Takole je Christian Benteke z glavo pospravil žogo v mrežo po zapravljeni 11-metrovki. Foto: EPA
Takole je Christian Benteke z glavo pospravil žogo v mrežo po zapravljeni 11-metrovki. Foto: EPA
Arsenal
Nekateri navijači Arsenala so Emirates zapustili že pred koncem tekme. Foto: EPA
Daniel Sturridge
Danielu Sturridgeu je edinemu uspelo premagati razpoloženega Asmirja Begovića. Foto: Reuters
Simon Mignolet
Simon Mignolet, ki je na mestu prvega vratarja Liverpoola zamenjal Pepeja Reino, se je že na prvi tekmi zelo izkazal. Foto: Reuters
Robin van Persie
Robin van Persie, ki je bil lani najboljši strelec Premier lige, je sezono začel z dvema goloma. Foto: EPA
David Moyes, Wayne Rooney
Wayne Rooney je igral zadnjih 30 minut in se izkazal s podajo. Foto: Reuters
Danny Welbeck
Danny Welbeck je z mojstrovino postavil piko na i zmagi s 4:1. Angleški napadalec je povišal še na 2:0. Foto: Reuters

Gostje iz Briminghama so imeli na voljo kar dve enajstmetrovki. Obe je izvedel Christian Benteke, a je ob vodstvu Arsenala z 1:0 v 22. minuti prvo zapravil. V kazenskem prostoru je Wojcieh Szczesny podrl Gabriela Agbonlahorja. 22-letni Belgijec je po obrambi Szczesnyja sicer žogo nato z glavo pospravil v mrežo. Gostitelji so povedli v šesti minuti, ko je po akciji Jacka Wilsherja in Alexa Oxlade-Chamberlaina, ki je lepo podal v kazenski prostor, zadel Olivier Giroud.

Benteke je imel v 62. minuti na voljo še drugi strel z bele točke, tokrat pa je bil visokorasli napadalec, ki je sicer rojen v Zairu, uspešnejši. Laurent Koscielny je v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Agbonlahorja. Pet minut pozneje je francoski osrednji branilec topničarjev Koscielny dobil še drugi rumeni karton in je tako predčasno moral z zelenice. Zmago 'levov' v Londonu pa je pet minut pred koncem rednega dela potrdil španski branilec Antonio Luna.

Po petih letih Liverpool začel sezono z zmago
Liverpool je začel sezono z zmago nad Stokom. Na tribuni je zmago rdečih spremljal tudi Luis Suarez, ki je bil vse poletje blizu odhoda z Anfielda, Urugvajec tudi ni skrival želje po odhodu, zdaj pa se je soigralcem opravičil. Na prvi tekmi sicer Suarez še ni imel pravice nastopa, kajti prestaja kazen, ki si jo je prislužil v prejšnji sezoni, ko je ugriznil Branislava Ivanovića. Gostitelji so bili boljši vso tekmo. Igrali so zelo napadalno, a na koncu je bil junak vratar Simon Mignolet, ki je odigral prvo uradno tekmo za Liverpool.

Belgijec je v 89. minuti, potem ko je z roko v kazenskem prostoru igral danski branilec Daniel Agger, ubranil strel z bele točke Jonathanu Waltersu in zagotovil Liverpoolu prvo zmago v prvem krogu državnega prvenstva po letu 2008. Prvo nevarno priložnost so sicer imeli gostje, ko je v osmi minuti Robert Huth zatresel okvir vrat. Prečka je veselje preprečila tudi novincu pri Liverpoolu Kolu Toureju, v drugem polčasu pa je vratnico zadel še Jordan Henderson. Razpoložen je bil pri 'lončarjih' vratar Asmir Begović, ki se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami, a v 37. minuti je bil nemočen. Mrežo je po podaji Hendersona zatresel Daniel Sturridge.

Moyes na klopi Uniteda začel z zmago
S tremi točkami so novo sezono začeli tudi aktualni angleški prvaki. Manchester United je na gostovanju v Walesu pri Swanseaju slavil s 4:1. United je bil izjemno učinkovit na tej tekmi in kljub visoki zmagi treh točk niso dobili zlahka, saj je imel Swansea kar nekaj zrelih priložnosti. Vrsta Michaela Laudrupa je bila po uvodnih minutah, ki so pripadle gostom, v nadaljevanju nevarnejša. Predvsem odlični napadalec Michu je nekajkrat ogrozil vrata rdečih vragov, a vrsta Davida Moyesa je povedla. Ryan Giggs je v 34. minuti mojstrsko poslal žogo prek domače obrambe. Angel Rangel je bil neodločen ob Robinu van Persieju, ki je z volejem premagal Michela Vorma. Dve minuti pozneje je po podaji Antonia Valencie Danny Welbeck povišal na 2:0.

V drugem polčasu je Moyes na igrišče poslal tudi Wayna Rooneyja, ki celo ni treniral s prvo ekipo in je že nekaj časa na vrhu želja Chelseaja. Angleški reprezentant je zaigral v konici napada in se ob koncu tekme izkazal s podajo Welbecku, ki je potem mojstrsko z lobom premagal Vorma. Še predtem je dvome o zmagovalcu razblinil van Persie, ki je po samostojni akciji opravil z obrambo Swanseja in z natančnim strelom z levico z roba kazenskega prostora poslal žogo pod prečko. Osem minut pred koncem rednega dela je po veliki napaki Welbecka, ki je pred svojim kazenskim prostorom izgubil žogo, častni zadetek za gostitelje zadel novinec v moštvu Wilfried Bony. Podal mu je še drugi novi nogometaš Pablo Hernandez.

1. krog
LIVERPOOL - STOKE CITY 1:0 (1:0)
Sturridge 37.
Mignolet (L'pool) je Waltersu v 89. minuti ubranil 11-m.

Liverpool: Mignolet, Johnson, Toure, Agger, Jose Enrique, Gerrard, Lucas Leiva, Henderson, Coutinho, Iago Aspas (72./Sterling), Sturridge.

Stoke: Negović, Pieters, Huth, Cameron, Shawcross, Wilson, Palacios, Whelan (63./Adam), N'Zoni, Etherington (63./Pennant), Walters, Crouch (81./Jones).

Sodnik: Martin Atkinson



ARSENAL - ASTON VILLA 1:3 (1:1)
Giroud 6.; Benteke 22., 62./11-m, Luna 85.
RK: Koscielny 67.
Szczesny (Arsenal) je v 22. minuti Bentekeju ubranil 11-m.

Arsenal: Szczesny, Sagna (94./Podolski), Mertesacker, Koscielny, Gibbs (28./Jenkinson), Rosicky, Wilshere, Ramsey, Giroud, Walcott, Oxlade-Chamberlain (46./Cazorla).

Aston Villa: Guzan, Vlaar, Luna, Baker (17./Clark), Lowton, El Ahmadi, Westwood, Delph, Weimann, Agbonlahor, Benteke.

Sodnik: Anthony Taylor


NORWICH - EVERTON 2:2 (0:0)
Whittaker 51., van Wolfswinkel 71.; Barkley 61., Coleman 65.

SUNDERLAND - FULHAM 0:1 (0:0)
Kasami 52.

WEST BROMWICH - SOUTHAMPTON 0:1 (0:0)
Lambert 90./11-m

WEST HAM - CARDIFF 2:0 (1:0)
Cole 13., Nolan 76.
Velikonja (Cardiff) ni bil v postavi moštva.


SWANSEA - MANCHESTER UNITED 1:4 (0:2)
Bony 82.; van Persie 34., 72., Welbeck 36., 92.

Swansea: Vorm, Rangel, Chico, Williams, Davies, Britton (46./Bony), Canas (77./Ki), Shelvey, Dyer, Routledge (46./Pablo Hernandez), Michu.

Manchester United: De Gea, Jones, Vidić, Ferdinand, Evra, Valencia, Carrick, Cleverley, Giggs (62./Rooney), Welbeck, van Persie (86./Anderson).

Sodnik: Phil Dowd


Nedelja ob 14.30:
CRYSTAL PALACE - TOTTENHAM

Ob 17.00:
CHELSEA - HULL

Ponedeljek ob 21.00:
MANCHESTER CITY - NEWCASTLE