Koroški klub iz Volšperka je zdaj sam na vrhu avstrijske lestvice, 26-letni Trdina pa je s štirimi goli na 3. mestu med strelci. Foto: EPA
Koroški klub iz Volšperka je zdaj sam na vrhu avstrijske lestvice, 26-letni Trdina pa je s štirimi goli na 3. mestu med strelci. Foto: EPA
Tadej Trdina (v dresu Grödiga)
Pri severnih sosedih je brez dvoma pritegnil pozornost nogometnih strokovnjakov, kaj pa v Sloveniji? Trdina ima sicer samo slovenski potni list. Foto: EPA
Roman Bezjak
Roman Bezjak je ob Janu Oblaku in igralcih Maribora slovenski udeleženec skupinskega dela letošnje Lige prvakov, ki se začne v torek. Foto: Reuters
Matej Jug
Roman Bezjak bo na Anfieldu na krstni tekmi v Ligi prvakov pod drobnogledom Slovencev, saj bo tekmo Liverpool - Ludogorec sodil Matej Jug s svojo sodniško zasedbo. Zanimivo, da bodo tudi drugo tekmo v skupini B Real Madrid - Basel sodili Slovenci na čelu z Damirjem Skomino. Foto: Aleš Fevžer

Odlična forma prvoligaša iz Volšperka je spodbudila WAC, da derbi avstrijskega prvenstva odigra v Celovcu na stadionu ob Vrbskem jezeru, kjer so poleti na pripravljalni tekmi že gostili Chelsea. A tokrat se je 19.250 ljudi zbralo na prizorišču Eura 2008, da bi videli dvoboj drugega s prvim: Wolfsberger AC proti Salzburgu, peleti ali rdeči biki oz. iz slovenske perspektive: Tadej Trdina ali Kevin Kampl?

Standardni položaj in udarec z glavo
Tekla je 26. minuta in Korošci so se otresli pritiska gostov, ki so morali zmagati, da presekajo krizo po neuspehu v Ligi prvakov. Standardni položaj: prosti udarec za WAC z okoli 35 metrov, ki ga je izvedel Španec Jacobo Ynclan. Visok predložek je poletel proti drugi vratnici, kjer je utekel, skočil in ustrelil napadalec s številko 17. 1:0 za Wolfsberger, strelec kdo drug kot Tadej Trdina.

25 strelov ni pomagalo Kamplu in kolegom
Ob polčasu je bil osrednji napadalec domačih žrtvovan zaradi izključitve Wernitzniga. Gostje so zagospodarili na terenu, Kampl - uradno najboljši nogometaš avstrijske Bundeslige - je pletel, podajal in streljal. A obramba na čelu z vratarjem Koflerjem je vzdržala vseh 25 strelov in Salzburg je doživel tretji zaporedni poraz, Wolfsberger AC pa se je sam znašel na 1. mestu. Mejnik za klub in koroški nogomet, saj prvič v prvi avstrijski ligi vodi klub iz Koroške, in to po zaslugi Slovenca!

Še kot otrok iz Mežice v SAK Celovec
Kdo je Tadej Trdina? Na kratko in poenostavljeno - "NovaGol" 2. del. Pri dobrih 24 letih se je prebil do prve lige in lani v dresu novinca Grödiga dosegel devet golov in prispeval tri podaje. Poleti se je vrnil na Koroško, kjer je tudi preživel večino kariere. Mladenič iz Mežice sicer nikoli ni igral organiziranega nogometa v Sloveniji, saj je že pri osmih letih postal član Slovenskega atletskega kluba oz. SAK Celovca, kjer je njegov oče treniral mlajše kategorije.

Milivoje Novaković, ki tudi zaradi izsiljevanja v Ljubljani ni mogel dobiti priložnosti med člani, je v Avstriji prehodil podobno pot. Iz nižjih lig (tudi prek SAK-a) do prvega strelca 2. lige, od koder je šel v Bolgarijo k Litexu, kot prvi strelec A Grupe je nato odšel v Köln. Za Slovenijo je debitiral pri 26 letih, zdaj pa je drugi strelec v zgodovini reprezentance.


Od 6. lige do najstrelca vodilnega prvoligaša

Igralska pot ga je vodila iz šeste avstrijske lige navzgor, v vseh klubih je bil uspešen strelec, kar mu je odpiralo vrata. In zdaj je eden glavnih akterjev Bundeslige, v kateri je 26-letnik tri od štirih letošnjih golov dosegel z glavo, v 581 minutah igre v osmih krogih pa je dodal še dve podaji, s čimer je najučinkovitejši igralec vodilnega kluba Avstrije. In zdaj je Trdina v svojem Celovcu pred 20 tisoč navijači odločil derbi.

Zmagoviti gol za popotnico na Anfield
Konec tedna je tekmo odločil tudi Roman Bezjak, čigar odsotnost z zadnjega reprezentančnega seznama je bila največje presenečenje. Še en Korošec, ki se je zares uveljavil v tujini in ga v torek z Ludogorcem čaka debi v Ligi prvakov na slovitem Anfieldu proti Liverpoolu. 25-letni napadalec v novi sezoni strelsko ni bil pretirano razpoložen, po en gol je zabil le Dudelangeu na začetku kvalifikacij za LP.

V 8. krogu bolgarskega prvenstva pa je v petek le dočakal gol: pri Botev Plovdivu se je v 49. minuti po blokirani podaji odlično znašel in z volejem z roba kazenskega prostora zadel za 2:0, kar se je na koncu izkazalo za zmagoviti zadetek Ludogorca.

Cesar zakrivil 11-m, a brez škode
V Italiji je med številnimi slovenskimi nogometaši v Serii A za najbolj odmevno potezo poskrbel Boštjan Cesar, ki je v kazenskem prostoru podrl Gonazala Higuaina, a je Argentinčev strel z bele točke ubranil vratar Bardi. Chievo, ki je prvič začel tekmo z vsemi tremi Slovenci, je na koncu slavil z 0:1. Samir Handanović je bil ob sedmici Interja proti Sassuolu bolj ali manj le opazovalec, bistveno pa je, da na prvih dveh tekmah Serie A še ni prejel gola.

Na odprtju novega stadiona ostal nepremagan
Z nedotaknjeno mrežo se je začela tudi turška zgodba tretjega reprezentančnega vratarja Vida Belca. Član Interja je tako rekoč v zadnjih urah prestopnega roka našel klub, ki si ga je bil pripravljen izposoditi - Konyaspor, pri katerem se je huje poškodoval prvi vratar Kaya Tarakci. Belec je doživel izjemen debi, saj so v Konyi prav v soboto odprli povsem nov stadion, ki sprejme več kot 42.000 navijačev. Na dvoboju z Balikesirsporjem je bil prav Belec prvi premagan, a po tem, ko je žoga med akcijo že zapustila igrišče. Do konca je z nekaj posredovanji in parado pokazal, da je prava okrepitev, Konyaspor pa je praznični večer sklenil z zmago 2:0.

Trdina z glavo prizadejal Salzbugu nov poraz


Bezjakov vole za prvi gol sezone in zmago Ludogorca


Cesar podrl Higuaina, ki pa ni zadel z 11-m


Belec nepremagan na prvi tekmi v Turčiji

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca v zadnjem letu (34)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR)Konyaspor - Balikesirspor 2:0vso tekmonepremagan na debiju za Konyaspor
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Sassuolo 7:0vso tekmo2. zapored nepremagan v Serie A
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Real Madrid - Atletico Madrid 1:2/na klopi
BRANILCI (7)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Vorskla - Karpati 2:0vso tekmo v 78' - 2. karton
Mišo BrečkoKöln (NEM)Paderborn - Köln 0:0vso tekmo obramba še brez prejetega gola
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Napoli - Chievo 0:1vso tekmo

v 26' - 1. karton, zakrivil 11-m

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Čukarički 4:2vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM) Paderborn - Köln 0:0vso tekmoobramba še brez prejetega gola
Miral SamardžićRijeka (HRV)Osijek - Rijeka 0:1vso tekmo/
Mitja VilerMaribor Maribor - Krka 2:0vso tekmo/
VEZISTI (9)
Damjan BoharMariborMaribor - Krka 2:0vso tekmo/
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Genoa 0:0 70' (0:0)/
Kevin KamplSalzburg (AVT)Wolfsberger AC - Salzburg 1:0vso tekmo/
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Fiorentina - Genoa 0:0/ na klopi
Dejan LazarevićChievo (ITA)Napoli - Chievo 0:173' (0:1)na klopi
Aleš MerteljMariborMaribor - Krka 2:0
83' (2:0)/
Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)Karabukspor - Istanbul 0:0-kartoni
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Spartak - Torpedo 3:1vso tekmo v 44' - 3. karton
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Giannina - Xanthi 2:219' (0:0)poškodba
NAPADALCI (4)
Valter BirsaChievo (ITA)Napoli - Chievo 0:169' (0:1)/
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Kašima 2:1vso tekmo/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Eintracht - Augsburg 0:1/na klopi
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Šimicu - Urava 1:4vso tekmo v 29' - 3. rumeni karton
* Ladje na obzorju *
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Verona - Palermo 2:1vso tekmo/
Robert BerićRapid Wien (AVT)SRE: Wiener Nstd - Rapid?tekma v sredo
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Botev Plovdiv - Ludogorec 1:278' (0:2)
v 50' za 0:2 - prvi gol v A Grupi
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Osijek - Rijeka 0:1
vso tekmo/

Zlatko Dedić

Frankfurt (NEM II)Kaiserslautern -Frankfurt 1:0 76' (1:0)/
Željko FilipovićMariborMaribor - Krka 2:0
82' (2:0)
/
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Krka 2:0
vso tekmo3. nepremagan v Prvi ligi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Granada - Villarreal 0:0-operiran, vrnil se bo okoli novega leta
Ažbe JugBordeaux (FRA)Guingamp - Bordeaux 2:1/na klopi
* Dejan KelharSheffield Wednesday (ANG II) --* konec sezone zaradi poškodbe *
Luka KrajncCesena (ITA)Lazio - Cesena 3:0/na klopi
Andraž KirmOmonia (CIP)Nea Salamis - Omonia 1:1/podpisal za ciprski klub - na klopi
Rene KrhinInternazionale (ITA)Inter - Sassuolo 7:0/na klopi
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Oostende 3:5-kartoni
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Napredak - Cr. zvezda 0:086' (1:0)

/

Tadej TrdinaWolfsberger (AVT)Wolfsberger AC - Salzburg 1:045' (1:0)

v 26' za 2:1 - 4. gol v Bundesligi

* Ladje na obzorju - občasni reprezentanti po Katančevem izboru v zadnjem letu + nogometaši iz najmočnejših petih tujih lig in člani klubov, ki še igrajo v Evropi.