Branko Florjanič od Aleksandra Čeferina pričakuje, da bo predsednik nogometne zveze, ne samo reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Branko Florjanič od Aleksandra Čeferina pričakuje, da bo predsednik nogometne zveze, ne samo reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor
Maribor je vzpostavil sistem, ki bi moral biti zgled vsem drugim klubom v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nafta
Nogometaši Nafte so septembra prvič na domačem stadionu zaigrali pod žarometi. Januarja je klubu grozil celo stečaj, a so nato nogometaši z zamudo le začeli priprave na spomladanski del sezone. Foto: MMC RTV SLO
Robert Berič
Prvi vrhunec pomladi bo na sporedu v soboto, 12. marca, ob 20.30, ko se bosta v Stožicah pomerila Olimpija in Maribor. Prvi derbi konec septembra je odločil Robert Berič. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

S Florjaničem smo se pogovarjali po četrtkovi izvolitvi Aleksandra Čeferina za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju. Predsednik združenja je tudi podpredsednik NZS-ja, zato bo moral poskrbeti, da bo upoštevan glas klubov pri vodenju te organizacije.
Nekaj dni pred volitvami so se predstavniki klubov prve in druge lige zbrali na sestanku v Velenju in opozorili, da so postavljeni na stranski tir. Med drugim so sprejeli sklep, da bodo zahtevali neposredno volilno pravico za izvolitev najvišjih organov NZS-ja in izoblikovali pogajalsko skupino, ki bo pripravila gradivo za predlagane spremembe.
Prejšnji teden so predstavniki klubov prve in druge lige izrazili nezadovoljstvo z delovanjem nogometne zveze. Kakšni bodo vaši prvi koraki na tem področju v sodelovanju z novim predsednikom?
Srečanje predstavnikov klubov je bilo v ponedeljek v Velenju. S tem sem bil seveda seznanjen, vendar to ni bila iniciativa združenja, ki pokriva le prvo ligo. Bila je samo iniciativna gesta posameznikov, ki pa kaže na to, da stvari v nogometni družini niso urejene v celoti. Iz vsega skupaj je bilo razbrati, da klubi očitno niso zadovoljni tudi s sistemom volitev, ki velja že nekaj časa. Mnenje večine klubov je, da je problematičen in bi ga veljalo spremeniti. Vendar če bo prihajalo do kakšnih sprememb, sploh volilnega sistema, potem je smotrno, da se to naredi v prvih dveh letih tega mandata, kajti potem se vedno začne kuhinja.

Kako gledate na izvolitev novega predsednika Aleksandra Čeferina?
Kar se mene osebno tiče, jemljem vsako spremembo pozitivno. V stikih, ki sem jih imel nekajkrat z njim, moram reči, da sem dobil dober občutek. Res pa je, kar mi je tudi všeč, da glede na to, da stvari podrobno še ne pozna, tudi sama v najinih pogovorih nisva šla v podrobnosti. Sem mu pa povedal, da od novega predsednika pričakujemo, da nam bo pri tistih ključnih stvareh stal ob strani, saj je predsednik nogometne zveze, ne samo reprezentance. To pomeni, da če želi jutri imeti dobro reprezentanco, mora v okviru svojih kompetenc in obveznosti poskrbeti tudi za klubski nogomet in pomagati tam, kjer to predsednik lahko počne, na primer pri lobiranju za sredstva pokroviteljev.

Verjamete, da se da izboljšati stanje na področju klubskega nogometa, kljub temu da gospodarska kriza za to ni ravno spodbudna?
Verjamem, da se da. V tistem trenutku, ko ne bi verjel, bi moral s tega položaja sam oditi. Mi imamo zdaj znova en krog lobiranj oziroma pogovorov z nekaterimi večjimi podjetji. Mislimo, da lahko združenje z argumenti prepriča za trženje samo večja nacionalna podjetja. Kakšne tuje multinacionalke ne moremo, saj je naš trg premajhen in za njih nezanimiv. Vesel sem, da je tudi novi predsednik že omenil nekaj težav. To, kar Športna loterija in Loterija Slovenije dajeta v slovenski klubski nogomet, ne samo prvoligaški, je veliko premalo. Podatek, ki ga imamo in ki je uraden, je, da avstrijska loterija za razvoj mladinskega nogometa v prvi in drugi ligi nameni 7 milijonov evrov. V tem kontekstu se da hitro izračunati, kje smo mi - daleč od tega. Smo na nekaj odstotkih tistega, kar bi bilo realno.

Pokrovitelja v imenu lige že nekaj časa ni. Se odpira kakšna možnost v tej smeri?
Šli smo v drugo možnost. Ubrali bomo podoben sistem kot Uefa, seveda ne po zneskih, ampak po tem, da bomo imeli štiri ali pet pokroviteljev lige. Na tem področju zdaj delamo.

Bo po vašem mnenju konec državnega prvenstva dočakalo vseh deset klubov v prvi ligi, glede na to, da sta imela Primorje in Nafta precejšnje težave?
Najprej si to želim. Kolikor v tem trenutku poznam stanje, verjamem, da se bo to zgodilo. Nikoli pa se ne da tega z gotovostjo trditi. Po zdajšnjih informacijah so tako igralci Primorja, predvsem pa Nafte, kjer so na žalost težave še večje, pripravljeni odigrati tekmovanje do konca. Določena finančna sredstva so prišla v klub, tako da je vsaj tista osnovna eksistenca zagotovljena. Vem pa, da to ni to, zato iskreno upam, da bodo na tem področju našli rešitve, saj je ta del Slovenije tisti, kjer imajo ljudje radi nogomet, kar se kaže tudi s številom gledalcev. Bilo bi res škoda, da klub izgine z nogometnega zemljevida. Če gre v drugo ligo, v redu, se bo pa jutri ali pojutrišnjem vrnil. To ni nobena sramota, velika moštva po vsem svetu so že izpadla v drugo ligo. Škoda pa je, da bi ob tej infrastrukturi klub propadel.