Edinson Cavani bo v kadru, a ne v začetni postavi. Foto: Reuters
Edinson Cavani bo v kadru, a ne v začetni postavi. Foto: Reuters
Francozi stavijo na Mbappeja, Cavani še vedno vprašljiv
Suarez računa, da bo Cavani lahko igral

Dvoboja Urugvaj - Francija in Brazilija - Belgija vsaj na papirju obetata veliko. Četrtfinale bosta v petek ob 16. uri odprla Urugvaj, ki je edini poleg Belgije v Rusiji dobil vse štiri tekme, in še neporažena Francija, ki v tekmo vstopa v vlogi favorita.

Upi Urugvaja počivajo na granitni obrambi, ki je v Rusiji pokleknila le enkrat. Diego Godin in Jose Gimenez, par iz Atletico Madrida, tvorita zid, ki je na zadnjih šestih od sedmih tekem ohranil urugvajsko mrežo nedotaknjeno. Če kdo, so prav Francozi tisti, ki imajo pravo napadalno orožje. Ne nazadnje so to dokazali v soboto, ko so Argentincem zabili štiri gole. Antoine Griezmann, Olivier Giroud in Kylian Mbappe bodo tri špice, ki se bodo zabadale v urugvajsko obrambo.

Svet je na tekmi proti Argentini osupnil 19-letni Mbappe, prvi najstnik po Peleju, ki je na eni tekmi svetovnega prvenstva zabil dva gola. Bolj kot zadetka pa je ljubitelje nogometa navdušil 70-metrski šprint, ki je vodil do enajstmetrovke in prvega gola Francozov. "Zdelo se mi je, kot da je na skuterju," je sloviti tek v slogu Usaina Bolta opisal Mbappejev soigralec Florian Thauvin.

Troglavi francoski napadalni zmaj bi bil mora za vsakega nasprotnika, vendar v urugvajskem taboru vsaj navzven vladata mirnost in prepričanost o novem uspehu. "Skrčili jim bomo prostor in preprečili igro. To je naše orožje. Njihovim napadalcem ne bo udobno," je povedal vezist Diego Laxalt.

Urugvajci so prepričani, da lahko presežejo leto 2010, ko so v Južnoafriški republiki igrali v polfinalu. Imajo le eno skrb, ta pa je velika. Še vedno je zaradi poškodbe močno vprašljiv nastop dvakratnega strelca proti Portugalski Edinsona Cavanija. Iz urugvajskega tabora so sporočili, da si 31-letnik ni strgal mečne mišice in da gre le za oteklino. Cavani ni treniral s soigralci. V petek bo zagotovo v kadru za tekmo, vendar najverjetneje ne bo v začetni enajsterici. To bi bil velik hendikep za Urugvajce, saj bi Luis Suarez v napadu ostal brez najbolj potentnega partnerja. Tekmo naj bi tako začel Christian Stuani, večjo vlogo pomočnika Suarezu pa naj bi imel Cristian Rodriguez.

Medtem ko v Urugvaju sanjajo o ponovitvi osvojitve naslova svetovnega prvaka iz let 1930 in 1950, so v Franciji prepričani, da lahko ta generacija ponovi edino lovoriko galskih petelinov s svetovnega prvenstva izpred 20 let. Selektor Didier Deschamps se zaveda, da ima v ekipi adute, ki lahko zlomijo vsakega tekmeca. "Res je, imam igralce, ki lahko v napadu igrajo na več položajih. Moja naloga je, da jih postavim na mesto, kjer bodo dali največ," pravi Deschamps.

Medtem ko mnogi menijo, da je Mbappe najnevarnejši kot povsem centralni napadalec, se Deschamps nagiba k njegovi vlogi na desni strani napada. S tem naj bi več prostora dobila Griezmann in Giroud.

ČETRTFINALE, Nižni Novgorod

Petek ob 16.00:
URUGVAJ - FRANCIJA

Verjetni postavi

Urugvaj: Muslera, Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt, Nandez, Torreira, Rodriguez, Vecino, Suarez, Stuani.

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas, Kante, Tolisso, Pogba, Mbappe, Griezmann, Giroud.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Francozi stavijo na Mbappeja, Cavani še vedno vprašljiv
Suarez računa, da bo Cavani lahko igral