Kolarov je bil srbski junak na tekmi s Kostariko. Foto: Reuters

Reprezentanci sta se doslej pomerili desetkrat, Brazilci pa so zmagali na devetih obračunih. Kostarika je bila boljša le na prijateljski tekmi leta 1960.

Dobra novica za Brazilce je, da bo zagotovo zaigral tudi prvi zvezdnik Neymar, ki jo je skupil na uvodni tekmi prvenstva, ko je po ostrih dvobojih s švicarskimi nogometaši večkrat obležal na tleh. "Dobro sem treniral, vseskozi sem se počutil udobno, prav tako nisem čutil nobenih bolečin v gležnju," je v videosporočilu, ki ga je v javnost dala brazilska zveza, dejal Neymar, ki je zavoljo bolečin predčasno končal torkov trening.

Brazilci so od leta 1982 na svetovnih prvenstvih vselej zmagali v skupinskem delu. "Moramo popraviti našo igro. Za nas so vse tekme kot finale, še bolj na svetovnem prvenstvu. Štejejo le tri točke," je odločen Coutinho, strelec na tekmi proti Švici.

Kostarika je izgubila uvodna tekmo proti Srbiji (0:1) in si tako močno zmanjšala možnosti za napredovanje. Poraz bi pomenil konec upov. "Švicarji so jih pritisnili na sredini in tako moramo začeti tudi mi. Vsi vemo, da od tam izvirajo vse težave za nasprotnika. Moramo čim prej osvojiti žogo in preiti v protinapad," je kostariško filozofijo razložil kapetan Bryan Ruiz.

Ob 17.00: Nigerija – Islandija
Popoldanski obračun ob 17. uri pripada Nigeriji in Islandiji. Razpoloženje v obeh taborih je po uvodnih tekmah različno. Medtem ko so Islandci remizirali z Argentino (1:1), je Nigerija razočarala na tekmi s Hrvaško (0:2). Bržkone bosta obe ekipi za napredovanje potrebovali tri točke, zato lahko pričakujemo napadalno igro. Lahko super orli, ki so v povprečju najmlajša ekipa na mundialu, strejo odpor izjemno organiziranih Islandcev?

Nigerija je od zadnjih 13 obračunov na svetovnih prvenstvih dobila le enega, leta 2014 proti Bosni in Hercegovini. Ob tem je doživela devet porazov. Pri Islandiji bo manjkal vezist Johann Berg Gudmondsson, nared pa bo prvi zvezdnik Gylfi Sigurdsson.
Ob 20.00: Srbija Švica
V Srbiji, ki je nogometaše v Rusijo pospremila s skepticizmom, po zmagi nad Kostariko vlada evforija. Junak srbske zmage Aleksandar Kolarov sporoča, da ne mislijo na kalkuliranje in da gredo na zmago, ki bi jim prinesla prvo napredovanje v izločilne boje. Leta 2006 in 2010 so izpadli v skupinskem delu. "Če se bomo ukvarjali z matematiko in igrali na remi, ne bomo uspešni. Seveda si želimo zmage," pravi Kolarov. Srbski trener Mladen Krstajić se zaveda kakovosti Švicarjev: "So izjemno močni, kompaktni in izkušeni. V Vladimirju Petkoviću imajo odličnega selektorja."

Švicarji bodo po vsej verjetnosti ponovili trd pristop s tekme z Brazilci, ko so glavnega zvezdnika Neymarja kar desetkrat podrli na tla. Težavo zna predstavljati utrujenost, saj so Švicarji iz Samare do Kaliningrada potovali kar šest ur. "Smo precej izčrpani, a bomo do tekme povsem nared." Igral bo tudi poškodovani Valon Behrami.


SKUPINA E, St. Peterburg

Petek ob 14.00:
BRAZILIJA KOSTARIKA

Verjetni postavi:

Brazilija: Alisson, Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Casemiro, Paulinho, Willian, Coutinho, Neymar, Gabriel Jesus.

Kostarika: Navas, Gonzalez, O. Duarte, Gamboa, Calvo, Guzman, Borges, J. Campbell, B. Ruiz, Urena.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


SKUPINA D, Volgograd

Petek ob 17.00:
NIGERIJA ISLANDIJA

Verjetni postavi:

Nigerija: Uzoho, Ebuehi, Balogun, Idowu, Troost-Ekong, Ndidi, Etebo, Moses, Mikel, Iwobi, Iheanacho.

Islandija: Halldorsson, B. Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Magnusson, O. Skulason, Gunnarsson, Hallfredsson, B.
Bjarnason, G. Sigurdson, Finnbogason.
Sodnik: Matthew Conger (Nova Zelandija)


SKUPINA E, Kaliningrad

Petek ob 20.00:
SRBIJA ŠVICA

Verjetni postavi:

Srbija: Stojković, Ivanović, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević, Tadić, Milinković-Savić, Kostić, Mitrović.

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber, Seferović.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)