Kolesarska karavana Gira Rosa med vožnjo skozi Medvode. Foto: BoBo
Kolesarska karavana Gira Rosa med vožnjo skozi Medvode. Foto: BoBo
Nizozemki druga etapa »rožnatega« Gira
Rožnati Giro: Guarischijevi šprint v BTC-ju

Po 102,5 kilometra je bila na cilju v BTC Cityju hitrejša od Nizozemke Lucinde Brand (Rabobank-Liv) in moštvene kolegice Tiffany Cromwell iz Avstralije.

Ženska različica Dirke po Italiji se je prvič v zgodovini začela zunaj Italije. Petkov dva kilometra dolg prolog v Ljubljani je dobila Nizozemka Annemiek van Vleuten, sekundo za njo pa je na drugem mestu zaostala Brandova, ki je po današnjem še enem drugem mestu tudi nova vodilna v skupnem seštevku dirke.
Večino etape sta bili v ospredju dve kolesarki, vendar se jima načrt ni izšel do konca. Glavnina ju je ujela na Tržaški cesti, nato se je začel boj za čim boljši položaj. Prvi napad je sprožila Brandova, vendar je bila Guarischijeva tik za njo in jo na koncu ugnala.

Radotićeva deveta
Iz slovenske ekipe BTC City se je z 9. mestom izkazala Hrvatica Mia Radotić, kar je najboljša uvrstitev katere koli kolesarke iz ljubljanskega moštva na Giru. Poljakinja Eugenia Bujak je bila 31., najboljša Slovenka pa Špela Kern na 63. mestu. Tik za njo je ciljno črto prečkala državna prvakinja v cestni dirki in vožnji na čas Polona Bategelj. Urša Pintar je bila 66., vse so skozi cilj prišle v času zmagovalke.

"Čakala sem na zadnjih 100 metrov zaradi vetra v prsi. Nato pa ... Kaj naj rečem? Zmagala sem," je zadovoljno razložila Guarischijeva in dodala: "To je izjemno. Ekipa je šprintersko delo opravila najbolje letos. Moje slavje ni bilo tako prešerno, ker je zmaga na Giru Rosa zame v tem trenutku preveč."

Še osem etap v Italiji
V skupni razvrstitvi ima Brandova štiri sekunde prednosti pred Guarischijevo in pet pred van Vleutenovo. Na 29. mestu je najboljša iz slovenske ekipe Bujakova, njen zaostanek znaša 15 sekund. Batageljeva na 43. mestu zaostaja 18 sekund.

Kolesarska karavana se zdaj seli v Italijo, kjer bo še osem etap, dirka pa se bo končala prihodnjo nedeljo na San Domenico di Varzu.

Nizozemki druga etapa »rožnatega« Gira
Rožnati Giro: Guarischijevi šprint v BTC-ju