Jose Maria Gimenez je bil v 89. minuti mož odločitve. Foto: Reuters
Jose Maria Gimenez je bil v 89. minuti mož odločitve. Foto: Reuters
Urugvaj je skoraj 50 let čakal na zmago na prvi tekmi svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Po 48 letih Urugvaj dobil prvo tekmo na SP-ju

Dvakratni svetovni prvaki so na drugi tekmi skupine A – v četrtek je na uvodnem srečanju Rusija s 5:0 nadigrala Savdsko Arabijo – le upravičili vlogo favorita. V Jekaterinburgu so se dolgo mučili in neuspešno prebijali egiptovsko obrambo, ki je bila na čelu z razpoloženim vratarjem Mohamedom El Šenavijem uspešna vse do 89. minute, ko je po prostem strelu z glavo zadel Gimenez.

Predvsem v drugem polčasu je bil Urugvaj bistveno boljši tekmec. Medtem ko v prvem delu ni bilo veliko priložnosti, pa so si južnoameriški nogometaši v drugem, ko so pritisnili, priigrali nekaj zrelih. Luis Suarez je bil pri zaključkih nespreten, drugemu zvezdniku Edinsonu Cavaniju pa sta veselje preprečila El Šenavi in okvir vrat, za zmago na uvodni tekmi, kar Urugvaju na svetovnih prvenstvih ni uspelo že 48 let, pa je nato pot v mrežo našel branilec Gimenez.

Egipčani so po 28 letih znova med elito svetovnega nogometa. Odigrali so peto tekmo na mundialih, tretjič so izgubili, še naprej pa ostajajo brez zmage. Proti favoriziranemu Urugvaju so se osredotočili na obrambo, v napadu pa se je precej poznala odsotnost prvega moža Salaha. Čeprav je v četrtek prišla novica, da je zvezdnik Liverpoola pripravljen in bo morda celo začel tekmo, pa po dvoboju s Sergiem Ramosom v finalu Lige prvakov in poškodbi še ni bil pripravljen. Hector Cuper ga je pustil na klopi.

Suarez zapravil tri velike priložnosti
V prvem polčasu sta mreži mirovali. Trdna egipčanska obramba je odbila vse urugvajske napade, po katerih si dvakratni svetovni prvaki veliko res zrelih priložnosti niso priigrali. Najbolj vroče je bilo v kazenskem prostoru v 23. minuti, ko je najprej z voleja z nekoliko leve strani močno sprožil Cavani, vendar je Ali Gabr žogo odbil. Po kotu, ki ga je izvedel Giorgian De Arrascaeta, je z glavo žogo Martin Caceres podaljšal do Suareza, ki se je znašel v odličnem položaju, a je zvezdnik Barcelone slabo zadel žogo in iz bližine meril mimo vratnice.

Slabo minuto po začetku drugega dela se je Suarezu ponudila nova velika priložnost. Ahmed Hegazi je z glavo odbil podajo proti kazenskem prostoru, a je do žoge prišel Cavani, ki jo je lepo poslal za hrbet egiptovski obrambi, kamor je pritekel Saurez. Hegazi je bil prepočasen, vendar je odlično posredoval El Šenavi, ki je poskus urugvajskega napadalca odbil. Tudi tretja velika priložnost, ki se je ponudila Suarezu, je ostala neizkoriščena. Cristian Rodriguez je podal na rob kazenskega prostora, kjer se je Cavani dobro znašel in žogo podaljšal do Suareza, ki je znova pobegnil Hegaziju. 31-letni napadalec se je znašel iz oči v oči z El Šenavijem. Suarez je slabo reagiral, skušal je preigrati vratarja, ki pa je žogo zadržal.

Cavani v okvir vrat, Gimenez v polno
Deset minut pozneje se je El Šenavi še enkrat izkazal. Tokrat sta urugvajska napadalca zamenjala vlogi. Izmenjala sta si dvojno podajo, Suarez je z glavo vrnil žogo Cavaniju, ki je z roba kazenskega prostora meril z volejem, toda egiptovski vratar je uspešno odbil. Nekaj minut pozneje je Cavanija pred kazenskim prostorom podrl Ahmed Fathi. Nogometaš PSG-ja je s približno 20 metrov odlično izvedel prosti strel, a mu je veselje preprečila vratnica.

Kar ni uspelo glavnima zvezdnikoma Urugvaja v konici napada, pa je branilcu Gimenezu. Carlos Sanchez je z desnega kota izvedel prosti strel. Poslal je oster predložek pred vrata, kjer je osrednji branilec madridskega Atletica visoko skočil, bil višji od Hegazija in Mohameda Elnenija ter z natančnim strelom z glavo matiral sicer razpoloženega El Šenavija.

S Salahom bi bilo morda drugače …
"Če bi Salah igral, bi mogoče se tekma drugače razpletla, a tega ne moremo vedeti. Po koncu treninga smo se odločili, da ne želimo tvegati. Želimo, da je čim bolje pripravljen za preostali dve tekmi," je dejal egiptovski selektor Cuper, urugvajski Oscar Tabarez pa je spregovoril o neučinkovitosti Suzareza: "Kot pravite, ni igral tako dobro, kot igra po navadi, ampak je imel tri priložnosti. Vratar se je tudi izkazal. To se dogaja napadalcem. Včasih gre vse v mrežo, drugič se pa gol zdi manjši. Dokler daje vse od sebe, smo vsi zadovoljni."


Skupina A:
EGIPT - URUGVAJ 0:1 (0:0)
27.015; Gimenez 89.

Egipt: El Šenavi, Fathi, Hegazi, Gabr, Abdel Šafi, Hamed (50./Morsi), Elneni, Trezeguet, Elsaid, Warda (82./Sobhi), Mohsen (63./Kahraba).

Urugvaj: Muslera, Varela, Gimenez, Godin, Caceres, Vecino (88./Torreira), Bentacur, Nandez (58./Sanchez), De Arrascaeta (59./Rodriguez), Cavani, Suarez.

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

Že odigrano:
RUSIJA - SAVDSKA ARABIJA 5:0 (2:0)
81.000; Gazinski 12., Čerišev 43., 91., Dzjuba 71., Golovin 94.

Po 48 letih Urugvaj dobil prvo tekmo na SP-ju