Ivan Simič priznava, da so mu ponudili kandidaturo, o kateri pa se še ni odločil. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič priznava, da so mu ponudili kandidaturo, o kateri pa se še ni odločil. Foto: MMC RTV SLO
Prva liga si, SNL
Prva liga si je že dve sezoni in pol brez generalnega pokrovitelja, prihodek iz TV pravic kljub dobrim številkam gledanosti pa znaša le sto tisoč evrov letno. Združenja letos sicer čakajo pogajanja o novih TV-pogodbah. Foto: MMC RTV SLO

"Dobili ste me na levi nogi. Vrnitev v nogomet? Kaj pa vem, bomo videli," je bil nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije kar presenečen nad preverjanjem novice, da naj bi se potegoval za mesto predsednika Združenja 1. slovenske nogometne lige (ZNLP).

Simič je nato le potrdil, da je nekdo iz slovenskega klubskega nogometa resnično pristopil k njemu in mu predlagal, da bi se potegoval za vodenje prvoligašev. "Klubi imajo marca volitve in bodo izbrali nekoga, ki jim bo najbolje odgovarjal," je bil redkobeseden pravnik in finančnik, ki ni želel razkriti, kdo mu je predlagal vrnitev v nogomet.

"Od kar sem se poslovil z mesta predsednika NZS-ja, res nisem več v nogometu, tudi v Medvodah ne," je Simič potrdil, da je v zadnjih 15 mesecih popolni nogometni funkcionarski abstinent.

ZNPL tarča kritik zaradi (ne)dela
Združenje prvoligašev konec marca čaka letna skupščina, kjer je pričakovati, da bodo klubi Prve lige si poiskali novega predsednika. Nad delom Branka Florjaniča, ki vodi ZNPL že štiri mandate, je slišati vse številčnejše pritožbe. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je pred kratkim dejal, da naj se ZNPL kar razpusti, saj učinka ni. Florjanič tako še ni potrdil, ali bo vnovič sploh kandidiral.

Po poročanju športnega dnevnika Ekipa naj bi Simiča podpiralo kar devet od desetih klubov, v Združenje pa naj bi pripeljal tudi novega generalnega pokrovitelja, ki ga liga nima že dve sezoni in pol. Proti naj bi bil edino Maribor, ki nasprotuje enakovrednemu deljenju pogače, ki pa je v tem trenutku sploh ni.

Vrnitev pod okrilje NZS-ja?
V nogometnih krogih se govori tudi o vrnitvi Združenja pod okrilje NZS-ja, s katerim se je razšlo leta 2001. Novo vodstvo nogometne zveze z Aleksandrom Čeferinom in generalnim sekretarjem Alešem Zavrlom je naklonjeno ideji o skupnem trženju celotnega slovenskega nogometa - torej tako reprezentance kot lige.

NZS se je medtem tudi spustila v sodni boj za dodatni dohodek, saj skuša s tožbo od Športne loterije pridobiti večji delež prihodkov. Nogometu bi moral pripadati večji delež prihodkov, saj je velika večina stav povezanih z nogometom, je stališče krovne nogometne organizacije, ki se s tem zapleta v spor tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije in Smučarsko zvezo Slovenije, ki imata v lasti po 20-odstotkov delnic Športne loterije.