Bixente Lizarazu (predstavnik Bayerna) in Andoni Zubizarreta (Barcelone) sta si dala roke, svoje pa bodo na igrišču povedali nogometaši. Foto: EPA
Bixente Lizarazu (predstavnik Bayerna) in Andoni Zubizarreta (Barcelone) sta si dala roke, svoje pa bodo na igrišču povedali nogometaši. Foto: EPA
Liga prvakov
Real in Barcelona sta se v evropskih tekmovanjih do zdaj pomerila štirikrat, vsak je napredoval po dvakrat, letos se lahko pomerita le v finalu. Foto: EPA

To pomeni, da se Real in Barcelona še drugo leto zapored lahko pomerita šele v finalu. Lani sta oba izgubila ravno v polfinalu. Nemški in španski klubi so se letos v Ligi prvakov pomerili šestkrat, Nemci pa niso izgubili niti enkrat (3 zmage in 3 remiji).

Priporočamo:
Odmevi po žrebu v Nyonu


Bayern - Barcelona
V Ligi prvakov sta se v bojih na izpadanje pomerila le enkrat. Pred štirimi leti sta se srečali v četrtfinalu, kjer so Španci vse odločili že na prvi tekmi, ki so jo dobili s 4:0 (vse gole so zabili že v prvem polčasu), na povratni pa je bilo 1:1.

Oba sta evropsko krono dvignila po štirikrat. Bavarski gigant je v zadnjih treh sezonah dvakrat izgubil v finalu, Barcelona pa je najboljša ekipa v zadnjem obdobju, saj je v zadnjih sedmih sezonah trikrat osvojila Ligo prvakov (2006, 2009, 2011), v finalu pa je vedno premagala angleške klube.

Barcelona se je v evropskih pokalih v tekmah na izpadanje sedemkrat do zdaj pomerila z nemškimi klubi in je vselej napredovala. Proti nemškim klubom je neporažena na zadnjih 17 tekmah!

Borussia Dortmund - Real Madrid
Ekipi sta se letos pomerili že v skupinskem delu Lige prvakov. V Nemčiji je bilo 2:1 za gostitelje, v Španiji pa 2:2, s čimer je Borussia osvojila prvo mesto v skupini. V polfinalu Lige prvakov pa sta se pomerila že leta 1998, ko je bilo v Madridu 2:0 za Real, na povratni tekmi pa sta mreži mirovali. Real je kasneje v finalu premagal Juventus.

Borussia Dortmund je v tem tekmovanju edinkrat slavila leta 1997. Na drugi strani ima Real toliko lovorik kot vsi trije preostali polfinalisti skupaj (9). Realov trener Jose Mourinho bi rad postal prvi trener, ki bi v Ligi prvakov slavil s tremi različnimi klubi. Prvak je bil že s Portom (2004) in Interjem (2010). Obakrat je skupinski del končal na drugem mestu (tako kot letos z Realom).

Termina polfinalnih obračunov sta 23./24. april ter 30. april/1. maj. Finale bo 25. maja spet gostil londonski Wembley.

V Nyonu so opravili tudi žreb polfinala Evropske lige - Fenerbahče bo 25. aprila gostil Benfico, Basel pa Chelsea.

Liga prvakov, polfinale, torek, 23. aprila, ob 20.45:
BAYERN - BARCELONA
Povratna tekma bo 1. maja.
Sreda, 24. aprila, ob 20.45:
BORUSSIA DORTMUND - REAL MADRID
Povratna tekma bo 30. aprila.
Evropska liga, polfinale, 25. aprila:
FENERBAHČE - BENFICA
BASEL - CHELSEA
Povratni tekmi bosta teden dni kasneje, finale pa bo 15. maja v Amsterdamu.