Pred tedni odpisan v klubu, reprezentanci se je kar sam odrekel, zdaj pa popoln preobrat. Pri Fiorentini igra in to dobro, za piko na i je dosegel še gol proti Romi. Po pogovoru s Katancem pa je tudi pred vrnitvijo slovensko izbrano vrsto. Foto: EPA
Pred tedni odpisan v klubu, reprezentanci se je kar sam odrekel, zdaj pa popoln preobrat. Pri Fiorentini igra in to dobro, za piko na i je dosegel še gol proti Romi. Po pogovoru s Katancem pa je tudi pred vrnitvijo slovensko izbrano vrsto. Foto: EPA
Samir Handanović in Gregoire Defrel
Po novem remiju Interja je lov na Ligo prvakov izgubljen, saj 3. mesto beži za 9 točk. V Italiji so v prvih odzivih že zapisali, da s tem Inter nikakor ne more več zadržati Samirja Handanovića, ki sanja o lovorikah in igranju v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Foto: EPA
Rajko Rotman in Nejc Pečnik (Slovenija) - James Rodriguez (Kolumbija)
Novembra se je Nejc Pečnik izvrstno kosal s Jamesom Rodriguezom in Kolumbijci, a nato se ob dolgovih Crvene zvezde odločil za najboljšo finančno in varno ponudbo - Jef United iz druge japonske lige. Foto: Reuters
Miroslav Klose (Lazio) - Luka Krajnc (Cesena)
Luka Krajnc že leta velja za najbolj obetavnega slovenskega osrednjega branilca. Lani je s Ceseno odigral 22 tekem v Serii B, letos pa je rabil pol sezone, da se je s spremembo sistema vrnil v prvo postavo - v zadnjih devetih krogih je v celoti odigral osem tekem. Foto: EPA
Nik Omladič na pokalni tekmi z Bayernom
Nik Omladič se je sijajno znašel v Braunschweigu, kjer je postal nosilec igre in eden od adutov pri lovljenju tretjega Kaiserslauterna, za katerim Eintracht zaostaja za osem točk. Foto: EPA

Ravno Josip Iličić je v minulem tednu poskrbel za najbolj viden presežek med slovenskimi nogometaši na tujem, ko je sicer kot zaprisežen levičar z desnico dosegel lep gol za Fiorentino na italijanskem obračunu v osmini finala Evropske lige z Romo (1:1).

Novembra izžvižgan, zdaj nagrajen z aplavzom
S prvim golom po slabih petih mesecih je "Jojo" potrdil vrnitev med nosilce igre Fiorentine, pri čemer je bil ob menjavi nagrajen tudi z aplavzom s tribun Artemia Franchija. Popoln preobrat, potem ko se je Iličić novembra ob menjavi na tekmi z Napolijem z neprimerno gesto zameril navijačem in je bilo videti, da je njegove zgodbe v Toskani konec. Ravno tedaj se je tudi odrekel nastopanju za Slovenijo, dokler bo selektor Katanec, a tudi to se je uredilo s pogovorom iz oči v oči.

Naslednji petek tekma s San Marinom
Dokončno potrditev o zakopani sekiri je dal seznam reprezentantov za peto kvalifikacijsko tekmo v boju za Euro 2016, na kateri bo Slovenija gostila San Marino. Boj za pričakovano in nujno potrebno zmago proti drugi najslabši reprezentanci Evrope se bo odvil že čez 11 dni v Ljubljani: v petek, 27. marca, ob 20.45 (prenos na TV SLO 2/Val 202/MMC).

27-letnega Kranjčana in Jasmina Kurtića sicer nocoj ob 19. uri čaka tekma 26. kroga Serie A proti Milanu, pri čemer je Iličić napovedan v prvi postavi za pomemben obračun v boju za evropska tekmovanja.

Birsa, Cesar in Krajnc izstopali v 26. krogu Serie A
Konec tedna so ravno slovenski nogometaši v Italiji poskrbeli za nekaj vidnih predstav. Valter Birsa in Boštjan Cesar sta bila med najboljšimi ob pomembni zmagi Chieva pri Cagliariju (2:0), krilni vezist si je po statističnem portalu WhoScored prislužil tudi najboljšo oceno med Slovenci z 8,2, reprezentančni kapetan je prejel 7,8. Na nedeljski večerni tekmi je bil Samir Handanović nemočen ob lobu Defrela, a je slednjemu v 2. polčasu v dvoboju ena na ena mojstrsko ukradel žogo in preprečil domači poraz Interja s predzadnjo Ceseno. Pri slednji pa je bil najboljši posameznik mladi 20-leti branilec Luka Krajnc, ki vneto zbira prvoligaške minute in iz kroga v krog dviga formo.

Slovenski derbi v Bundesligi: Maroh zasenčil Kampla
Drugi teden zapored je v obrambnih nalogah blestel tudi Dominic Maroh. Po uvrstitvi v Kickerjevo enajsterico kroga je bil tokrat zagotovo najboljši Slovenec na obračunu Borussia Dortmund - Köln (0:0), čeprav sta kot rezervista vstopila tako Kevina Kampl pri gostiteljih kot Mišo Brečko pri gostih. Po ocenah v Nemčiji je bil Maroh znova najboljši posameznik "kozličkov" oz. ob boku vratarja Horna.

Pečnik toži Crveno zvezdo in zadeva na Japonskem
Na zadnji reprezentančni tekmi - prijateljskem obračunu s Kolumbijo (0:1) - je ob močno spremenjeni zasedbi kapetanski trak nosil Nejc Pečnik. Vedno bojeviti Korošec je bil tudi najboljši posameznik tekme, a zdaj je v povsem drugačnem položaju kot jeseni. Nategovanja Crvene zvezde glede izplačil je imel dovolj, zapustil Beograd kot prosti igralec in se odpravil na Japonsko. Podpis z drugoligašem je sprožil pomisleke, a v JEF Unitedu imajo Slovenci že dolgo zgodovino (Verdenik, Milinković) in očitno se je tudi Pečnik odlično znašel. Na drugi ligaški tekmi je z glavo že dosegel gol in utrl pot k zmagi kluba iz Ičihare-Čibe. Ravno v teh dneh je Pečnik tudi vložil tožbo proti Crveni zvezdi zaradi zaostalih plač.

Dva gola Vučkića dovolj samo za dva remija
Minuli teden je prinesel še nekaj uspeha za Slovence po drugih ligah. V najmočnejši angleški - v Championshipu je prvič zaigral branilec Jure Travner, ki pa je z Readingom doživel visok poraz pri Watfordu (1:4). Na severnem koncu Otoka postaja Haris Vučkić prvo napadalno orožje padlega velikana Rangersa, ki se bori za čimprejšnjo vrnitev v prvo škotsko ligo. Vučkić, ki je v Glasgowu končno prišel do igralnega časa, je dosegel prva dva ligaška gola: natančen je bil tako v torek kot soboto. A zadetka 22-letnega Ljubljančana sta bila dovolj le za domača remija - tako Quenn of the South kot zadnji Livingstone sta na Ibroxu iztržila 1:1.

Omladič odločil tekmo tako kot zna - s prostega strela
V močni nemški drugi ligi je zablestel Nik Omladič. Jeseni je bil motor Olimpije, pozimi pa je okrepil Eintracht Braunschweig, katerega cilj je preboj v 1. Bundesligo. 25-letni Šmarčan si je hitro izboril mesto v udarni enajsterici, a Eintracht spomladi ni mogel do zmage. Zdaj je to v nedeljo omogočil ravno slovenski vezist s svojim prvim golom v tujini. V 77. minuti je Omladič mojstrsko izvede prosti udarec z 18 metrov, ko je z zavitim strelom žogo poslal po desni strani mimo živega zidu in zatresel desni spodnji kot vrat Sandhausna. S prvo zmago po šestih tekmah je Eintracht skočil na 5. mesto in ostaja v igri za napredovanje.

Slabše je nedeljo sklenil Boban Jović, ki je pozimi prav tako zapustil Olimpijo in se preselil na Poljsko k Wisli Krakov. Desni bočni branilec je namreč v zadnji minuti z avtogolom postavi končni izid poljskega derbija in omogočil vodilni Legii Varšava remi z 2:2.

Omladič s prostega strela odločil tekmo 2. Bundeslige


Prvenec Pečnik v drugi japonski ligi

Iličić z desno nogo poslal žogo pod prečko

Vučkić z diagonalnim strelom do drgega gola v petih dneh



Avtogol Bobana Jovića za remi na poljskem derbiju


Natančna globinska podaja Korena ob visoki zmagi Cityja


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo in Kolumbijo (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecInternazionale (ITA)--išče nov klub
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Wolfsburg - Inter 3:1 (EL)
Inter - Cesena 1:1
/
vso tekmo (6,4)
na klopi; obramba, 2 pobrani žogi
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Espanyol - Atletico 0:0

/

na klopi
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Juventus 0:1vso tekmo (6,4) v 41' - 5. karton, 2 zračna dvoboja, posredovanje
Mišo BrečkoKöln (NEM)

BVB - Köln 0:0

90' (0:0) (6,1)/;
na klopi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Genoa - Chievo 0:2vso tekmo (7,8)

2 strela, 3 posredovanja, 4 zračni dvoboji

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Rad 2:0vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM) BVB - Köln 0:0vso tekmo (7,7)2 posredovanji in 2 zračna dvoboja
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Genk 1:0/kartoni
Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Zadar 4:0/poškodovan
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMariborMaribor - Zavrč 2:1

/

zdravstvene težave
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)BVB - Köln 0:0

46' (0:0) (6,5)

strel, preigravanje, posredovanje

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apoel 1:168' (1:1)
/
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Fiorentina - Roma 1:1 (EL)
Fiorentina - Milan 2:1
/
vso tekmo (6,6)
nima pravice igranja v EL; /
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Sassuolo - Parma 4:1
/na klopi
Aleš MerteljMariborMaribor - Zavrč 2:1vso tekmo/
Nejc PečnikJEF United (JAP II)JEF - Mito 2:0vso tekmo

v 30' za 1:0 - prvenec za JEF

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Galatasaray - Istanbul 2:2/na klopi
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Torpedo - Zenit 1:1vso tekmo (6,5)

v 89' - 5. karton, strel, 2 zračna dvoboja, 2 prekrška

Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Panaitolikos 0:0vso tekmo/
NAPADALCI (3)
Valter BirsaChievo (ITA)Genoa - Chievo 0:2vso tekmo (8,2) v 91' - 3. karton, 1 strel, 3 preigravanja, 4 posredovanja
Zlatan LjubijankićUrava Red Diamonds (JAP)Urava - Jamagata 1:0/poškodovan
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Kofu - Nagoja 1:0vso tekmo/
Kolumbijske ladje - vpoklicana sedmerica za tekmo s Kolumbijo
Robert BerićRapid Wien (AVT)Rapid - Grödig 4:072' (4:0)/
Damjan BoharMariborMaribor - Zavrč 2:145' (0:1)

/

Goran CvijanovićRijeka (HRV)Rijeka - Zadar 4:0/
na klopi
Đengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Basel 2:2 63' (2:2)/
Erik JanžaMariborMaribor - Zavrč 2:1/na klopi prvič po poškodbi
Petar StojanovićMariborMaribor - Zavrč 2:1vso tekmo
/
Benjamin VerbičCeljeKoper - Celje 0:1
Radomlje - Celje 0:1
vso tekmo
vso tekmo
podaja v 91' za 0:1;
podaja v 42' za 0:1 - 7. in 8. podaja

* Ladje na obzorju * - občasni reprezentanti in vidnejši igralci v tujini
Gregor BalažicPartizan (SRB)Partizan - Rad 2:0vso tekmo/
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Slavija Sofija -
Ludo. 0:3

59' (0:1)
/

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)St. Pauli - FSV 1:179' (1:1)/
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Zavrč 2:1

vso tekmo

2 obrambi
*Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Roma 1:1 (EL)
Fiorentina - Milan 2:1
81' (1:1) (7,4)
vso tekmo (7,4)
v 17' za 1:0 - 2. gol v EL, v 47'; v 73', 3 streli, 2 preigravanji
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villar. - Sevilla 1:3 (EL)
Almeria - Villar. 0:0
/
/
na klopi, prvič po operaciji in rehabilitaciji; izven postave
Ažbe JugBordeaux (FRA)Bordeaux -PSG 3:2/zunaj postave
Luka KrajncCesena (ITA)Inter - Cesena 1:1

vso tekmo (7,6)

1. ocena Cesene, 2 zračna dvoboja
Rene KrhinCordoba (ŠPA)Malaga - Cordoba 2:0vso tekmo (6,4)

strel, zračni dvoboj in posredovanje

Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Mainz 0:2/na klopi
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Sandhausen - Braunschweig 0:1

vso tekmo

v 77' za 0:1 - prvenec za Eintracht, v 36' - 2. karton
Aljaž StrunaCarpi (ITA II)Carpi - Pescara 1:2

80' (0:2)

v 67' - 8. karton
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)WAC - Dunajsko NM 2:085' (2:0)

v 43' za 1:0 - 6. gol

Etien VelikonjaLierse (BEL)Lierse - Krtrijk 0:0

87' (0:0)

/

Mitja VilerMaribor Maribor - Zavrč 2:1vso tekmo/
Haris VučkićRangers (ŠKO II)Rangers - Queen of South 1:1
Rangers - Livingstone 1:1

vso tekmo
72' (1:1)

v 77' za 1:0; v 9' za 1:0 - 1. in 2. gol v ligi za Rangers


V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.