Miran Stanovnik se je med dirkanjem spomnil tudi nekaterih kritikov iz domovine. Foto: Maindru
Miran Stanovnik se je med dirkanjem spomnil tudi nekaterih kritikov iz domovine. Foto: Maindru

Branilec naslova Coma je dobil prvo etapo na Dakarju 2015. V skupnem seštevku še vedno ostaja na prvem mestu Barreda Bort, ki je zaostal dve minuti in 15 sekund. Stanovnik je za najhitrejšim zaostal 49 minut, skupno pa je zdaj na 40. mestu.

Četrtkova preizkušnja je tekmovalcem prinesla mešanico kamnitega terena, makadamov in nevarnega feš feša, ki dirkačem, zlasti motociklistom, predstavlja eno najbolj nevarnih pasti. Stanovnik je po prihodu v Antofagasto dejal: "Medtem ko sem tri dni nazaj odpeljal eno najtežjih etap v karieri, je bila današnja ena najgrših. Razmere so bile res neugodne. Več kot polovico časa smo dirkali po feš fešu, veliko je bilo tudi suhih rečnih strug z velikimi, ostrimi skalami. Med tem težkim garanjem sem se spomnil na domače dirkače s kavča, ki tako radi primerjajo Dakar s turizmom. Resnično, danes sem nehote razmišljal o tem, kako preprosto je tipkati po tipkovnici v primerjavi s tem, kar se nam dogaja na dirki."

"Do feš feša imam spoštovanje. V kolikor je to mogoče, ga obvozim, preskočim oziroma prepeljem s pametjo, saj ne želim ponoviti zgodbe izpred treh let. Zaenkrat mi motor dela odlično in menim, da nam ga ne bo treba menjati. Med nami je ogromno mlajših tekmovalcev, zlasti iz Južne Amerike, ki se celo leto pripravljajo izrecno za Dakar," je še dodal "Puščavski lisjak".

Med avtomobilisti je bil najhitrejši Rus Vladimir Vasiljev, drugi je bil Savdijec Yazeed Alrajhi, tretji pa Američan Robbie Gordon. Skupno vodi Katarec Nasser Al-Attiyah, ki je bil danes četrti.

Hernik umrl zaradi dehidracije
Prireditelji so sporočili tudi, da je poljski motociklist b, ki so ga v torek med tretjo etapo našli ob progi brez znakov življenja, umrl zaradi zahtevnih klimatskih razmer. Vzrok smrti je bila dehidracija, dirkača so našli približno 300 metrov od trase dirke, na glavi pa ni imel čelade. Preiskava je pokazala, da nesrečni dirkač ni sprožil alarma za reševanje.

5. ETAPA, Copiapo-Antofagasta, 458 km:          
                                      
Motociklisti:                         
 1. M. COMA           ŠPA      4:38:16
 2. J. BARREDA BORT   ŠPA        +2:16
 3. P. QUINTANILLA    ČIL         2:40
...                                   
35. M. STANOVNIK      SLO        49:28
                                      
                                      
Skupni vrstni red po 5. etapi:        
 1. J. BARREDA BORT   ŠPA     17:51:05
 2. M. COMA           ŠPA       +10:33
 3. P. GONCALVES      POR        22:50
...                                   
40. M. STANOVNIK      SLO      3:30:41


Avtomobilisti:                         
 1. V. VASILJEV       RUS      4:19:18 
 2. Y. ALRAJHI        SAR        +0:20 
 3. R. GORDON         ZDA         1:25 
                                       
Skupni vrstni red po 5. etapi:         
 1. N. AL ATTIYAH     KAT     16:53:26 
 2. G. DE VILLIERS    JAR       +10:35 
 3. Y. ALRAJHI        SAR        20:29