Na 11 klubskih tekmah sezone je Samir Handanović sedemkrat ostal nepremagan in prejel vsega sedem golov, od tega jih je kar štiri prejel ob edinem porazu s Fiorentino. V vratih Slovenije je na treh jesenskih tekmah sicer prejel štiri gole. Foto: EPA
Na 11 klubskih tekmah sezone je Samir Handanović sedemkrat ostal nepremagan in prejel vsega sedem golov, od tega jih je kar štiri prejel ob edinem porazu s Fiorentino. V vratih Slovenije je na treh jesenskih tekmah sicer prejel štiri gole. Foto: EPA
Aleksander Pjatov (Ukrajina)
Ukrajinski vratar Aleksander Pjatov je na 13 tekmah sezone za Šahtar prejel 15 golov, od tega osem v Ligi prvakov. V reprezentančnem dresu je bil jeseni na štirih tekmah dvakrat premagan, a je tudi ubranil 11-m Cescu Fabregasu. Foto: Reuters
Samir Handanović (Inter)
Po WhoScoredu si je v letošnji sezoni boljšo oceno od slovenskih reprezentantov prislužil le Valter Birsa, ko si je 30. avgusta za gol in dve podaji ob zmagi Chieva nad Laziem s 4:0 prislužil skoraj popolno desetico: 9,96. Foto: Reuters

"Če je bil Handanović igralec tekme, to vse pove," je trener Rome Rudi Garcia po izgubljenem italijanskem derbiju potrdil, da je bil slovenski vratar glavni vzrok za zmago Interja z 1:0, s katero so zdaj Milančani po točkah izenačeni na 1. mestu Serie A s Fiorentino Josipa Iličića. "Handanović je odličen vratar, ki je po paradi izvedel še dve dodatni obrambi. Vesel sem zanj," je trener Interja Roberto Mancini hvalil svojo številko 1.

Štiri obrambe v štirih sekundah obkrožile svet
Sobotna vratarska predstava je požela obilo pozornosti ne samo na Apeninskem polotoku, temveč je svet po družbenih omrežjih obkrožil kratek videoizsek iz 61. minute tekme, ko je Handanović v štirih sekundah zbral kar štiri obrambe! Handa, kot ga kličejo v Italiji, je v obup spravljal letos sicer v dresu Rome izjemno razigrane Moa Saleha, Miralema Pjanića in Edina Džeka. Na derbiju je Sarma (vzdevek iz Slovenije) zbral devet obramb, kar je največ v letošnji sezoni Serie A, tekmo pa je končal tudi s 56 dotiki žoge, kar je bilo največ med vsemi igralci Interja!

Prvo ime tekme, verjetno tudi kroga
Posledično sedma nedotaknjena mreža v enajstih krogih ni nobeno presenečenje (spodaj si oglejte videoanalizo Handanovićeve predstave proti Romi). Prav vratarske predstave 31-letnega Ljubljančana so sicer temelj uspeha črno-modrih, ki dosegajo povprečno vsega gol na tekmo! Kljub vsemu pa je Inter ob boku Fiorentine na vrhu italijanskega prvenstva. Po statističnem portalu WhoScored je prejel za vratarja osupljivo visoko oceno 9,23, vodilni italijanski športni dnevnik Gazzeta dello Sport pa z 8 prav tako ni okleval pri določitvi igralca tekme, idealna enajsterica 11. kroga Serie A je usojena.

Po polomu z Violo na petih tekmah prejel dva gola
"Čez teden dni se nihče več ne bo spomnil, kako smo zmagali,"
je po sredinih 1:0 v Bologni povedal Handanović in imel še kako prav. Inter je pol ure igral z igralcem manj, v zadnjih sekundah pa je Handa z izvrstnim postavljanjem, kar je njegova največja odlika, ubranil izredno priložnost Mattie Destra (glej video spodaj). Letos si je Handanović privoščil tudi spodrsljaje, zlasti ob domačem neuspehu s Fiorentino, kjer pa je prevzel odgovornost za hitro prejeti gol in posledični poraz s kar 1:4. Kot vodja Interja vse od takrat brezhibno opravlja svoje delo - na petih oktobrskih tekmah je trikrat zaklenil vrata in prejel le dva gola.

O št. 1 Slovenije za Katanca ni dvoma
Preskok na Slovenijo in novembrski kvalifikacijski tekmi z Ukrajino. V skupini Slovenci niso izstopali z igro, kljub razmeroma malo priložnostim so bili kar učinkoviti, a so ob številnih defenzivnih spodrsljajih prelahko zapravljali vodstva na tekmah z Anglijo (2x), Švico in Litvo. Zdaj 14. in 17. šteje samo skupni izid, teden dni pozneje se ne bo nihče več spomnil, "kako smo zmagali", temveč samo, kdo bo igral na evropskem nogometnem prvenstvu.

Ob 14.00 se je začela prodaja vstopnic za povratno tekmo Slovenija - Ukrajina, ki bo v torek, 17. novembra, ob 20.45 v Mariboru.


V četrtek seznam za tekmi z Ukrajino

Kdo bo branil slovenska vrata kljub uspehu Jana Oblaka, pri Srečku Katancu ni dvoma. Kdo pa bo pred Samirjem Handanovićem skušal zapreti poti do gola in spraviti kakšno žogo v ukrajinsko mrežo, pa bo znano v četrtek ob 13. uri, ko bo selektor na Brdu pri Kranju predstavil reprezentančni seznam za tekmi v Lvovu in Mariboru.

Handanović proti Romi (videoanaliza)


Obramba Handanovića v 95. minuti, vredna dveh točk

Tretji Berićev gol za St. Etienne v Ligue 1

St. Etienne je na polom pred tednom dni pri prvaku Paris SG-ju (1:4) pozabil z domačim uspehom nad Reimsom (3:0), katerega odpor je prvi strl Robert Berić. Zeleni so več kot uro zaman napadali obrambne okope gostov, ko je Nolan Roux v 64. minuti z leve strani poslal predložek v osrčje kazenskega prostora. Pred vrati se je vrgel Robert Berić, ki je bil ravno dovolj dolg, da je z levo nogo zabil žogo v mrežo. S tretjim ligaškim golom na sedmi tekmi v Ligue 1 je slovenski napadalec utrl pot k zmagi St. Etienna. Ob končnem izidu je bil Berić zamenjan v 85. minuti, pri čemer je bil deležen stoječih ovacij 29 tisoč zbranih navijačev na stadionu Geoffroy-Guichard v St. Etiennu. Na tekmi je Bera petkrat poskusil s strelom, blizu gola pa je bil že ob koncu 1. polčasa.

Bezjak utrl pot do zmage nad Hajdukom


Rijeka nekdanjega selektorja Matjaža Keka je v 15. krogu hrvaškega prvenstva v velikem slogu v Splitu dobila jadranski derbi s Hajdukom (0:3) in se na lestvici zavihtela na prvo mesto. Pri tem je prvi v 28. minuti splitsko obrambo prebil Roman Bezjak, ki je vtekel v prazen prostor in nato rutinirano izkoristil izjemno globinsko podajo Marina Tomasova. Bezjak je dosegel 7. gol v 1. HNK, s čimer si deli tretje mesto strelcev, predvsem pa je dosegel prvi ligaški gol po mesecu in pol. V 2. polčasu so sodniki Bezjaku še neupravičeno razveljavili gol za 4:0. Rijeka je z zmagama na dveh zaporednih derbijih prevzela vodstvo v hrvaškem prvenstvu.

Med tednom pa Bezjak odločil že v pokalu


Rečani so v sredo v pokalu gostovali v bližnji Opatiji, ki se je dobro upirala četi Matjaža Keka. Prav Roman Bezjak je strl odpor Opatije: po odbitku z njegovega prostega strela je zadel Tomasov, nato pa je 26-letni Korošec sam podvojil vodstvo, na koncu pa se je Rijeka s 3:0 uvrstila v četrtfinale hrvaškega pokala.

Kirm potrdil napredovanje v ciprskem pokalu


Po ligaškem prvencu pretekli konec tedna je bil standardni reprezentant Andraž Kirm natančen še v pokalu. V sodnikovem podaljšku dvoboja Omonia - Paeek je Kirm postavil končnih 2:0.

Pečnik z bele točke zadel za vodstvo, a nato izgubil



Katančev joker Nejc Pečnik se v 2. japonski ligi bori za mesto v razigravanju za preboj v prvo ligo. Korošec je prvi adut Jefa Uniteda, tako je na gostovanju pri Saporu tudi prevzel odgovornost za strel z bele točke. Z 11-m je bil Pečnik suveren in tako dosegel že 14. gol na 37. tekmi sezone. A to gostom ni prineslo prepotrebnih točk, saj je Consadole Saporo z golom v 96. minuti dosegel zmago s 3:2. Jef United je na zadnjih štirih tekmah osvojil le točko in tri kroge pred koncem rednega dela za tri točke zaostaja za 6. mestom J2, ki pelje v končnico za napredovanje.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Litvo in San Marino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Bologna - Inter 0:1;
Inter - Roma 1:0
vso tekmo (7,2);
(9,2)
3 obrambe; 9 obramb = 6. in 7. nepremagan, v 69', igralec tekme
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Deportivo - Atletico 1:1

vso tekmo (6,3)

2 obrambi, pobrana žoga, 2. najslabša ocena Atletica
Nejc VidmarDomžaleDomžale - Koper 0:1 (P);
Domžale - Zavrč 0:1
44' (0:0);
vso tekmo
vstopil zaradi poškodbe;
1 obramba
BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Milan - Chievo 1:0;
Chievo - Sampdoria 1:1
vso tekmo (7,0)
/

2. ocena Chieva, v 58' = 3. karton; na klopi

Branko IlićAstana (KAZ)Astana - Atyrau 4:1;
Astana - Irtiš 1:0
vso tekmo;
/
/;
na klopi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Villarreal - Sevilla 2:1

/

izven postave

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Perugia - Cagliari 0:0;
Cagliari - Vicenza 2:0

vso tekmo;
vso tekmo
prvič odigral dve tekmi zapored; /
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Opatija - Rijeka 0:3 (P);
Hajduk - Rijeka 0:3

vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Nejc SkubicDomžaleDomžale - Koper 0:1 (P);
Domžale - Zavrč 0:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Iraklis 1:1 (P);
PAS - Panthrakikos 2:0
vso tekmo;
/
/;
na klopi
Dejan TrajkovskiDomžaleDomžale - Koper 0:1 (P);
Domžale - Zavrč 0:1
vso tekmo; vso tekmo
/;
/
VEZISTI (8)
Valter BirsaChievo (ITA)Milan - Chiev o 1:0;
Chievo - Sampdoria 1:1

64' (1:0) (6,5)
77' (1:1) (7,1)

2 preigravanje; strel, 2 posredovanji, skok
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Viktoria - Bayer 0:6 (P);
Wolfsburg - Bayer 2:1

72' (0:4)
vso tekmo (6,3)

/; 2 strela, 2 posredovanji, 2 izgubljeni žogi

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Paeek 2:0 (P);
AEK - Omonia 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 91' za 2:0;
/
Rene KrhinGranada (ŠPA)Espanyol -Granada 1:1vso tekmo (6,8)3 skoki, 2 posredovanji, preigravanje
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Lazio 2:1;
Bologna - Atalanta 3:0
45' (0:1) (6,3);
61' (2:0) (6,1)
1 strel, 3 posredovanja; v 31' = 1. karton, 1 strel, 3 posredovanja
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Akhisar - Antalya. 2:171' (1:1) (6,3)2 strela, 3 posredovanja, skok
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

Saporo - JEF 3:2

vso tekmo

v 45' z 11-m za 0:1 = 14. gol

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Mersin - Istanbul 1:1

59' (1:0) (6,8)

prvič v začetni postavi, v 45' = 1. karton, 3 posredovanja, 2 skoka
NAPADALCI (5)
Josip IličićFiorentina (ITA)Verona - Fiorentina 0:2;
Fiorentina - Frosinone 4:0
vso tekmo (6,9);
/
2 strela, 2 preigravanji, 3 izgubljene žoge; na klopi
Robert BerićSt. Etienne (FRA)St. Etienne - Reims 3:085' (3:0) (8,0)

v 64' za 1:0 = 3. gol, 5 strelov, 2 posredovanji, skok, 3. najocena

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

-

-prost teden
Tim MatavžAugsburg (NEM)Freiburg - Augsburg 0:3 (P);
Augsburg - Mainz 3:3
80' (0:3);
vso tekmo (7,5)
podaja v 50' za 0:3, v 60'; 2 strela, 3 preigravanja in skoki
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)--prost teden
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATARJI
Vid BelecCarpi (ITA)Frosinone - Carpi 2:1;
Carpi - Verona 0:0
vso tekmo (6,0);
/
1 obramba, 2 pobrani žogi, najslabša ocena Carpija; na klopi
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Akhisar - Antalya. 2:1/poškodovan
Denis PetrićTroyes (FRA)Troyes - Lyon 0:1/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Napoli - Palermo 2:0;
Palermo - Empoli 0:1
vso tekmo (7,0)
vso tekmo (6,4)
4 posredovanja, skok, 3. ocena Palerma; v 52' = 1. karton
Gregor BalažicPartizan (SRB)Matalac - Partizan 2:1vso tekmo v 78' = 4. karton, vrnitev po poškodbi
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Fortuna 5:1 (P);
Nürnberg - Karlsruher 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
napredovanje v 3. krog;
/
Boban JovićWisla Krakow (POL)Wisla - Ruch 0:0vso tekmo/
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)Piast - Zaglebie 2:0vso tekmo v 69' = 4. karton
Dominic MarohKöln (NEM)Werder - Köln 1:0 (P);
Köln - Hoffenheim 0:0
/;
58' (0:0) (6,9)
na klopi; v 74' = 1. karton, strel, 2 skoka, posredovanje
Martin MilecStandard (BEL)Standard - Mechelen 2:1;
St. Truiden - Standard 1:0
/;
/
na klopi;
na klopi
Petar StojanovićMariborMaribor - Rudar 3:0 (P);
Maribor - Rudar 7:1
vso tekmo;
vso tekmo
/; podal v 30' za 2:1 = 3. podaja
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Napoli - Palermo 2:0;
Palermo - Empoli 0:1
vso tekmo (6,5)
56' (0:1) (6,0)
posredovanje; v 43' = 4. karton, posredovanje

VEZISTI

Nik KapunOlimpijaCelje - Olimpija 3:1 (P);
Celje - Olimpija 0:4
vso tekmo;
74' (3:0)
/;
/
Aleš MerteljMariborMaribor - Rudar 3:0 (P);
Maribor - Rudar 7:1
89' (3:0)
59' (6:1)
ponovno zaigral v vezni liniji
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Reutlingen - Eintracht 0:4 (P);
Freiburg - Eintracht 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Denis PopovićWisla Krakow (POL)Wisla - Ruch 0:040' (0:0)poškodba
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Zenit - Mordovia 0:059' (0:0) (6,9)3 posredovanja, skok
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Fredericia - FCK 1:2* (P);
Köbenhavn
- Randers 4:0
/
77' (4:0)
poškodovan;
vrnitev po poškodbi
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Piast - Zaglebie 2:0 61' (1:0)/
NAPADALCI
Roman BezjakRijeka (HRV)Opatija - Rijeka 0:3 (P);
Hajduk - Rijeka 0:3
vso tekmo;
89' (0:3)
v 70' za 0:2; v 28' za 0:1 = 7. gol, razveljavljen gol
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Luzern 1:079' (1:0)/
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)FSV - Hertha 1:2 (P);
Paderborn - FSV 1:1
vso tekmo;
64' (1:0)
/;
/
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - Antwerp 0:0vso tekmo/
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Helmond 1:0 (P);
Heerenveen - Cambuur 2:0
61' (1:0)
/
debi v pokalu;
na klopi

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.