Na derbiju so ključno vlogo odigrali obetavni slovenski nogometaši. Pri Olimpiji sta največ pokazala Andraž Šporar in Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Na derbiju so ključno vlogo odigrali obetavni slovenski nogometaši. Pri Olimpiji sta največ pokazala Andraž Šporar in Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija
Pomembno točko in ohranitev prednosti sedmih točk na vrhu lestvice so ljubljanski nogometaši takole proslavili z navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Nemanja Mitrović (Olimpija) - Abel Gigli (Maribor)
Pri obeh zadetkih je podal osrednji branilec Nemanja Mitrović. Foto: www.alesfevzer.com

Bilo je veliko lepih potez, borbenosti … Eni so se pa obnašali nekulturno, ko so zadeli našega vratarja. To ni za nikamor. To moramo izkoreniniti iz slovenskega prostora. Tega ne sme več biti.

Marijan Pušnik
Green Dragons
Domači navijači na začetku dvoboja. Foto: www.alesfevzer.com
trener Olimpije Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je bil zadovoljen z reakcijo varovancev po zaostanku z 0:2. Foto: www.alesfevzer.com
Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi

Predvsem v prvem polčasu je derbi, po katerem Olimpija ostaja na vrhu s sedmimi točkami naskoka pred vijoličastimi, upravičil pričakovanja. Vsi so težko čakali dvoboj trenutno najboljših slovenskih ekip, ki bi moral biti že 24. oktobra, a je bil zaradi begunske krize prestavljen. Vendarle se je našel prost termin in kljub slabemu vremenu, ko je ves čas snežilo, je bil v Stožicah pravi nogometni spektakel, ki ga je spremljalo 13.500 gledalcev. Rekord sicer ni padel, a to je posledica vremenskih razmer, obenem pa tudi (pre)velike varnostne tamponske cone.

V prvem delu je bil ritem igre visok, obe moštvi sta si priigrali številne priložnosti, padli so trije goli, ki so vse zabili mladi slovenski reprezentanti, in z odličnim vzdušjem je bilo jasno. Tak derbi potrebuje slovenski nogomet. Potrebuje ga liga in potrebuje ga Ljubljana, saj se je – z izjemo prijateljske tekme s Chelseajem – po res dolgem času v prestolnici na klubski tekmi zbrala takšna množica. Ko se z novo zgodbo Olimpije še dodatno prebuja tudi rivalstvo z Mariborom, derbi dobiva dodatno vrednost in veljavo. Zanimanje zanj so pokazali tudi v tujini, pa ne le številni ogledniki, ki so v zasneženih Stožicah predvsem opazovali ljubljanskega kapetana, ampak tudi novinarji. Iz Srbije je na povabilo Olimpijinega mecena Milana Mandarića na derbi prišlo kar sedem novinarjev.

Pušnik: Imeli smo več priložnosti
Marijan Pušnik je bil že drugič po derbiju – prvi se je v Ljudskem vrtu končal s prepričljivo zmago Olimpije (0:3) – bistveno bolj zadovoljen kot kolega na drugi strani. Tokrat je bil to Krunoslav Jurčić, ki je bil razburjen nad sodniškim kriterijem. Ljubljanski trener je bil bolj miren. Zadovoljen je bil z vrnitvijo po zaostanku, obenem pa tudi z igro. Zmaji so si priigrali več priložnosti. Sprožili so 11 strelov v okvir gola, Mariborčani pet, sedemkrat so Ljubljančani merili mimo vrat, gostje pa dvakrat: "Bil je lep dogodek, ki si je z veliko priložnosti zaslužil naziv pravi derbi. Bilo je veliko ljudi in izvrstno vzdušje. Škoda, da je bil z baklo zadet naš vratar, kar je pokvarilo vse skupaj. Ne bom se spuščal v debato, kdo si je zaslužil in kdo ne. Se bodo pogledali posnetki in naredile analize. Čestitam fantom, da so po 0:2 vztrajali do konca in prišli do točke. Dobro so igrali in si bom vzel pravico ter dejal, da je moje moštvo imelo več priložnosti. Veseli me, da smo po 0:2 ostali na +7. V obrambi smo naredili dve veliki napaki. Morda so si fantje malce preveč želeli treh točk in smo v napadu igrali dokaj na silo."

Pušnik zadovoljen z odnosom svojih varovancev
"Veseli me, da niso popustili. So se trudili. Naredili smo veliko napak. Že med polčasom smo se dogovorili, da bomo več igrali po bokih in vtekali za hrbet. Predložki niso bili najboljši. Preveč je bilo žog, ki jih je Handanović zlahka pobral. Tudi jaz nisem zadovoljen s točko. Sem pa zadovoljen z odnosom in da so se fantje po 0:2 vrnili proti Mariboru, ki je zame velika ekipa. Gremo proti prvemu polčasu prvenstva in imamo sedem točk naskoka. Pričakujem, da bo Maribor igral še naprej v takem ritmu, enako pa, da bomo mi še napredovali in igrali še boljši nogomet,"
je dejal Pušnik, ki je glede merila dodal le, da bi tudi on rad večkrat prestopil črto, ki označuje njegov prostor, kot to naredi Jurčić, a ve, da bo izključen in da v tem primeru merilo ni enako.

Jurčić je bil po tekmi prepričan, da je derbi odločila izključitev Petra Stojanovića. Ljubljančan v mariborskem moštvu je nekaj minut, preden je dobil drugi rumeni karton za prekršek nad Ezekielom Hentyjem, ostro startal že nad Matica Finka. "Povsem normalno je, da so bile vroče glave med igralci in da smo se prerekali. To je vendarle derbi. To je normalno po vsem svetu. Mislim, da je sodnik dobro sodil. Lahko bi dosodil enajstmetrovko za nas in za njih, a ni nobene, rdeč karton je bil čist …," je o sodnikih spregovoril Šporar, trenerju Maribora pa posredno odgovoril: "Ne, tekmo je odločil moj drugi gol."

Šporarju se je zdelo, kot da je 50.000 gledalcev
Glede na vremenske razmere je kapetan Olimpije dejal, da je bilo igrišče dobro pripravljeno. Tudi 21-letni Ljubljančan je bil navdušen nad vzdušjem na stadionu: "Ko so vsi navijali, se mi je zdelo, kot da je 50.000 ljudi. Res fantastično. Bom rekel tudi končno." Glasna spodbuda pa je bila še dodatna moč letos kakovostne zasedbe iz zmajevega gnezda: "V prejšnjih letih taka vrnitev verjetno ne bi uspela. To je še dodatna kakovost naše ekipe. Po dobljenih zadetkih smo pokazali veliko mero želje in agresivnosti. Na koncu smo z malce sreče zadeli. To je velika točka za nas. Ostajamo prvi in razlika ostaja sedem točk. Igrali smo dobro in če bomo tako nadaljevali, se nam ni bati."

Z zaostalimi tekmami 18. kroga bo med prihajajočim tednom odigrana polovica prvenstva. Šporar letos igra fantastično in je zabil že 17 golov. Zanj vlada vse večje zanimanje in vse več je klubov, ki si obetavnega napadalca želijo v svoji sredini. Ogledniki so bili tudi na derbiju, a Šporar se s tem ne obremenjuje, in kot pravi, ne bi imel nič proti, če bi v Ljubljani dokončal sezono: "Ostajam na realnih tleh, je pa lepo, ko se piše o tebi. Višja je odškodnina, bolj v novem klubu računajo nate. Se pa s tem ne obremenjujem. Pri Olimpiji zares uživam. Vse nam gre kot po maslu. Meni se nikamor ne mudi."

Ljubljančani so si tudi zaslužili poln stadion
Eden najbolj aktivnih na igrišču je bil tudi Miha Zajc: "V prvem polčasu nismo bili videti najbolje. Dobili smo dva poceni zadetka, a potem smo se vrnili. V drugem delu smo zasluženo izenačili. Mislim, da smo se malce preveč zaleteli naprej in to je Maribor izkoristil. Bil je nevaren tudi iz protinapadov. Po rdečem kartonu je bilo vse lažje in smo se lahko popolnoma razigrali. Po zaostanku z 0:2 je bilo težko, a na krilih občinstva nam je uspela vrnitev. Zahvalil bi se navijačem za odlično podporo. Po dolgem času so bile Stožice polne. Veseli nas, da se je to zgodilo in mislim, da si s prvim mestom na lestvici tudi zaslužimo poln stadion. Veseli nas, da so se navijači tudi v Ljubljani prebudili in prišli na derbi. Upamo, da bo večji obisk tudi na naslednjih tekmah."

Še en obetaven član slovenske mlade reprezentance je s številnimi potezami, ko je lepo preigraval, kreiral igro in podajal soigralcem, pokazal razkošen talent. Obenem je zapravil tudi nekaj priložnosti, z igro na visoki ravni vseh 90 minut pa je potrdil, da je neugodna poškodba s konca lanske sezone, ko je zaradi okrevanja potreboval kar veliko časa, da si je znova izboril mesto v začetni enajsterici zmajev, preteklost: "Po poškodbi je bilo težko. Potem je prišel še nov trener, prišlo je tudi novo vodstvo. Nisem bil zraven na pripravah in sem si moral znova izboriti svoje mesto. Zdaj mislim, da sem dokazal, da si zaslužim te minute. Vesel sem, da se počasi vračam."

Bilo je veliko lepih potez, borbenosti … Eni so se pa obnašali nekulturno, ko so zadeli našega vratarja. To ni za nikamor. To moramo izkoreniniti iz slovenskega prostora. Tega ne sme več biti.

Marijan Pušnik
Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi