Dejan Mezga je z zadetkom v 86. minuti zagotovil točko Mariboru. Foto: Aleš Fevžer
Dejan Mezga je z zadetkom v 86. minuti zagotovil točko Mariboru. Foto: Aleš Fevžer
Maribor še upa na šestnajstino finala
Mezga, Rajčević, Šimundža po tekmi Rubin - MB
Mezga izenačil in prinesel veliko točko Mariboru
Natcho zadel za vodstvo Rubina

V 43. minuti je gostitelje s približno 25 metrov v vodstvo popeljal Izraelec Bibras Natcho. Po levi strani je prodrl Dmitrij Torbinski in podal v sredino, tam je žogo slabo izbil Aleš Mertelj, Natcho pa jo je z lepim strelom poslal v mrežo.
Pet minut pred koncem tekme je izenačil Dejan Mezga s strelom po tleh z 20 metrov. Borbeni Mariborčani so tako prekinili niz sedmih zaporednih domačih zmag Rubina v Evropski ligi.
V zadnjem krogu bodo 12. decembra doma gostili Wigan. V 1/16 finala jih pelje samo zmaga, hkrati pa bo moral Zulte Waregem na svojem stadionu izgubiti proti Rubinu. Škoda, ker se današnja tekma v Wiganu ni končala z remijem (do 88. minute je bilo 1:1), saj bi bile v tem primeru možnosti Maribora nekoliko večje. Res pa je, da bi bili pred zadnjim krogom že odpisani, če bi slavil Wigan.
Odlične obrambe Handanovića
V prestolnici Tatarstana so slovenski prvaki po zmagi v Bruggeu nad Zultejem osvojili četrto točko v gosteh v letošnjem tekmovanju. Najlepšo priložnost v prvem polčasu je imel Maribor v 16. minuti, ko je Mitja Viler s predložkom z leve strani pred vrati lepo našel Fajića, ta je z glavo dobro streljal, a za las mimo vrat.
Podobno akcijo sta Viler in Fajić izpeljala v 51. minuti, tudi takrat pa nogometaš iz Bosne in Hercegovine z glavo ni meril dovolj natančno. V nadaljevanju se je večkrat izkazal Jasmin Handanović, ki je z nekaj lepimi obrambami preprečil zaostanek z 2:0. Nagrada je prišla v 86. minuti, ko je Mezga zadel za 1:1.
V enajsterici vijoličastih je bil Fajić edini napadalec, kapetanski trak pa je nosil Mertelj. Marcos Tavares namreč po poškodbi ni mogel nastopiti. V zadnjih dneh je sicer treniral, a so bile težave z gležnjem prevelike, da bi igral. V Kazanu je bila temperatura dve stopinji pod ničlo, rahlo je tudi snežilo, toda igrišče je bilo očiščeno.
Rubinu prvo mesto v skupini D
Rusko moštvo si je že prej zagotovilo prezimitev v Evropi, s tokratno točko pa tudi prvo mesto v skupini D. Na prvi tekmi v Ljudskem vrtu je Rubin zmagal z 2:5. Domači trener Kurban Berdijev je nekoliko premešal postavo, ki je sredi septembra nastopila v Mariboru. Francoz Yann M'Vila in Venezuelec Jose Salomon Rondon sta začela na klopi, kjer so poleg rezervnega vratarja sedeli le še štirje nogometaši. V ekipi ni bilo strelca prvega zadetka v Mariboru Gökdeniza Karadeniza.
Izjave po tekmi

Ante Šimundža, trener Maribora:
"Zadovoljni smo, ker smo v Kazanu proti izjemni ekipi osvojili točko. Imam pa občutek, da bi lahko v določenih trenutkih oziroma na koncu iztržili še več. Zadovoljni smo z garanjem skozi vso tekmo. Bili smo enakovredni v polju in si morda pripravili celo več priložnosti. Brez Tavaresa smo zgostili sredino in pridobili igralca več, kar se je izkazalo za dobro. Rubin nas po mojem mnenju ni podcenjeval in si je želel zmagati, mi pa smo mu z dobro igro to onemogočili."

Dejan Mezga: "Vso tekmo smo se borili in garali. Zaslužili smo si zadetek in točko. Kar smo se zmenili s trenerjem, smo na igrišču izpolnili."

Aleksander Rajčević: "Zavedali smo se, da dobro delamo in smo se dobro držali v obrambi. Prepričani smo bili, da bomo iz enega izmed protinapadov dosegli zadetek. Rubin je šel v dvoboj odprto in se je želel pred domačimi gledalci predstaviti v dobri luči. Dobro smo jih zadržali in zasluženo osvojili točko."

5. krog, skupina D:
RUBIN KAZAN - MARIBOR 1:1 (1:0)
4.000; Natcho 43.; Mezga 86.

Rubin Kazan:
Rižikov, Mavinga, Marcano , Šaronov, Natcho , Torbinski, Kisljak, Eremenko ( 74./M'Vila), Kulik , Rjazancev ( 60./Rondon), Prudnikov ( 61./Muhametšin).
Maribor: Handanović, Viler, Arghus, Rajčević, Milec, Filipović, Mertelj ( 77./Cvijanović), Bohar ( 83./Zahovič), Dervišević ( 64./Črnic ), Mezga, Fajić.
Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška)



WIGAN - ZULTE WAREGEM 1:2 (1:1)
Barnett 7.; Hazard 37., Malanda 88.

Lestvica: 
RUBIN KAZAN *      5  3 2 0 12:4 11
ZULTE WAREGEM      5  2 1 2  4:8  7
WIGAN              5  1 2 2  5:5  5
MARIBOR            5  1 1 3  7:11 4

6. krog, 12. decembra ob 19.00:
MARIBOR - WIGAN

ZULTE WAREGEM - RUBIN KAZAN
Maribor mora za uvrstitev v 1/16 finala premagati Wigan, hkrati pa mora Rubin zmagati v Belgiji.

Maribor še upa na šestnajstino finala
Mezga, Rajčević, Šimundža po tekmi Rubin - MB
Mezga izenačil in prinesel veliko točko Mariboru
Natcho zadel za vodstvo Rubina