Goran Brkić je mojstrsko meril s prostega strela. Foto: BoBo
Goran Brkić je mojstrsko meril s prostega strela. Foto: BoBo
Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je na klopi Rudarja začel sezono z zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Sorčan
Gregor Sorčan je v Krškem dvakrat moral po žogo v svojo mrežo. Foto: www.alesfevzer.com
Bišćan, Brkić in Petrovič po tekmi Olimpija - Celje
Zmaga Olimpije, poraza Gorice in Domžal
Maribor z golom Pihlerja do prve zmage

Olimpija je tako kot lansko sezono tudi letos začela z zmago nad Celjem, ki zmajev ni premagal zdaj že devet tekem zapored. V prvem polčasu sta najlepši priložnosti po podajah razigranega Nathana Oduwe zapravila novinec Stefan Savić in Ricardo Alves, nato pa je v 42. minuti mojstrsko prosti strel izvedel Goran Brkić, ki je žogo zavrtinčil prek živega zidu in zadel levi zgornji kot vrat Matjaža Rozmana.

Vodstvo je dalo krila Ljubljančanom, ki so dobro začeli drugi del in pritisnili na celjska vrata. Hitro so si priigrali nove priložnosti. Alves je v 49. minuti po izgubljeni žogi Celjanov poslal globinsko prodajo za gostujočo obrambo. Za celjske branilce je bil prehiter Issah Abass, ki je sam prišel pred Rozmana in ga zanesljivo premagal. Že v naslednjem napadu je imel novo priložnost, a je bil vratar Celja tokrat uspešnejši.

Toda v 51. minuti se je gostujoča mreža znova zatresla. Pred kazenskim prostorom je padel Oduwa, a je Matej Jug pustil prednost, Alves pa je z natančnim strelom po tleh povišal na 3:0. Celjani so si po visokem zaostanku le priigrali nekaj priložnosti. Jucie Lupeta je v 77. minuti po desni strani ušel Arisu Zarifoviću in podal pred vrata, kjer je žogo v mrežo pospravil Filip Dangubić.

Na klopi Krškega se je ob nekaj novincih proti aktualnim podprvakom predstavil novi trener Stipe Balajić. Goričani so igrali prvo domačo prvenstveno tekmo po seriji treh evropskih, že v četrtek jih čaka lov na zaostanek dveh golov z gostovanja s Panioniosom. Krčani bi lahko prišli do vodstva že v 18. minuti, ko se je sam v sredini kazenskega prostora pred vratarjem Gregorjem Sorčanom znašel Nikola Mandić, vendar je čuvaju mreže gostov žogo uspelo odbiti. V 40. minuti je po odbijanju žoge v domačem kazenskem prostoru žoga nepričakovano prišla do Donatusa Josepha Edafeja, ki pa se nekaj metrov od gola ni znašel in je žogo le oplazil.

Kmalu po začetku drugega dela pa se je zatresla gostujoča mreža. Miljan Škrbić je začel akcijo gostiteljev, poslal žogo na levo stran kazenskega prostora do prostega Tonćija Mujana. Ta je podal proti Škrbiću, ki je utekel pred gol in nato prejeto žogo med nogama Sorčana z glavo poslal v mrežo. Le šest minut pozneje je bil po akciji s kota znova v ospredju Škrbić, ki se je otresel Mihe Gregoriča in z glavo iz neposredne bližine poslal žogo v prazno mrežo.

Miran Srebrnič je v igro poslal Rifeta Kapića in Nigerijca Bedeja Amarachija Osujija, ki se je na pravem mestu znašel že štiri minute po vstopu v igro, izkoristil zmedo gostiteljev, ki so po podaji Kapića v kazenski prostor slabo odbijali žogo. Do nje je prišel Osuji in jo poslal ob vratnici v gol. Uroš Jovanović se je v 69. minuti dobesedno sprehodil v kazenskem prostoru gostov, njegov strel je Sorčan odbil, Mandić pa še drugega darila ni znal pretvoriti v zadetek.

Pušnik debitiral z zmago
Po odličnem štartu na mednarodnem prizorišču in treh zmagah so pokalni prvaki iz Domžal klonili na prvi tekmi državnega prvenstva. Čeprav so prvo priložnost na tekmi zamudili gostje, ko napake Mateja Radana Alen Ožbolt ni izkoristil, so bili Velenjčani gospodarji uvodne tretjine tekme. Domžalčani so imeli največ težav s hitrim in prodornim Johnom Maryjem, ki je bil dvakrat v ugodnem položaju, a mu je v obeh primerih vratar Dejan Milić preprečil veselje. V 32. minuti pa je bil tudi Milić brez moči. Rudar je premoč kronal z zadetkom Milana Tučića, ki se je po podaji Damjana Trifkovića znašel sam sredi kazenskega prostora in z glavo natančno zadel desni spodnji kot.

Veselje na tribunah stadiona Ob jezeru ni trajalo dolgo. V 38. minuti je navidezno nenevarno situacijo slabo ocenil Radan. Žogo je hotel izbiti zunaj kazenskega prostora, a jo je pri tem zgrešil, do nje je prišel Petar Franjić, ki je preigral Mateja Mužeka in zadel prazno mrežo. V nadaljevanju se razmerje na igrišču ni bistveno spremenilo. Rudar je bil več pri žogi, bil je dejavnejši in nevarnejši, Domžale pa so se branile in prežale na občasne protinapade.

Na koncu se je dobra igra Rudarju vendarle obrestovala. V 88. minuti je Jakob Novak, ki je v igro vstopil dobrih deset minut prej, sicer pa ga je pred sezono v Velenje posodila Olimpija, po preigravanju prišel do močnega strela, žoga je zadela prečko, se odbila v tla, glavni sodnik Nejc Kajtazović pa je ocenil, da je s celotnim obsegom prešla golovo črto in pokazal na sredino igrišča.

V soboto sta se v Dravogradu pred praznimi tribunami pomerila novinca v Prvi ligi Ankaran in Triglav, ki sta se razšla brez zadetkov. Maribor je obrambo naslova začel z zmago nad Aluminijem (1:0).


Prva liga, 1. krog:
KRŠKO - GORICA 2:1 (0:0)
850; Škrbić 50., 56.; Osuji 65.

Krško: Zalokar, Šturm, Krajcer, Dušak, Gorenc, Jakolić, Mujan, Jurina, Mandić (90./Ejup), Jovanovič (83./Kovačič), Škrbić(80./Nakić).

Gorica: Sorčan, Škarabot, Gregorič, Curk, Kolenc, Kavčič, Humar (75./Žigon), Mandič, Nagode (61./Osuji), Filipović, Edafe (61./Kapić)

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


RUDAR - DOMŽALE 2:1 (1:1)
850; Tučić 33., Novak 88.; Franjić 38.

Rudar: Radan, Mužek, Vuklišević, Pišek(75./Novak), Trifković, Črnčič (85./Vizinger), Mary, Bolha, Bijol, Tučič(56./Radić), Pušaver.

Domžale: Milić, Volarič, Klemenčič, Širok, Repas, Žužek (69./Žinko), Blažič, Dobrovoljc, Franjić(46./Ibričić), Ožbolt(58./Firer), Husmani.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


OLIMPIJA - CELJE 3:1 (1:0)
1.500; Brkić 42., Abass 49., Alves 51.; Dangubić 77.

Olimpija: Vidmar, Ilić, Bajrić, Zarifović (84./Apau), Štiglec, Tomić (75./Kapun), Alves(81./Miškić), Brkić, Savić, Oduwa, Abass.

Celje: Rozman, Jazbec, Džinić, Travner, Vidmajer, Požeg Vancaš, Cvek, Pišek (82./Kesić), Gatarić(51./Šauperl), Dangubić, Lupeta.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Odigrano v soboto:
ANKARAN HRVATINI - TRIGLAV 0:0 (v Dravogradu)
Brez gledalcev

MARIBOR - ALUMINIJ 1:0 (0:0)
2.200; Pihler 50.

Bišćan, Brkić in Petrovič po tekmi Olimpija - Celje
Zmaga Olimpije, poraza Gorice in Domžal
Maribor z golom Pihlerja do prve zmage