Brazilci so nesporni favoriti stavnic. Bo Rusia 2018 res prinesla šesti naslov svetovnih prvakov najuspešnejši reprezentanci sveta? Foto: EPA
Brazilci so nesporni favoriti stavnic. Bo Rusia 2018 res prinesla šesti naslov svetovnih prvakov najuspešnejši reprezentanci sveta? Foto: EPA
Rusko slavje ob zmagi nad Španci
Rusi so začeli izjemno učinkovito, proti Savdijcem in Egipčanom so zabili osem golov in deset strelov v okvir vrat, povsem druga zgodba pa je bila proti Urugvajcem in Špancem, a so vseeno prišli do četrtfinala. Foto: Reuters

V petek ob 16.00 se bosta v Nižnem Novgorodu pomerila Urugvaj, ki je izločil evropskega prvaka Portugalsko, in Francija, ki je v lepotici prvenstva preskočila Argentino z Lionelom Messijem. La Celeste, dvakratni svetovni prvaki, so najboljše obrambno moštvo prvenstva s samo enim prejetim golom in kar 66 prestreženimi podajami, ob tem pa so z napadalno navezo Suarez - Cavani smrtonosni v protinapadih, a kaj ko je nastop načetega Edisona Cavanija močno vprašljiv. Les Bleus, prvaki domačega SP-ja 1998, so začeli igrati v osmini, ko so s hitrostjo Kyliana Mbappeja in Antoina Griezmanna preluknjali argentinsko obrambo, izredno kakovostno moštvo na vseh položajih, statistično nikjer ne izstopa, zaradi česar ostaja občutek, da so sposobni odigrati še veliko bolje.

Spopad napadalno najbolj usmerjenih
Zvečer v petek ob 20.00 v Kazanu sledi drugi južnoameriško-evropski obračun, kjer se bosta pomerili po prikazanem najbolj napadalni reprezentanci prvenstva Brazilija in Belgija. Selecao je poskusil s 77 streli, De Rode Duivels/Diable Rouges pa s 76, a učinkovitost je močno na strani Belgijcev, ki so z 12 goli najboljši na turnirju, medtem ko so Brazilci dosegli le 7 golov. Brazilija je prva favoritinja na stavnicah, Belgija pa je prvi pretendent med preostalimi moštvi, ki še nikoli niso postali svetovni prvaki.

Vse štiri omenjene reprezentance so v osmini finala poskrbele za privlačne in napete tekme, ki se jih bodo navijači po vsem svetu še dolgo spominjali, popolnoma druga zgodba je v spodnjem delu tabele, ki bo dala drugega finalista Rusije 2018.

Kar trojica napredovala s pomočjo 11-metrovk
V soboto se bo začela z dvobojem Švedska - Anglija ob 16.00 v Samari. Modro-rumeni so v težko gledljivi tekmi z vztrajnostjo in granitno obrambo onemogočili Švico in se s pomočjo srečno odbitega gola šestič prebili med najboljših osem na svetu. Tri leve je Kolumbija šokirala v sodnikovem podaljšku, a so nato zmogli dobiti prvo izvajanje 11-metrovk v svoji zgodovini na svetovnih prvenstvih.

Zadnjega polfinalista bo dala tekma ob 20.00 v olimpijskem Sočiju, ko se bosta pomerili gostiteljica Rusija in slovenska južna soseda Hrvaška. Zbornaja komanda je še ena izmed reprezentanc, kjer vse temelji na obrambi, a to je bilo proti Španiji v osmini finala tudi skoraj vse. A z daleč največ teka Rusi onemogočajo nasprotnike, ob navijaški evforiji pa ni izključeno, da ne bodo spet izkoristili prednosti domačega terena. Vatreni so navdušili v skupinskem delu, v osmini proti Danski pa so se mučili, z veliko težavo napadajo, še zlasti, ko so v vlogi jasnega favorita, kar so po kakovosti kadra in izkušnjah tudi proti Rusom.

Osmine finala je konec in znani so vsi pari četrtfinala: kako se bodo razpletli? Foto: MMC RTV SLO