Francoska nogometna reprezentanca si želi tretjič zaigrati v finalu svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Francoska nogometna reprezentanca si želi tretjič zaigrati v finalu svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Mile Jedinak
Mile Jedinak od leta 2011 igra v Angliji, najprej je bil član Crystal Palacea, zadnji dve sezoni pa igra za Aston Villo. Foto: Reuters

Skupino iz Evrope sestavljata Francija in Danska, Peru je južnoameriški predstavnik, azijske barve pa brani Avstralija. Francozi imajo bogato zgodovino, po dveh razočaranjih, ko se niso niti uvrstili na zaključni turnir (1990, 1994), so vrhunec dočakali leta 1998, ko so na domačem turnirju postali svetovni prvaki. Štiri leta pozneje so Francozi doživeli zaušnico, ko so z enim samim remijem obstali v skupini. Leta 2006 so spet igrali v finalu, kjer so izgubili proti Italiji.

Plejada zvezdnikov
Selektor Didier Deschamps ima na voljo odlične posameznike, v napadu ob izkušenem Antoinu Griezmannu velja omeniti mladi pištoli Kyliana Mbappeja in Ousmana Dembeleja, izrazitih zvezdnikov pa ne manjka niti na preostalih igralnih položajih (Paul Pogba, Thomas Lemar, N'Golo Kante, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Hugo Lloris ...).

Remi proti Luksemburgu
Največja težava se zdi povezati vse zvezdnike v naoljen stroj. V zadnjem obdobju tako v oči najbolj bode remi brez golov proti nadvse skromnemu Luksemburgu. Kljub zvenečim imenom napad v kvalifikacijah ni bil najboljši, saj so dosegli le 18 golov (drugi Švedi denimo 26). Tudi zadnje čase jim ne gre idealno, na prijateljski tekmi pred tedni so tako proti Kolumbiji hitro povedli z 2:0, na koncu pa klonili s 3:2.

Bendtnerja ustavila poškodba
Danska se je na prvenstvo uvrstila prek dodatnih kvalifikacij, kjer je na povratni tekmi v gosteh prerešetala mrežo Irske (5:1). Prvi strelec te generacije je Nicklas Bendtner (30 golov), ki pa zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati svojim rojakom. Izrazito uspešen je vezist Christian Eriksen (21 golov), vlogo kapetana pa opravlja stabilni Simon Kjär, mesto med vratnicama pa pripada Kasperju Schmeichlu.

Farfan edini, ki je dosegel več kot 10 golov
Peru se je na največji praznik uvrstil prvič po letu 1982. Južnoameričani so v dodatnih kvalifikacijah izločili Novo Zelandijo. V ekipi je le en nogometaš, ki je za reprezentanco dosegel več kot deset golov - to je Jefferson Farfan (25), ki je zadnjo sezono odigral prav v Rusiji (Lokomotiva Moskva). Za val navdušenja je poskrbela novica, da bo kapetan Paolo Guerrero vendarle lahko nastopil na svetovnem prvenstvu, saj mu je Mednarodno športno razsodišče v Lozani po dopinškem primeru vendarle prižgalo zeleno luč.

Hat-trick Jedinaka popeljal Avstralce na SP
Avstralija se je na svetovno prvenstvo uvrstila še četrtič zapored. V ekipi rumenih se vse vrti okrog kapetana Mileta Jedinaka, ki je v dodatnih kvalifikacijah proti Hondurasu dosegel vse tri avstralske gole.

Francozi so v zadnjih letih na prijateljskih tekmah premagali tako Avstralijo (6:0) kot Dansko (2:0 in 2:1), favoriti pa so tudi po mnenju stavnic.

StatistikaAvstralijaDanskaFrancijaPeru
Fifina lestvica4012711
Nastop55155
Največji uspehosmina finala (2006)četrtfinale (1998)svetovni prvak (1998)četrtfinale (1970)
KapetanMile JedinakSimon KjärHugo LlorisPaolo Guerrero
Najboljši strelecTim Cahill (50)Nicklas Bendtner (30)Olivier Giroud (31)Jefferson Farfan (25)
Stavnice
Osmina finala4,501,661,053,00
Zmaga v skupini21,005,501,2811,00
Naslov prvaka301,00101,007,50201,00

Opombe:
- v vrstici Fifa lestvica je aktualna uvrstitev vsakega udeleženca skupine.
- nastop: število nastopov na SP-jih, vključno z Rusijo 2018.
- stavnice: koeficienti so postavljeni za preboj v izločilne boje (osmina finala), zmago v skupini ter za zmago na celotnem turnirju.

Na stadionu v Jekaterinburgu bo odigrana tekma med Francijo in Perujem.


Danska in Avstralija se bosta srečali na stadionu v Samari.