Bian Paul Šauperl (levo) je letos v kadetski ligi za Maribor dosegel šest zadetkov, v mladinski pa tri. Glavne odlike reprezentance so po njegovem mnenju odlično tehnično podkovana vezna vrsta, visoki in močni branilci ter hitri protinapadi. Foto: NZS
Bian Paul Šauperl (levo) je letos v kadetski ligi za Maribor dosegel šest zadetkov, v mladinski pa tri. Glavne odlike reprezentance so po njegovem mnenju odlično tehnično podkovana vezna vrsta, visoki in močni branilci ter hitri protinapadi. Foto: NZS
Dino Hotić
Dino Hotić (pri žogi) je še en član Maribora, prej pa je igral za Bravo. Foto: NZS
Slovenija U-17
12. aprila so v Mariboru na generalki proti reprezentanci U-18 (1:0) igrali: Zabret (41./Golubović), Paljušić (41./Klemenčič), Hvastija (63./Rupnik), Vujčić (53./Heljezović), Dautović, Vuklišević, Stojanović (63./Črnigoj), Hotić, Šauperl (63./Mencigar), Dodlek (72./Kavčič), Barišič (46./Rudonja). Foto: NZS
Selektor Kostić pred uvodno tekmo z Nizozemci

Slovenska reprezentanca drevi odpira prvenstvo v Mariboru s tekmo proti Nizozemski, omenjeni trije fantje pa bodo verjetno med tistimi, ki bodo začeli srečanje v Ljudskem vrtu.

Na uvodni tekmi prvenstva je v Lendavi Poljska premagala Belgijo z 1:0 (0:0). Edini strelec je bil Mariusz Stepinski v 65. minuti.

"Maki" želi po poteh Ronaldinha
Maks Barišič
je s 27 zadetki najboljši strelec slovenske kadetske lige, kjer njegov Koper pet krogov pred koncem premočno vodi s kar 19 točkami prednosti pred drugouvrščenim Mariborom. "Kanarčki" so naslov potrdili 14. aprila, ko so vijoličaste na Štajerskem premagali z 2:3. "Maki" je do 32. minute dosegel tri zadetke za vodstvo z 0:3! Njegov vzornik je Ronaldinho, nekoč bi rad igral v Španiji, po lastnih besedah pa sta njegovi največji odliki preigravanje in to, da se zelo dobro znajde na majhnem prostoru. Iz koprskega kluba sta v izbrani vrsti še rezervni vratar Zoki Cvetkovič in vezist Domen Črnigoj.

Rudonja že zabil gol Manchester Cityju
Z obalnega konca prihaja še nogometaš s slavnim priimkom Roy Rudonja, sin Mladena, junaka iz Bukarešte pred dobrimi desetimi leti. 189 cm visoki napadalec je zgodaj odšel po poti svojega očeta, ki se z nogometnim poslom ukvarja tudi na Otoku. Igra za Sheffield Wednesday. Lahko se pohvali s tem, da je že zabil gol Manchester Cityju, bil je tudi rezervist članske ekipe, ki igra v angleški tretji ligi, nekoč pa želi obleči dres Milana.

Zahovič letos petkrat v polno
Iz Maribora je v reprezentanci največ nogometašev - osem. Luka Zahovič je tisto ime, ki zbuja največ zanimanja. Tako kot pri Rudonji tudi zanj velja, da je v nehvaležni vlogi, ker na ramenih nosi določeno dodatno breme zaradi očeta. Zanimivo je, da je njegov vzor Alexander Frei. Švicar je bil prvi igralec, ki ga je občudoval, najbrž pred leti, ko je navduševal pri dortmundski Borussii, preden se je vrnil v rojstni Basel. Zahovič se je v kadetski ligi letos petkrat vpisal med strelce, dvakrat je zadel z 11-metrovke. Igra kot "špica" ali "polšpica". "Na evropskem prvenstvu bi bil zadovoljen samo z naslovom!" je pogumno razkril svoja pričakovanja v pogovoru za spletno stran Nogometne zveze Slovenije.

Dodlek za Real, Stojanović za Barcelono
Kapetan reprezentance Sven Dodlek je brat bolj znanega Timoteja Dodleka. Napadalni vezist na dresu nosi število 10, zgleduje se po brazilskem Ronaldu, njegovo sanje pa so igranje v Realu iz Madrida. Najbolj je ponosen na svojo "zadnjo" podajo, je pa tudi odličen strelec, saj je letos v statistiko vpisal že 17 golov.
Če je Dodlek privrženec "belega baleta", je njegov soigralec v Mariboru Petar Stojanović navdušen navijač Barcelone. Njegov idol je Xavi. Hitri Ljubljančan - pred odhodom pod Kalvarijo je igral za Interblock - je letos že dobil priložnost na dveh tekmah članske ekipe v Prvi ligi si, v osrednji vlogi je bil celo na novinarski konferenci dan pred zadnjim derbijem z Olimpijo. Članske prvoligaške izkušnje ima še vratar Domžal Gregor Zabret, jeseni je dvakrat stal vseh 90 minut v vratih "ravbarjev".

Šauperlu samo šola ni bila dovolj
Bian Paul Šauperl
je bil prejšnji mesec edini strelec na generalki, ko je reprezentanca U-17 z 1:0 ugnala leto starejše kolege s slovenskim grbom na prsih. Nogometaš, čigar vzornik je Didier Drogba, je še posebej zanimiv zaradi tega, ker je po igranju za selekcijo U-14 za pol leta prekinil igranje nogometa in se bolj posvetil šoli, potem pa uvidel, da si življenja brez športa ne more predstavljati, ter se vrnil na igrišča.
Maribor zvabil talente
Tako kot Šauperl je tudi osrednji branilec Emir Dautović letos že odigral nekaj tekem za mladinsko ekipo Maribora. V Ljudski vrt je pred letom in pol prišel iz Rudarja Trbovlje. Januarja je bil na preizkušnji pri Manchester Cityju. Damjan Vuklišević, Dino Hotić in Daniel Vujčić prav tako niso bili vzgojeni pri vijoličastih, ampak drugod - prvi v Interblocku, druga dva v Bravu.

SKUPINA A
1. krog, petek ob 18.30:
GRUZIJA - NEMČIJA (Ljubljana)

Ob 20.30:
FRANCIJA - ISLANDIJA (Domžale)

2. krog, ponedeljek ob 17.30:
FRANCIJA - GRUZIJA (Domžale)

Ob 18.30:
ISLANDIJA - NEMČIJA (Ljubljana)

3. krog, četrtek ob 19.30:
NEMČIJA - FRANCIJA (Ljubljana)

ISLANDIJA - GRUZIJA (Domžale)


SKUPINA B
1. krog, petek ob 14.00:
POLJSKA - BELGIJA (Lendava)

Ob 20.15 (prenos na TV SLO 2)
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA (Maribor)

2. krog, ponedeljek ob 17.00:
NIZOZEMSKA - BELGIJA (Maribor)

Ob 20.15 (prenos na TV SLO 2)
SLOVENIJA - POLJSKA (Lendava)

3. krog, četrtek ob 17.30:
BELGIJA - SLOVENIJA (Maribor)

NIZOZEMSKA - POLJSKA (Lendava)


POLFINALE, nedelja, 13. maja, ob 17.30:
A1 - B2

Ob 20.30:
A2 - B1
Finale bo v sredo, 16. maja, ob 18.00.

Selektor Kostić pred uvodno tekmo z Nizozemci