Urugvajski navijači slavijo na tribuni stadiona Fišt v Sočiju. Foto: Reuters
Urugvajski navijači slavijo na tribuni stadiona Fišt v Sočiju. Foto: Reuters

Urugvajce v petkovem četrtfinalu čaka dvoboj proti Franciji, ta je s 4:3 premagala Argentino.

Gledalci na stadionu Fišt v Sočiju so hitro videli prvi zadetek. Cavani je v 7. minuti začel akcijo, ko je z desne strani poslal dolgo podajo na levo stran proti Luisu Suarezu. Ta je nato vrnil dolgo podajo Cavaniju, lepo ga je našel v kazenskem prostoru, napadalec PSG-ja je odlično vtekel za hrbtom branilcev in z glavo ob bližnji vratnici matiral Ruia Patricia. 1:0.
Pepe najprej izenačil ...
Sledile so minute, v katerih je Portugalska poskušala izenačiti, vendar si prave priložnosti ni priigrala. V napadu ni našla dovolj prostora, organizirani in disciplinirani tekmeci so dobro pazili na Cristiana Ronalda. Bližje povišanju vodstva so bili Urugvajci, v 22. minuti je Suarez s prostega strela dobro streljal, žoga je šla skozi živi zid, toda Patricio se je izkazal in jo ustavil.
Trud Portugalcev je vendarle obrodil sadove v 55. minuti, ko so poravnali izid po akciji po strelu iz kota. Z leve strani je predložek pred vrata poslal Raphael Guerreiro, z glavo pa je žogo v mrežo preusmeril Pepe.
... nato pa storil napako
Toda veselje evropskih prvakov ni trajalo dolgo. Sedem minut pozneje je Pepe po dolgi podaji Muslere izpred svojih vrat storil napako in mu v skoku ni uspelo izbiti žoge, ta je prišla do Rodriga Bentancurja, ki je na kratko podal na levo stran, Cavani pa je z roba kazenskega prostora s polvisokim strelom z notranjim delom stopala mojstrsko meril v daljši kot za vodstvo Urugvaja z 2:1.
Do konca tekme se izid ni več spremenil. V 71. minuti napake Muslere, ki mu v dveh poskusih ni uspelo ukrotiti žoge, ni kaznoval Bernardo Silva, streljal je prek vrat. Isti igralec je v 80. minuti zapretil še enkrat, na prvi vratnici je bil na pravem mestu Jose Gimenez in žogo izbil v kot.
Četrt ure pred koncem je moral Cavani zaradi poškodbe predčasno z igrišča, Portugalci so še naprej napadali, toda urugvajska obramba je zdržala vse nalete, tudi tistega povsem ob koncu, ko se je v napad preselil še vratar Patricio. Urugvaj je imel v 93. minuti še eno priložnost, Cristian Rodriguez je ni izkoristil.
Cavani: Želim si, da bi se sanje nadaljevale
"Vesel sem za to, kar se je danes zgodilo, upam, da bomo šli še dlje. Zelo, zelo, zelo srečen sem, poglejte naše navijače! Želim si, da bi se sanje nadaljevale," je povedal Cavani.
"Izid ni pravičen, zaslužili smo si več. Urugvaj je zadel s prvim strelom v okvir naših vrat. Zelo smo žalostni, toda to je nogomet," je bil razočaran portugalski selektor Fernando Santos.

Quaresma vstopil šele v 65. minuti

Portugalska je tekmo začela brez strelca zadetka na prejšnji tekmi proti Iranu Ricarda Quaresme, ki je bil med rezervisti. Na zelenico je vstopil v 65. minuti. Pri Južnoameričanih presenečenj v postavi ni bilo.
Urugvajci, polfinalisti SP-ja 2010, v predtekmovanju letošnjega mundiala niso prejeli zadetka, nazadnje so bili v torek s 3:0 boljši od Rusije. Portugalci v skupinskem delu niso bili prepričljivi, prvo mesto v skupini so izgubili v zadnjih minutah srečanja proti Iranu, s katerim so se razšli z 1:1.

Četrtfinale, Soči

URUGVAJ - PORTUGALSKA 2:1 (1:0)
44.873; Cavani 7., 62.; Pepe 55.

Urugvaj: Muslera; Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt; Nandez ( 81./Sanchez), Vecino, Torreira, Bentancur ( 63./Rodriguez); Suarez, Cavani ( 74./Stuani).

Portugalska: Patricio; Pereira, Pepe, Fonte, Guerreiro; W. Carvalho, Adrien Silva ( 65./Quaresma), B. Silva, Joao Mario ( 84./Fernandes); Guedes ( 74./Andre Silva), Ronaldo .
Sodnik: Cesar Ramos (Mehika)