Jasmin Mešanović se je v ligi med strelce vpisal prvič po hat-tricku v Kidričevem 5. avgusta, vmes je zadel le na pokalni tekmi proti Bravu. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Mešanović se je v ligi med strelce vpisal prvič po hat-tricku v Kidričevem 5. avgusta, vmes je zadel le na pokalni tekmi proti Bravu. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor na derbi s petimi točkami naskoka pred Olimpijo
Barišić po 2:0 zadovoljen s kreativno igro Olimpije
Maribor Gorici prizadejal še drugi poraz
Goričani bližje, kot kaže končni izid

Po 13. krogu Prve lige TS je razlika na vrhu lestvice ostala enaka. Velika tekmeca loči pet točk, čeprav so Ljubljančani upali, da bi mogoče vijoličastim kakšno odvzeli Novogoričani, za katerimi so uspešni uvodni trije meseci prvenstva. Toda to se ni zgodilo, belo-modri so proti Mariboru še šestič zapored izgubili (0:3), čeprav gostje nikakor niso blesteli.

Ob odsotnosti poškodovanega Jana Mlakarja in slabši formi Luke Zahovića, ki je nazadnje zadel 2. septembra v Kranju, sta mrežo zatresla Aleks Pihler (prvi gol letos) in ob koncu tekme dvakrat rezervist Jasmin Mešanović. Ta se je v ligi med strelce vpisal prvič po hat-tricku v Kidričevem 5. avgusta, vmes je zadel le na pokalni tekmi proti Bravu.

Za nekaj razburjenja je poskrbel dogodek v 65. minuti tekme med Gorico in Mariborom. Pri izidu 0:1 je po protinapadu in podaji v kazenski prostor gostov stekel Andrija Filipović, tam pa ga je ustavil vratar Jasmin Handanović. Sodnik Rade Obrenović je najprej pokazal na 11-metrovko, nato pa po posvetovanju s sodnikom za vrati spremenil svojo odločitev. Več o tem si preberite TUKAJ.

V ospredju znova pragmatičnost
"Nekateri naši nogometaši so odigrali že veliko tekem in nimajo več takšne energije, kot so jo imeli na začetku. Tekaško in emocionalno so bili vsaj nekateri verjetno na višji ravni pred kakšnim mesecem ali dvema. Zdaj bomo poskušali vse to nadomestiti s tem, da bomo pragmatični in delali drug za drugega. Da se bo moštvo čutilo in bo pripravljeno v vsakem trenutku nekoga, ki morda ni v idealnem stanju, izvleči ven. Za zdaj nam uspeva te težave reševati s kolektivom. Čeprav je bil tekmec dober in razigran, smo dosegli tri zadetke in nobenega prejeli. Na vse skupaj lahko gledamo zelo pozitivno,"
je na očitke o neprepričljivi igri odgovoril Milanič.

Boljšo predstavo pričakuje čez pet dni: "To je tekma, na kateri je treba biti čustveno 'top'. Verjamem, da bomo na derbiju leteli, da bomo dobri, da bomo hoteli doseči gol in se tudi dobro ubraniti. To bo tista mešanica, ki nam bo prinesla pozitiven izid."

V torek v pokalu proti Domžalam
Še pred derbijem Mariborčane že jutri čaka prva tekma četrtfinala Pokala Slovenije proti Domžalam, ki so nazadnje pred točno mesecem dni pod Kalvarijo izvlekle remi z 2:2.

Maribor bo znova igral ob podobni uri (16.30), vsaj temperature pa bodo v torek nižje kot v soboto. Tudi v tem je trener Štajercev delno našel vzrok za malce slabši vtis, v gostujočem taboru so prav tako omenjali počasno igrišče: "Zaradi razmer za igro ni bil lahek dan za odteči tekmo. Obe ekipi sta se kar namučili. Škoda, da smo izgubili nadzor nad tekmo na začetku drugega polčasa, ko so Goričani pritiskali."

Med premorom pozornost posvečali tudi predložkom tekmecev
Čemu je Milanič dal največ poudarka med reprezentančnim premorom, ko je bilo treba po porazu v Murski Soboti s 4:1 in težavam proti Aluminiju (2:1) strniti vrste? "Čeprav nismo imeli reprezentantov Derviševića in Zahovića, smo poskušali popravljati nekatere stvari. Predvsem tiste, s katerimi bi lahko imeli težave. Denimo s predložki tekmecev, proti Domžalam in Olimpiji jih bo veliko. Precej smo se posvetili tudi igri v napadu, kako bomo igrali in iskali prostor proti petim igralcem v obrambi. Tako je igrala danes Gorica, najbrž pa bodo tudi Domžale."

Po enem mesecu se je v ekipo vrnil Marko Šuler. "Odigral je odlično tekmo, ker je bila tekma za oba štoperja zelo zahtevna, saj je bilo veliko žog za zadnjo vrsto. Andrija Filipović je zelo neugoden tekmec, predvsem ko so štoperji daleč od svojega gola. Marko je za tako tekmo prav "narejen", ko je veliko protinapadov. Pri taki igri je zaradi svoje fizike zelo sposoben pokazati tisto, kar zna."

Srebrnič: V napadu je treba biti konkreten
Prav Filipović je bil tisti, ki je zapravljal najlepše priložnosti gostiteljev. Trener Gorice Miran Srebrnič je bil zadovoljen s predstavo, z izidom seveda ne: "Visok poraz ni realen pokazatelj dogajanja na igrišču. Priložnosti je bilo dovolj, a ni nam uspelo doseči gola. V nogometu moraš biti konkreten in ko se ponudi priložnost, doseči zadetek. Pokazali smo dober nogomet, izid je bil dolgo aktiven, tekma je bila odprta do gola za 2:0 v 83. minuti."

Gorica bo v sredo v pokalu na domačem stadionu igrala proti Muri.

Vombergar zadeva nekoliko manj
Olimpija je po remijih proti Gorici (2:2) in Krškemu (1:1) le prišla do nove zmage v Stožicah. Priložnosti je bilo ogromno, Triglav pa je padel z 2:0. V napadu je Andres Vombergar nekoliko slabše razpoložen, kot je bil prejšnji mesec. Na zadnjih štirih ligaških tekmah je dosegel samo en zadetek, pred tem v enakem obdobju štiri.

"Bili smo ustvarjalni, žogo smo imeli v posesti. Če smo jo izgubili, smo jo takoj dobili nazaj. Posebno s prvim polčasom sem zelo zadovoljen. Očitno je, da hočemo zadevati. Tudi pri izidu 1:0 ali 2:0 igramo naprej. Nočemo odnehati, ampak hočemo napadati. Taka je naša miselnost," je povedal trener Olimpije Zoran Barišić, čigar "podpis" se v igri zeleno-belih po mnenju Milaniča že pozna.
Na zadnjem derbiju 19. avgusta v Stožicah, ko je Ljubljančane vodil Aleksandar Linta, je bilo 0:3 za Mariborčane.

Maribor na derbi s petimi točkami naskoka pred Olimpijo
Barišić po 2:0 zadovoljen s kreativno igro Olimpije
Maribor Gorici prizadejal še drugi poraz
Goričani bližje, kot kaže končni izid