Peter Prevc praviloma poleti ne blesti. Na ekipni tekmi je bil pri Sloveniji, ki je bila šesta, najboljši. Foto: EPA
Peter Prevc praviloma poleti ne blesti. Na ekipni tekmi je bil pri Sloveniji, ki je bila šesta, najboljši. Foto: EPA
Goran Janus in Robert Kranjec
Robert Kranjec je zadovoljen z bolj prepustnimi dresi. Foto: Aleš Fevžer

V vseh teh letih, ki so kot vedno hitro minila, so v slovenskem taboru poudarjali, da poletni del sezone še zdaleč ni tako pomemben, kot je tisti v zimskem času, ko snežna podlaga zamenja umetno maso. In to je bil poudarek, ne glede na to, kdo je bedel nad našimi orli. To se ni spreminjalo niti v zadnjih petih letih, ko so bili naši fantje tudi poleti blizu najboljšim. Jernej Damjan je tako lani šele na zadnji preizkušnji, ki jo ob nemškem prazniku združitve v začetku oktobra pripravijo v Klinghenthalu, izgubil vodilni položaj. Ob navdušenju domačih gledalcev ga je premagal mladi up nemškega smučarsko skakalnega športa Andreas Wellinger, ki je Nemčiji po Swenu Hannawaldu in Andreasu Wanku priskakal šele tretje skupno zmagoslavje v poletnem delu sezone.

Mi bomo ostali kar pri naših fantih, ki so v zadnjem obdobju zelo uspešni. Pred Damjanom sta namreč na 2. mesto v seštevku tekem končala še Jurij Tepeš in Robert Kranjec. V poletnem delu visoke uvrstitve še nima Peter Prevc, slovenski skakalni junak zadnjih dveh sezon s po dvema kolajnama s svetovnega prvenstva in letošnjih iger pod petimi krogi pod Kavkazom. Prevc očitno prav visoko ne bo meril niti letos, pa čeprav je na četrtkovih kvalifikacijah na skakalnici, ki nosi ime po Adamu Malyszu, krepko premagal vse nasprotnike.

Glavni trener slovenske vrste Goran Janus, ki resnično ničesar ne prepušča naključjem, je že takoj ob uvodu povedal, da bo po tretji tekmi v Courchevelu v Franciji Petra umaknil iz tekmovalnih aren. Za koliko časa, bo slovenski skakalni strateg sporočil takrat, ko bo čas za to, ampak brez tekmovanj tudi poletnega dela sezone ne moreš odločiti v svojo korist. V našem taboru vztrajajo pri tem, da ta del sezone služi bolj pomembnim stvarem, kot je denimo nizanje odličnih dosežkov. Tako na primer Jernej Damjan in Robert Kranjec še iščeta ustrezne smuči, leteči Kranjčan izbira celo med tremi proizvajalci. Se je pa svetovni prvak v poletih izpred dveh let razveselil nekoliko prepustnejših dresov, kot so bili v veljavi v olimpijski sezoni. Sicer novost prinaša le en centimeter, toda fantje vedo povedati, da samo tisti, ki se je kdaj zapeljal prek skakalnice, ve, koliko to pomeni.

Poleti materiali za drese še niso najboljši, toda ko bo čas za to, bo poskrbljeno tudi za to. Če se bo seveda našlo dovolj denarja v blagajnah osrednje zveze, kjer so baje revni kot cerkvene miši. In to kljub osmim medaljam, ki so jih športniki pod okriljem Smučarske zveze prinesli iz Sočija. Pogodbe so za zdaj pri večini, da ne rečemo vseh, za novo sezono na levi strani še nepodpisane. Bi bilo pa dobro, da gospodje v frakih stvari vzamejo tako resno, kot jih neposredni proizvajalci, in v športu ni šale, pogledaš na semafor in veš, kje si. In ob vsem tem nam je časa za nova pravila celo zmanjkalo. Pa kdaj drugič, tako ali tako so v poskusnem obdobju in jih bodo velemožje mednarodne zveze dokončno potrjevali šele v začetku oktobra.