Zmaji imajo težave že s treniranjem 5 na 5. Na zadnjem treningu jih ni bilo niti deset. Z ekipo še ni treniral kapetan Dino Murić, čeprav bo po poškodbi z ekipo že odpotoval v Moskvo. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji imajo težave že s treniranjem 5 na 5. Na zadnjem treningu jih ni bilo niti deset. Z ekipo še ni treniral kapetan Dino Murić, čeprav bo po poškodbi z ekipo že odpotoval v Moskvo. Foto: www.alesfevzer.com

Himki je ekipa, ki bi z lahkoto igrala Evroligo. Čaka nas težko delo, saj v Moskvo potujemo brez nekaterih izjemno pomembnih igralcev, ki so poškodovani. Dali bomo vse od sebe in na koncu tekme bomo videli, kaj nam bo to prineslo.

Blaž Mahkovic
Tyrese Rice
Tyrese Rice je bil z 22 točkami prvi strelec medsebojnega obračuna v Stožicah. Foto: Vladimir Nikolič

opskega pokala pri Himkiju uvrstil tudi kapetana Dina Murića, saj je le tako lahko Union Olimpija v moštvu zbrala deset igralcev.

Namreč še naprej imajo Ljubljančani velike težave s poškodbami. Sasu Salin je obnovil poškodbo gležnja, čeprav je že začel trenirati, Luka Rupnik, ki je bil pred poškodbo v zelo dobri formi, mora zaradi rame počivati tri tedne, težave s prepono pa ima Gregor Hrovat. V rusko prestolnico bodo zmaji odšli tudi brez Jake Brodnika, ki je sicer že zdrav, normalno trenira in je v Podgorici tudi že zaigral, a mu klub ni mogel urediti vize za pot v Rusijo.

"K favoritu v Moskvo odhajamo v nepravem trenutku. Imamo izjemne težave sestaviti ekipo desetih igralcev, saj nas pestijo poškodbe. Salin je obnovil poškodbo gležnja, zdaj ima ponovni zdravniški pregled, ki bo pokazal, kako dolgo bo odsoten. Hrovat ima težave s prepono in svetovali so mu, da naj je ne obremenjuje. Rupnik bo odsoten vsaj še od dva do tri tedne. Po sili razmer se nam je pridružil Murić, ki pa še ni treniral skupaj z ekipo," je stanje v moštvu pred obračunom s Himkijem predstavil Pipan.

Pomembnejša bo sobotna tekma v Ligi ABA
"Igralci, ki so zdravi, bodo igrali po najboljših močeh. Tekmo bomo izkoristili za dvig forme nekaterih igralcev. Srečanje v Moskvi ni tako pomembno kot tisto, ki sledi konec tedna v Ligi ABA, ko v Ljubljano prihaja MZT Skopje," je dodal ljubljanski trener, ki se zaveda moči bogatega moskovskega kluba, ki je bil pred sezono prvi stavniški favorit evropskega pokala. Obenem obračun s Himkijem tudi ni odločilen, kajti Olimpija je že s petimi zmagami naredila velik korak k uvrstitvi v drugi del, kjer se začne z ničle in se zmage tako ne prenašajo naprej: "Za nas bo ključna tekma z madžarskim predstavnikom v Stožicah. Szolnoki moramo premagati, da slučajno ne pridemo v položaj, da bomo morali nadaljevanje tekmovanja reševati v zadnjem krogu proti Rigi."

Ljubljančani so že izkusili moč vrste Rimasa Kurtinaitisa, ki je v Stožicah slavila z 88:85: "Himki je evroligaška ekipa, izkušena in nobeno divjanje proti njim, še posebej v sestavi, kakršni smo, ne pride v poštev. Parirali bomo lahko le z agresivno in čvrsto obrambo ter pametno igro v napadu. Ne smemo izgubljati žog in ne smemo iti v rizične poteze, ki nas bodo stale lahkih košev. Ne smemo ponoviti napak s srečanj proti Bešiktašu in Budućnosti, ko smo tekmi izgubljali predvsem zaradi naših napak."

Prva violina Himkija odlični Rice
Zmaji so v preteklem tednu ostali brez Mirze Begića, ki se je v sredo preselil k Laboral Kutxi, odsotnost se za zdaj Olimpiji precej pozna, zadnji dve tekmi, domačo v evropskem pokalu proti Bešiktašu in gostujočo v Ligi ABA proti Budućnosti, so Ljubljančani izgubili: "Vidi se, kaj je Begić pomenil tej ekipi. Vedeli smo, da bo mogoče šel in da bo prišel ta dan. Mislim, da to nima vpliva na rezultate, ampak bolj težave s poškodbami, kajti imamo težave s sestavo moštva desetih igralcev."

Himki je v evropskem pokalu prav tako izgubil dve tekmi. Klonil je pred Bešiktašem in Zenitom. Dobro igra tudi v močni Ligi VTB, kjer je klonil le enkrat. V regionalnem tekmovanju ga je ugnal le CSKA, ki je z enim porazom trenutno drugi za neporaženim Nižnim Novgorodom, Himki pa je tretji. Prvi strelec Himkija v obeh tekmovanjih je Tyrese Rice. Izvrstni Američan, ki je bil lani MVP Final Foura Evrolige, je bil glavni junak tudi zmage ruskih bogatašev v Ljubljani. Z zunanjih položajev pretita še Petteri Koponen in Marko Popović, pod košem pa glavno breme nosita Joffrey Lauvergne in James Augustine.

Skupina D, 7. krog, sreda ob 17.00:
HIMKI MOSKVA - UNION OLIMPIJA

Ob 18.45:
BEŠIKTAŠ - ZENIT

Ob 19.00:
SZOLNOKI - VEF RIGA

Lestvica:                          
BEŠIKTAŠ             6  5 1  +47 11
HIMKI MOSKVA         6  4 2  +48 10
UNION OLIMPIJA       6  4 2   -4 10
ZENIT ST. PETERSBURG 6  3 3  +26  9
-----------------------------------
SZOLNOKI             6  1 5  -51  7
VEF RIGA             6  1 5  -66  7

Himki je ekipa, ki bi z lahkoto igrala Evroligo. Čaka nas težko delo, saj v Moskvo potujemo brez nekaterih izjemno pomembnih igralcev, ki so poškodovani. Dali bomo vse od sebe in na koncu tekme bomo videli, kaj nam bo to prineslo.

Blaž Mahkovic