Adnan Januzaj, belgijski napadalec albanskih korenin, je mojstrsko ukanil angleškega vratarja Jordana Pickforda za 0:1. Foto: Reuters
Adnan Januzaj, belgijski napadalec albanskih korenin, je mojstrsko ukanil angleškega vratarja Jordana Pickforda za 0:1. Foto: Reuters

Vedeli smo, da bo tekmo odločil nekdo s trenutkom navdiha. Vesel sem, da sem ga doživel jaz. Zelo sem zadovoljen z razpletom.

Adnan Januzaj, strelec edinega zadetka na tekmi
Trent Alexander-Arnold, 19-letni bočni branilec, ki si kruh služi pri Liverpoolu, je v Kaliningradu debitiral v dresu članske angleške reprezentance. Zaupanje selektorja Garetha Southgata je povrnil z odlično predstavo, svojim soigralcem je z natančnimi predložki pripravil devet (pol)priložnosti za zadetek. Foto: Reuters
Southgate na zelenico v Kaliningradu ni poslal najboljše enajsterice, na klopi so med drugim obsedeli Jordan Henderson, Raheem Sterling in prvi strelec prvenstva Harry Kane. Foto: Reuters
Belgijci ne preveč "zadovoljni" z zmago

Šlo je za obračun najboljših ekip skupine in najprepričljivejših reprezentanc letošnjega mundiala, a tega na nogometni zelenici ni bilo videti. Selektorja sta precej premešala udarni enajsterici, igra je potekala predvsem na sredini igrišča, prave priložnosti so bile redke.

Vseeno so gledalci na začetku drugega polčasa vendarle dočakali zadetek, tako imenovani derbi je odločil Januzaj, ki je z diagonalnim strelom poskrbel za poln izkupiček točk svoje reprezentance po skupinskem delu tekmovanja.

Po razpletu v zgornji polovici lestvice skupine G smo tako dobili še zadnja para osmine finala svetovnega prvenstva v Rusiji. V ponedeljek zvečer se bo Belgija v Rostovu pomerila z Japonsko, Anglija pa bo vstopnico za četrtfinale v Moskvi proti Kolumbiji iskala dan pozneje.

Angleži več pri žogi, Belgijci nevarnejši
V uvodnih minutah so imeli Angleži sicer terensko premoč, a v napadu so bili vseeno nevarnejši Belgijci. Že v 6. minuti je Youri Tielemans z razdalje ogrel dlani Jordana Pickforda, štiri minute pozneje je angleški vratar v kazenskem prostoru storil napako, a je na njegovo srečo žogo z golove črte izbil Gary Cahill. Varovanci Garetha Southgata so stavili na predložke z bočnih položajev, še najdejavnejši je bil 19-letni Liverpoolov bočni branilec Trent Alexander-Arnold, ki je nekajkrat pred vrata poslal izvrstne predložke, ki pa niso obrodili sadov.

Alexander-Arnold delil predložke, mreža obmirovala
V nadaljevanju prvega polčasa ekipi nista navdušili s pretirano atraktivno igro, ki je bolj ali manj potekala na sredini igrišča. Nekoliko podjetnejši so bili Angleži, zelo dejaven je bil Alexander-Arnold, ki je svoje soigralce razigraval z odličnimi predložki, po dobre pol ure igre je z zvitim poskusom z desne strani poskusil tudi sam ukaniti Thibauta Courtoisa, a je žoga zletela mimo gola. Do odmora si nobena izmed ekip ni pripravila resnejše priložnosti za zadetek.

Januzaj mojstrsko zadel za 0:1
Že na začetku drugega polčasa so Belgijci povedli, vodstvo jim je zagotovil Januzaj. Nekdanji napadalec Manchester Uniteda, ki si kruh trenutno služi pri Real Sociedadu, je lepo preigral Dannyja Rosa in z levico z diagonalnim strelom plasiral žogo pod prečko. Pickford ni imel nikakršnih možnosti. 0:1. Po zadetku je zapihal svež veter v belgijska jadra, ekipa Roberta Martineza je v naslednjih minutah nekajkrat pritisnila na obrambo tekmeca, vendar neuspešno. V 65. minuti se je nato Marcusu Rashfordu ponudila izjemna priložnost. Po lepi globinski podaji se je znašel iz oči v oči s Courtoisom, a je ta dobil dvoboj.

Otočani zaman iskali izenačenje
Angleži so iskali izenačenje, v 81. minuti je Rashford s prostega strela sprožil čez gol, dve minuti pozneje je Dannyju Welbecku, ki je na zelenici le nekaj trenutkov predtem zamenjal Alexandra Arnolda, veselje preprečil Marouane Fellaini, ki je njegov nevaren strel odbil v kot. V zaključku tekme je zadišalo po novem zadetku Belgije, z roba kazenskega prostora je sprožil rezervist Dries Mertens, a je bil Pickford dovolj oprezen in je njegov poskus ubranil. V sodnikovem dodatku sta nekaj zmede v angleškem kazenskem prostoru povzročila še Michy Batshuayi in Fellaini, a je ostalo pri minimalni zmagi Belgije.

V tretje gre rado
Na svetovnih prvenstvih sta se Anglija in Belgija srečali trikrat. Obe sta zmagali po enkrat (Belgija danes, Anglija leta 1990), leta 1954 se je tekma na St. Jakob Parku v Baslu končala s 4:4. To je bil sicer 22. obračun teh dveh reprezentanc v zgodovini (prvič sta se pomerili davnega 21. maja 1921). Precej uspešnejši so Angleži, ki so zmagali 15-krat, trikrat so slavili Belgijci, štirikrat se je tekma končala brez zmagovalca.

Martinez že osredotočen na Japonce
"Vedeli smo, da bo tekmo odločil nekdo s trenutkom navdiha. Vesel sem, da sem ga doživel jaz. Zelo sem zadovoljen z razpletom," je po tekmi povedal Januzaj, tudi uradno igralec tekme. Njegov selektor Martinez je dodal: "Zmago smo si zagotovili z dobro predstavo. Ne moreš računati na popoln scenarij, letos smo videli, kako so se nekatere večje reprezentance pošteno opekle. Osredotočeni smo zgolj nase. V osmini finala nas čaka Japonska, nanjo se moramo dobro pripraviti." Belgija sicer ne pozna poraza že na zadnjih 21 tekmah. Zadnji, ki so rdeče vrage premagali, so bili Španci – na prijateljski tekmi 1. septembra 2016 je bilo 0:2.

Southgate pred "tekmo desetletja"
Angleški selektor Southgate po porazu, prvem po 13. juniju lani, ko je bila s 3:2 v Parizu boljša Francija, ni iskal izgovorov, športno je priznal poraz in pohvalil igro svojih varovancev. "Vsi tisti, ki so danes dobili priložnost, so dali vse od sebe in nikoli se niso predali. Vsi ste bili lahko priča, na kakšni ravni igramo, in pomembno je, da še naprej napredujemo," je povedal 47-letnik. O izbrani začetni enajsterici je še povedal: "To je bil za nas dober preizkus. Tekmo smo seveda želeli dobiti, a kmalu bomo igrali v osmini finala, kar bo naša največja tekma v zadnjem desetletju. Pomembno je bilo, da počitek namenimo ključnim igralcem."

SP v nogometu 2018, skupina G, 3. krog

Kaliningrad:
ANGLIJA - BELGIJA 0:1 (0:0)
33.973; Januzaj 51.

Anglija: Pickford, Stones (46./Maguire), Jones, Cahill, Alexander-Arnold (79./Welbeck), Rose, Dier, Delph, Loftus-Cheek, Vardy, Rashford.

Belgija: Courtois, Boyata, Dendoncker, Vermaelen (74./Kompany), Chadli, Dembele, Fellaini, T. Hazard, Tielemans, Batshuayi, Januzaj (86./Mertens).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Saransk:
PANAMA - TUNIZIJA 1:2 (1:0)

Lestvica:                            
BELGIJA             3  3 0 0   9:2  9
ANGLIJA             3  2 0 1   8:3  6
-------------------------------------
TUNIZIJA            3  1 0 2   5:8  3
PANAMA              3  0 0 3   2:11 0
                                     

Vedeli smo, da bo tekmo odločil nekdo s trenutkom navdiha. Vesel sem, da sem ga doživel jaz. Zelo sem zadovoljen z razpletom.

Adnan Januzaj, strelec edinega zadetka na tekmi
Belgijci ne preveč "zadovoljni" z zmago