Košarkarji Heliosa so v pretekli sezoni v četrtfinalu Lige Telemach senzacionalno izločili Union Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Heliosa so v pretekli sezoni v četrtfinalu Lige Telemach senzacionalno izločili Union Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Klavžar: KZS naj zaščiti interese slovenske košarke

Na žrebu v Münchnu bo Fiba udeležence razdelila v dve geografski območji, v vsaki pa bo sedem skupin. Krka je uvrščena v drugi kakovostni boben, Tajfun v tretji, Zlatorog pa v zadnjega, četrtega.

Martens napovedal umik
Presenečenje je, da na žrebu ne bo Heliosa. Domžalčani so že plačali prijavnino in se tudi močno okrepili, a so prejeli obvestilo, da zanje ni več prostora v tem tekmovanju. Razočarani avstrijski lastnik Gerald Martens je celo napovedal umik iz kluba.
Grozi tudi izstop iz državnega prvenstva
"KK Helios Suns je v lanski sezoni vložil veliko truda, da je pripomogel k dvigu kakovosti in popularnosti slovenske košarke. Na tekme v Domžalah nam je uspelo privabiti ogromno gledalcev in s tem so pripomogli, da je bila 1. SKL bistveno bolj atraktivna," so uvodoma zapisali pri Heliosu.

"V lanski sezoni smo imeli priložnost vstopa v ligo Aba, ker pa takrat naše moštvo in organizacija v klubu ni bila pripravljena, se za vstop nismo odločili. V celotni lanski sezoni in po končani sezoni smo porabili veliko denarja in truda, da smo sestavili vrhunsko ekipo za prihajajočo sezono ter izboljšali organizacijo," so še zapisali v Domžalah.

"Poleg tega verjamemo, da potrebujemo za prihodnost slovenske košarke močno 1. slovensko košarkarsko ligo, še posebej, če bo vsak klub vložil čim več truda, da bi se izboljšalo slovensko košarkarsko okolje. Upanja, da se bomo uvrstili v ligo Aba, so bila majhna, vendar smo, potem ko nam je KZS v več pogovorih zagotovila udeležbo v novi Fibini ligi, nadaljevali sestavljanje vrhunske ekipe za sezono 2015/16. Prejšnji teden smo tako že prejeli seznam sodelujočih ekip v tej ligi (vključno z našo ekipo) ter vplačali garancijo, a smo na žalost danes izvedeli, da obljuba ni bila izpolnjena, saj naša ekipa v Fibino ligo ni uvrščena, preostali trije slovenski klubi (Tajfun, Krka in Zlatorog) pa so" so ogorčeni v domžalskem klubu.

"Če KK Helios Suns ne bo dobil tega obljubljenega mesta v novi Fibini ligi, KK Helios Suns ne bo sodeloval v 1. slovenski košarkarski ligi v prihajajoči sezoni. Obračamo se na vse vas, da razmislite o slovenski košarki in svoji osebni vlogi, kako prispevati k njeni boljši prihodnosti. Verjamemo, da si zaslužimo to vašo pozornost," grozijo pri domžalskem klubu.

V prvem delu tekmovanja bo vsaka ekipa odigrala šest tekem (od novembra dalje), v drugi del, ki bo znova potekal po skupinah, pa se bo uvrstilo 32 najboljših moštev. Nato se bodo ekipe po izločilnem sistemu bojevale za mesto na finalnem turnirju četverice.

Najboljši klubi bodo tekmovali v Evroligi, ki bo štela 24 članov, v Pokalu Uleb pa bo nastopilo 32 ekip, med njimi tudi Union Olimpija.

Klavžar: KZS naj zaščiti interese slovenske košarke