Šport
Sam Bennett je imel po dolgem šprintu veliko prednost pred zasledovalci. Slavil je drugo etapno zmago sezone. Foto: EPA
Simon Yates (na fotografiji na štartu današnje etape) je zadržal skupno vodstvo. Foto: EPA
VIDEO
Bennett v šprintu 12. eta...

Dodaj v

Mohorič zmage ni želel podariti svežemu Betancurju

Bennett tvegal, zgodaj začel šprint in – zmagal
17. maj 2018 ob 17:16
Imola - MMC RTV SLO

Sam Bennett je zmagovalec deževne 12. etape Dirke po Italiji, v kateri je bil po izjemnem spustu v odličnem položaju malo pred ciljem tudi Matej Mohorič.

Večinoma ravninska etapa, dolga 214 km, se je razvnela ob vzponu na Tre monti približno 10 km pred ciljem. Po 4,4 km dolgem klancu, na katerem je naklon dosegel tudi 10 odstotkov, sta si sto metrov prednosti priborila Carlos Betancur in Diego Ulissi, vendar je sledil še spust do Imole po mokri cesti.

Ob prihodu na slovito dirkališče formule ena je bil po pogumni vožnji navzdol v odličnem položaju Matej Mohorič, saj je bil z Betancurjem še 500 metrov pred ciljem v vodstvu, zasledovalci pa so bili približno 50 metrov zadaj. Mohorič in Betancur sta se gledala, kdo bo prvi začel šprint, ob njuni neodločnosti pa je mimo "priletel" Sam Bennett, ki je tvegal vse in zelo zgodaj začel šprint na polno.

"Betancur ni sodeloval pri narekovanju ritma. Če bi jaz poskusil s šprintom, bi me Betancur iz zavetrja gotovo premagal, ker je bil svež. V kolesarstvu šteje le zmaga. Nisem je želel podariti Betancurju. Če bi lepo sodelovala in potem šprintala mož na moža, tako kot se to dela, potem bi bil zadovoljen, tako imam pa raje, da naju je iz ozadja ujela skupina," je Mohorič za MMC pojasnil, zakaj s šprintom sploh ni poskusil.

Vožnja na vse ali nič je Ircu Bennettu (Bora Hansgrohe), ki je lani na Dirki po Sloveniji dobil dve etapi, prinesla drugo etapno zmago na letošnjem Giru. "Hitro sem začel sprint. To je bilo tveganje, ki se je obrestovalo. Imel sem različne informacije, kaj se dogaja z Elio Vivianijem, nisem vedel, da ga ni zraven. ta zmaga mi pomeni še več kot prva, dala mi je nov odmerek samozavesti," je bil zadovoljen Bennett, ki je bil najboljši tudi v sedmi etapi. Drugi je bil tokrat Danny van Poppel, tretji Mohoričev moštveni kolega iz Bahrain Meride Niccolo Bonifazio. Mohorič je v cilj prišel na 30. mestu.

Rožnato majico je zadržal Simon Yates.

Osimo-Imola, 214 km:         
 1. S. BENNETT     IRS  4:49:34
 2. D. VAN POPPEL   NIZ      
 3. N. BONIFAZIO    ITA    vsi
 4. B. PLANCKAERT   BEL      
 5. J. ROELANDTS    BEL      
 6. M. MORKOV     DAN      
 7. M. BELLETTI    ITA    isti
 8. C. VENTURINI    FRA      
 9. F. SENECHAL    FRA      
 10. E. BATTAGLIN    ITA      
 ...                 
 30. M. MOHORIČ     SLO    čas
 78. J. POLANC     SLO   +3:04
163. D. NOVAK      SLO   14:18
                   
Skupni vrstni red po 12. etapi:    
 1. S. YATES      VB  51:57:55
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:47
 3. T. PINOT      FRA    1:04
 4. D. POZZOVIVO    ITA    1:18
 5. R. CARAPAZ     EKV    1:56
 6. G. BENNETT     NZL    2:09
 7. R. DENNIS     AVS    2:36
 8. P. BILBAO     ŠPA    2:54
 9. P. KONRAD     AVT    2:55
 10. F. ARU       ITA    3:10
 ...                 
 12. C. FROOME      VB    3:20
 32. M. MOHORIČ     SLO   26:33
 33. J. POLANC     SLO   27:32
152. D. NOVAK      SLO  2:15:24
                   
 
T. O.
Prijavi napako
Komentarji
sumtb
# 17.05.2018 ob 18:51
Bravo Mohorič, kralj. Tako si narediš ime.

Raje 31i kot da bi tekmeca pripeljal do zmage in bil drugi.

Isto bi naredil tudi Sagan.
janipapillon
# 17.05.2018 ob 17:19
Škoda da Bentacur nima tok gambe, da bi Mateju vsaj četrtinko menjave oddelal.
1001
# 17.05.2018 ob 18:10
Mohorič se je ustavil, ker ni dobil pomoči od Betancurja..legenda. Postavlja temelje za naslednje pobege! :)
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 17:20
Kaksna uspavanka od etape dokler ni zacelo res konkretno dezevati. Pricakovati je bilo dolgocasno etapo z zanimivim zakljuckom, a je zaradi dezja postalo zanimivo ze tam 30km do konca. Mohoric je najprej vrhunsko preselil Pozzoviva iz druge glavnine v prvo. Skoda, da je kot kaze prepozno dobil zeleno luc, da lahko napade etapno zmago - vseskozi je pred tem pogledoval nazaj, kje je Pozzovivo. Potem se je pa res vrhunsko preselil do Betancurja. Jaz sem bil ze nekje visoko v zraku, ko sem zagledal 2 najboljsa kolesarja na Giru skupaj v borbi za etapno zmago. Ah, potem je pa Betancur se enkrat dokazal, da mu mozgani ob pomanjkanju cevapcicev ne delujejo pravilno in je zafrknil oba. Jao, kaksno razocaranje, od meni dvojne zmage, do tega, da sta se skregala. To se pa zgodi, ko skupaj v ospredju koncata najbolj inteligenten kolesar in pa Betancur. Ob prvi priloznosti Betancurju zastrupim cevapcice...
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 17:31
Mislim,da bi Matej imel šanso, a so ga v ekipi ustavili, ker so mislili, da lahko Bonifazio dobi šprint.
Matej se je ustavil, ker je vedel, da ima Betancur vecje sanse za zmago. Betnacur ima dober sprint + slepal se je v zavetrju. Mohoric pac pravilno ni zelel Betancurju podariti zmage. Res skoda, meni je blo ocitno, da so Mohoricu prepozno dali zeleno luc, da napade (sem ga kar pozorno spremljal in se je res skoz obracal nazaj in iskal Pozzoviva - pa to ze tam od 15+ km do cilja) - in kljub temu prisel do moznosti, da zmaga. Vrhunsko.
janipapillon
# 17.05.2018 ob 17:20
Mateja lahko okličejo za distrojerja; sam da je mal na dol z mal ovinki in mal mokra cesta, mu najboljša kombinacija skupine težko sledi.
CAR
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 18:17
1001, potem je pa zadnjih 150 metrov krical na njega - lahko si mislimo kaj, ob prihodu v cilj pa ga je se 2krat sarkasticno potrepljal v smislu "ja bravo".
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 17:43
mr. pp
# 17.05.2018 ob 19:38
Danes je pa Mohorič malo popestril dogajanje. Me je presenetil, da ni šel do konca, ampak je naredil prav. Tako se velikokrat šlepajo na Saganu, potem pa njemu ne uspe, pa vsi zaostanejo... Je treba delat...
miško5lin
# 17.05.2018 ob 18:58
Zasedel je 30. mesto.

Drugače bi bila slabša kombinacija od tega luzerja še edino Allaphilipe ali pa kakšen Quintana.

Joshua

Še dobro, da tvoje slike kdo ne prijavi kot neprimerno vsebino... Hahaha.
Alek
# 17.05.2018 ob 19:44
Joshau tvoja naslednja žrtev bo Bernal :-). Jaz mam Bernala slikanega na štartu kronota na celjsko kočo iz pred dveh let ko je bil na dirki po slo, že takrat se je na štartu šušljalo da je to kolumbijski čudežni deček. V svojem avataru mam pa našega čudežnega dečka, ko je na Tri kralje skočil med zvezde, sem mel srečo, sem stal ravno na ovinku kjer je takrat napadel :-).Ko zmaga dirko po franciji gre ta slika v okvir pa na steno :-).
the magician
# 17.05.2018 ob 23:14
Zunaj so profili etap Dirke po Sloveniji, če koga zanima:

Etape
rokers
# 17.05.2018 ob 17:55
Joshau če ti je bilo danes dolgčas, potem ju3 ne si delat škode in pejdi raje na kolo, jutri razen klančka in šprinta ne bo nič. no se je normalno, da na GTjih pride par ravninskih etap, kjer so klasični ubežniki in jih peloton ulovi 15km do cilja - mislim, da je bilo na TdFju ponavadi približno pol takih etap v prvi polovici - tudi do 10 na tour. Le Vuelta že nekaj časa ne ponuja dolgčasa, a hkrati to ni prav, da vsaj vidimo tudi šprinterje na delu. No vuelta to ponuja, ker mora bit atraktivna, ker mora izkoristit vse vzpone, kajti le težko drugače naredijo par res hudih etap - taponov bi rekli naši zahodni sosedje. Na giru, kjer nas čaka še en kup ekstremno težkih etap, pridejo današnje še kako prav, a kot smo vidli tudi ta ni bila tako izi na koncu. Pač pravi GT mora bit uravnotežen: za vsakega nekaj: za ubežnike, kronometriste, šprinterje, gornike, za punčerje kot se reče in za sedaj smo videli vse (je pa res, da je konkurenca šprinterjev slaba). Jutri pa nas res čaka sprint celega pelotona-ne verjamem, da bi klanček naredil razlike, oz je mal predaleč
the magician
# 17.05.2018 ob 23:11
Še ena odlična etapa je bila tole danes. Svoje je dodalo vreme. Zanimivo kako ob težjih vremenskih pogojih tudi na papirju lažje etape postanejo zahtevne, polne akcije. Še ena izjemna predstava Mohoriča. Škoda, da se ni izšlo za še eno zmago. Je pa res odreagiral kot pravi šampion na koncu in pokazal Betancurju, kaj si misli o šlepanju na tuj račun. Škoda, da do konca Gira ni več veliko primernih etap zanj. Samo še ena bo verjetno za ubežnike tipa Mohorič, čeprav se mi zdi, da bo tudi na kakšni gorski etapi šel v beg in pokazal svoje mojstrstvo na spustih. Bi blo lepo da tudi Polanc dvigne formo in kaj pokaže v nadaljevanju Gira. Nekaj etap primernih zanj pa bi se našlo.
gesan
# 17.05.2018 ob 21:08
A so Froomu črtali kakšna zdravila?
:)
happy schimetzky
# 18.05.2018 ob 07:51
Italijanski selektor Davide Cassani je po etapi izpostavil dva heroja etape: benneta, ki je zmagal in pa predvsem mohoriča, ki je ponovno naredil dvojno delo. Najprej "rešil" kapetana pozzoviva, potem pa šel še v beg in izgubil etapo samo zaradi benneta, ki ni hotel, ali mogel sodelovati.
Matej pa res kaže, da je konkretno napredoval v zadnjem letu in da ima res dobre noge in je v odlični formi.
Škoda, ker se bo sedaj moral osredotočiti na pomoč kapetanu, če pa te moči kdaj kapetan ne bo potreboval, bo moral hraniti svoje za naslednji dan, ko mu bo spet moral :) A nič ne de, za ta giro si že sedaj zasluži 5+.
Alek
# 17.05.2018 ob 21:15
JoshauBoy ne mislim da smo si Pirazzija dali takrat, ko je na tistem giru mel ful čudne napade iz glavnine, ki niso imeli nobene logike in smisla, Pirazzi pač :-), meni kar malo majnka na giru, on je znal dolgočasne etape narest zanimive :-).
Alek
# 17.05.2018 ob 17:40
Vrhunsko odpeljano, teško zmagaš z čevpčičem na hrbtu.Kljub lovlenju glavnine in očitni komandi da pazi na Ponzota je na koncu bil zelo blizu, ga je pa užitek gledat ko gre ko raketa oz. danes ko formula 1 :-)
rokers
# 17.05.2018 ob 17:23
hrvoje: težko bo danes uspel pobeg, kajti šprinterji bodo provali izkoristit šanso (največ še 4 jih bo, a jih ne bo:). Do zadnjega oz edine klančka je sama ravnina, potem pa klanec, kjer če bodo navili gas, večina šprinterjev ne bo zdržala - klanc ni tako izi in potem še spust, ki ni tehnično zahteven, a če na zadnjem klancu pobegnejo tipi ala Martin, LL Sanchez, Mohorič potem bo jih kar težko ulovit. Vprašanje če sta Bora in Quickstep sposobna držat tak ritem, da bo dovolj hiter in hkrati ne preveč za njihova šprinterja. Jaz mislim, da ne bo masovnega šprinta, ali majhna ubežna skupina z Mohoričem na čelu, ki bo zmagal, ali pa manjša šprint skupina (do 50kolesarjev), kjer zmaga ali Bennet, ali Battaglin, ali Visconti..Na Vivianija stavim edino, če bodo šli res počasi čez, a dvomim.

To sem napisal danes zjutraj in tako je bilo - če bi šel z Matejom kak LL Sanchez ali T Martin bi šla do cilja - škoda 300m je bilo preveč, oz če Bora bi imela kakega pomočnika manj, bi Mateju uspelo - vseeno bravo, se vidi, da je v formi. jutri naj si vzame u izi, za vikend pa delo za Pozzoviva. Jutri pa masovka, če ne bo lilo - jutri pa zmaga Viviani- ne vem še če je kdo od boljših danes zaostal
Gordon
# 17.05.2018 ob 21:49
Bardiani mu mora biti hvaležen do konc življenja, kakšne reklame jim je delal.
Gordon
# 17.05.2018 ob 21:49
Pirazzi legenda ja. Mislim, da ga vsi pogrešamo.
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 20:03
Alek, sem kliknil na tvoj profil in se spomnil dneva, ko si nas je vec uporabnikov dalo Pirazzija v avatar - pa se ne spomnim vec zakaj ze (morda takrat, ko je zmagal etapo na Giru?).

drugace pa ja, miško5lin, pac ta prekrizana fotka na prvi strani je bila napoved, da bom Betancurja dal iz avatarja in nic drugega - v smislu, da sem jaz opravil z njim - drugace bi lahko bila res neprimerna vsebina haha ... pac pisem to, ce morda se kdo ni dojel, kaj sem zelel povedati s fotko lol
dumpster
# 18.05.2018 ob 08:46
V bistvu ni čisto vseeno, če si 2, ali pa 30. Za drugo mesto na etapi gira dobiš 40 točk za WT in svetovno lestvico. Ravno toliko, kot npr. za skupno zmago na dirki po Sloveniji (tu seveda samo za svetovno lestvico in ne za WT). Ni zanemarljivo.
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 19:16
Ja enaka, le da ni prekrizana, to je kao point moje prekrizane fotke, ki sem jo nalimal. Bom jo ju3 spremenil in dal Betancurja iz avatarja (morem pred tem najti novo zrtev, zdaj je tam 1 leto prebival Betancur, pred tem pa Pirazzi, ki se je tudi fotkal z napisom mojega nicka - sta nogav1ca in rokavica1 uredila).. Potem pa naj kar Giro zmaga.
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 18:03
rokers, super je izpadlo teh nekaj dni med gorskimi etapami, tako da tudi, ce ju3 ne bo nic zanimivega, se nimamo kaj za pritozevati. Za vcerajsnjo sem vedel, da bo zakljucek zanimiv, kar sem tudi napisal, pa si spregledal haha. Torkovo etapo je zanimivo naredila kriza Chaveza, ki je potek etape obrnila na glavo (za nas pa itak Mohoric), danasnjo pa vreme (in spet se ve kdo).
dumpster
# 18.05.2018 ob 14:39
Ups, moram popraviti zgornje. Za zmago na dirki po Sloveniji dobiš 125 točk. 40 je za skupno zmago na dirkah 2. kategorije. Ampak vseeno...
primorec1111
# 17.05.2018 ob 19:57
Če je ni podaril Betancurju jo je pa Bennettu..
miško5lin
# 17.05.2018 ob 19:09
Ja to.
Za tisto v Avatarju ne vem.
Kakšna pa je?
JoshauBoy
# 17.05.2018 ob 19:05
miško5lin, katero pa imas v mislih - a ono v avatarju, al to prekrizano? Neprimerna vsebina je samo v avatarju :)
d_a_r_k_o
# 17.05.2018 ob 19:03
Tudi za kmeta, gospod Josip Vandot.
Meni se zdijo njuna opažanja zanimiva, tudi zabavna.
forest9
# 17.05.2018 ob 18:04
Mi lahko prosim nekdo pove na katero mesto se je uvrstil Mohorič?
janipapillon
# 18.05.2018 ob 07:27
JoshauBoy
... point moje prekrizane fotke, ki sem jo nalimal. ...

Zdej boš pa Egana @MMC vlaču :-)
Alek
# 17.05.2018 ob 17:48
Joshau maš kako sliko od takrat ko se je ful zredil ? :-)
rokers
# 17.05.2018 ob 17:24
aufzic, zagotovo ga niso ustavili, videl je, da ga bodo dohiteli
Bolek
# 17.05.2018 ob 17:55
Bennet je vse presenetil z tako zgodnjim šprintom.
Škoda za Mohoriča in Betancurja, a mislim, da tudi če bi nadaljevala ne bi imela nobenih šans, ker se je Bennet odločil za tako zgodnji sprint.
Pri etapah šteje samo etapna zmaga, naslednja mesta ne pomenijo nič in je potem vseeno ali si drugi ali pa dvajseti.

Ne vem, ali mogoče dobijo točke za naslednja mesta?
aufzic
# 17.05.2018 ob 17:22
Moho in Betancur sta odnehala 500m pred ciljem. Mislim,da bi Matej imel šanso, a so ga v ekipi ustavili, ker so mislili, da lahko Bonifazio dobi šprint.
2px_orbitala
# 17.05.2018 ob 17:39
Mi lahko kdo pojasni sistem dirk? Najprej se je govorilo le o Rogliču..Kje je pa zdaj? Ali ne tekmuje?
Kazalo