Nemci so razočarali na obeh pripravljalnih tekmah, a imajo z naskokom najboljšo ekipo v skupini F. Foto: EPA
Nemci so razočarali na obeh pripravljalnih tekmah, a imajo z naskokom najboljšo ekipo v skupini F. Foto: EPA
Rafael Marquez je med letoma 2003 in 2010 igral za Barcelono. Februarja bo dopolnil že 40 let, a še vedno je pomemben član izbrane vrste. Foto: Reuters
Švedi so že z zmago nad Italijo v dodatnih kvalifikacijah izpolnili cilj. Foto: EPA
Južna Koreja bi pripravila veliko presenečenje, če bi se ji uspelo prebiti v osmino finala. Foto: EPA
Nemčija na generalki za SP premagala Savdsko Arabijo
Löw: Seveda nas vsi želijo vreči s prestola

"Atemlos" je prepevala zvezdnica Helene Fischer na veličastnem sprejemu junakov svetovnega prvenstva v Braziliji pri Brandenburških vratih v Berlinu pred štirimi leti. Sedmica proti Braziliji je res jemala sapo, tudi mojstrovina Maria Götzeja v podaljšku finala proti Argentini je bila za nogometne anale.
Nemci so imeli pred štirimi leti zelo izkušene nosilce igre, ki so v ključnih trenutkih povlekli prave poteze. Kapetan Philipp Lahm je na Maracani odigral zadnjo tekmo v reprezentančni karieri, Bastian Schweinsteiger je imel po koncu finala obraz boksarja po 12 rundah. Miroslav Klose, ki je postal najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev s 16 goli, je imel vedno pravo idejo v napadu. Per Mertesacker je bil steber obrambe in po zelo slabi predstavi proti Alžiriji v osmini finala (2:1 po podaljšku) je z odločnimi kritikami prebudil spečega leva, ki je zarjovel na ključnih tekmah v izločilnih bojih.
Zdajšnja generacija ima ogromno talenta, a ga velikokrat ne pokaže. Drugi polčas na prijateljski tekmi v Celovcu je bil zelo slab in Avstrija je po 32 letih na kolena spravila elf (2:1). Še slabšo predstavo so Nemci prikazali v petek v Leverkusnu, ko so premagali Savdsko Arabijo z 2:1 in imeli na koncu veliko srečo, da niso sinovi puščave celo izenačili.


Glasni žvižgi za Gündogana

Gledalci so bili nezadovoljni z igro, Ilkayu Gündoganu pa so glasno žvižgali ob vsakem dotiku z žogo. Mesut Özil raje sploh ni vstopil v igro. Oba sta se nemški javnosti zamerila, ker sta pozirala na fotografiji skupaj s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ogorčen je bil predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel, še bolj pa navijači.
"Nikomur ne koristi, če je reprezentant izžvižgan na takšen način. Sprašujem vas – kaj naj Ilkay stori zdaj? Da, fotografiral se je, vendar ni podal nikakršnega političnega stališča. O tem je govoril v medijih prejšnji teden, poudaril svojo podporo nemškim vrednotam in vzgoji. Vsi bi morali to pustiti za seboj," je po tekmi s Savdsko Arabijo poudaril Joachim Löw.
Neuer ostaja prvi vratar
Na obeh prijateljskih tekmah je branil Manuel Neuer, ki je bil najboljši vratar preteklega svetovnega prvenstva, ko je na sedmih tekmah prejel le en gol. V letošnji sezoni je za Bayern zadnjič branil septembra, potem pa si je znova zlomil kost v stopalu. Zdravniki so priporočili dolgo mirovanje. Marc-Andre ter Stegen si je obetal mesto prvega vratarja, a bo znova le rezervist, saj je Neuer pripravljen.
Selektor poudarja, da je panika odveč. Priprave na Južnem Tirolskem so bile naporne in posledice so bile vidne predvsem v petek na BayAreni. Ko je po poletni pravljici pred 12 leti v domovini nasledil Jürgena Klinsmanna, je Löw vedno prišel vsaj do polfinala na velikih tekmovanjih.

Mehičani šestkrat zaporedoma izpadli v osmini finala
Löw ima na voljo izjemen kader. Götze in Leroy Sane, ki bosta svetovno prvenstvo gledala na televizijskih zaslonih, bi bila glavna zvezdnika v vseh ekipah, ki bodo stale nasproti Nemcem v skupini F.
Mehika se bo v nedeljo na stadionu Lužniki srečala z Nemci. Mehičani so na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih izpadli v osmini finala. Zadnjič so v četrtfinalu igrali na domačih tleh leta 1986. Carlos Salcedo in Marco Fabian odlično poznata nemške nogometaše, saj igrata za Eintracht iz Frankfurta, ki je pred tremi tedni presenetljivo osvojil nemški pokal z zmago nad Bayernom s 3:1. Najboljši strelec izbrane vrste Javier Hernandez je blestel v Leverkusnu, nato pa se je preselil k West Hamu. 39-letni Rafael Marquez bo zaigral še na petem svetovnem prvenstvu in s tem izenačil rekord rojaka Antonia Carbajala. Zadnja pripravljalna tekma z Danci se je Mehičanom popolnoma ponesrečila (0:2). Selektor Juan Carlos Osorio je bil zelo zaskrbljen.
Brez Ibrahimovića Švedi le povprečni
Švedi so v dodatnih kvalifikacijah šokirali Italijane. Na prvi tekmi je zadel Jakob Johansson, na San Siru pa sta mreži mirovali. To je bil zares velik uspeh, saj je Zlatan Ibrahimović po evropskem prvenstvu v Franciji končal reprezentančno kariero. Prej se je 15 let vse vrtelo okrog njega, zdaj selektor Janne Anderson nima na voljo zvezdnikov. Ekipa je kompaktna in ne prejema veliko zadetkov. Zelo težko jih tudi dosega. Na prijateljski tekmi s Perujem v Göteborgu ni bilo zadetkov, v napadu sta igrala Marcus Berg in Ola Toivonen.
Malo možnosti za Južno Korejo
Južna Koreja ima na papirju najmanj možnosti v tej skupini. Največji uspeh je dosegla na domačem svetovnem prvenstvu leta 2002, ko je izločila Italijo in Španijo, v polfinalu pa so bili boljši Nemci z zadetkom Michaela Ballacka. To bo že deveti zaporedni nastop na svetovnih prvenstvih in s tem so najuspešnejša azijska ekipa.
Prijateljska tekma z Bolivijo v Innsbrucku je nakazala, da bodo imeli Korejci na svetovnem prvenstvu velike težave. Niti enkrat jim ni uspelo zatresti mreže skromnih Bolivijcev. Selektor Tae-Yong Shin je šele po uri igre na zelenico poslal Heung-Min Sona, ki je glavni adut. Kapetan Sung-Yeung Ki prav tako igra v Premier ligi. Nogometaši z izkušnjami iz najboljših evropskih lig so predvsem na sredini igrišča in v napadu, v obrambi pa igrajo nogometaši iz domače lige in iz japonske lige.

StatistikaNemčijaMehikaŠvedskaJužna Koreja
Fifa lestvica1152457
Nastop19161210
Največji uspehsvetovni prvak
(1954, 1974, 1990, 2014)
četrtfinale (1970, 1986)finale (1958)polfinale (2002)
KapetanManuel NeuerAndres GuardadoAndreas GranqvistSung-Yueng Ki
Najboljši strelecThomas Müller (38)Javier Hernandez (49)Marcus Berg (18)Heung-Min Son (21)
Stavnice
Osmina finala1,0831,902,374,50
Zmaga v skupini1,336,007,5017,00
Naslov prvaka5,50101,00151,00751,00


Opombe:

- v vrstici Fifa lestvica je aktualna uvrstitev vsakega udeleženca skupine.
- nastop: število nastopov na SP-jih, vključno z Rusijo 2018.
- stavnice: koeficienti so postavljeni za preboj v izločilne boje (osmina finala), zmago v skupini in za zmago na celotnem turnirju.

Nemčija in Švedska se bosta srečali na olimpijskem stadionu v Sočiju.


Na moskovskem stadionu Lužniki se bodo Nemci pomerili z Mehiko.


Na stadionu v Jekaterinburgu bo odigrana tekma med Mehiko in Švedsko.

Nemčija na generalki za SP premagala Savdsko Arabijo
Löw: Seveda nas vsi želijo vreči s prestola