Nogomet
()

Poudarki

  • Odločneje nad rasizem v evropskem nogometu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 18 glasov Ocenite to novico!
Chelsea
Letošnji prvak Evropske lige Chelsea, ki je pred tednom v finalu v Amsterdamu z 2:1 premagal Benfico, še ne bo deležen nove privlačne nagrade, a to "modrih" zagotovo ne moti, saj so si vstopnico v Ligo prvakov priigrali s 3. mestom v angleškem prvenstvu. Foto: EPA

Dodaj v

Uefa: Zmagovalec Evropske lige za nagrado v Ligo prvakov

Finale Lige prvakov 2015 v Berlinu
23. maj 2013 ob 18:38
London - MMC RTV SLO/STA/Reuters

Uefa je na kongresu v Londonu najavila, da bo od sezone 2015/16 zmagovalec "drugorazredne" Evropske lige avtomatično uvrščen v skupinski del Lige prvakov.

S tem ukrepom želi Uefa dvigniti raven Evropske lige, ki je že nekaj let precej v senci najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja - Lige prvakov. Eden glavnih zagovornikov pomembne spremembe je predsednike Uefe Michel Platini.

Evropska liga, ki je naslednica pokala Uefa, se po zdaj veljavnem sistemu igra od sezone 2009/10. Uefa si želi s tem dvigniti tudi zanimanje klubov za igranje v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Ostrejše kazni za rasizem na in ob zelenici
Hkrati je Uefa na zasedanju sprejela višje kazni ob rasističnih izpadih igralcev ali navijačev. Igralci, ki bodo z rasističnimi opazkami zmerjali soigralce, bodo morali počivati deset tekem, gledalci bodo izključeni s stadionov, pri ponovitvi prekrška bo klub plačal 50.000 evrov kazni, igral pa bo pred praznimi tribunami.

Igralec, ki bo ustno napadel sodnika, bo moral počivati tri tekme, pri fizičnem napadu bo sledila prepoved 15 tekem namesto dozdajšnjih deset.

Po Londonu in Lizboni na vrsti Berlin
Na kongresu, ki poteka v Londonu v dneh pred sobotnim finalom na Wembleyju med Bayernom in Borussio Dortmund, so izbrali tudi prizorišče velikega finala Lige prvakov 2015 - to bo Berlin, medtem ko bo finale Evropske lige v Varšavi. Finale na berlinskem olimpijskem stadionu bo prva velika evropska tekma po olimpijskih igrah 1936 in svetovnem nogometnem prvenstvu 2006. Finale Lige prvakov sta do zdaj že gostili dve nemški mesti, in sicer trikrat München v letih 1993, 1997 in 2012 ter Gelsenkirchen leta 2004.

Uefa je lani odločila, da se bo finale lige prvakov leta 2014 igral v Lizboni na Estadiu da Luz, kjer sicer domuje Benfica. Finale Evropske lige 2014 bo v Torinu na Juventus Stadiumu.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Liga prvakov v nogometu
Kazalo