Šport
Matjaž Smodiš pravi, da je Luka Dončić v Evropi že dosegel vrhunec in je čas, da odide v najmočnejšo ligo na svetu. Foto: EPA
       Imel sem ponudbe, ampak dejansko nikoli ni bilo konkretnega papirja na mizi, da bi se lahko odločil.       
 Matjaž Smodiš o tem, zakaj nikoli ni odšel v Ligo NBA
Trikrat je Smodiš osvojil Evrolig, od tega dvkarat s CSKA-jem. Foto: EPA
       Ostal sem v košarkarskih krogih. Nekoliko bolj sem usmerjen v svojo košarkarsko šolo, ki je prerasla v klubsko zgodbo s Troti v Novem mestu. Uvrstili smo se v drugo ligo. Moje košarkarsko znanje in ambicije so zdaj usmerjene v ta klub.       
 Kaj počne zdaj?
V kvalifikacijah za EuroBasket je bil športni direktor reprezentance, nato pa se je razšel s KZS-jem. Zakaj je do tega prišlo, pravi, da ni za javnost in dodaja, da enostavno niso bili za skupaj. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Smodiš: Dončić sploh še ni pokazal vseh svojih vragolij

MMC-jev intervju z Matjažem Smodišem
18. maj 2018 ob 13:01
Beograd - MMC RTV SLO

Legendarni slovenski košarkar Matjaž Smodiš je v pogovoru za MMC dejal, da bi Luki Dončiću svetoval, naj po sezoni odide v Ligo NBA, saj je v Evropi že zdaj na vrhuncu.

Na zaključnem turnirju v Beogradu je močna slovenska zasedba. Svojega predstavnika ima država evropskih prvakov tudi med ambasadorji Evrolige, med katerimi so zbrani posamezniki, ki so v najmočnejšem klubskem tekmovanju pustili neizbrisen pečat. Takšen je tudi 38-letni Smodiš, nekdanji sijajni krilni center. S tremi naslovi evropskega klubskega prvaka je najuspešnejši slovenski košarkar. Leta 2001 je na vrh stopil z bolonjskim Virtusom, v letih 2006 in 2008 pa je bil najboljši še z moskovskim CSKA-jem. Nepozabne so bile njegove predstave v dresu rdeče armade, ko ga je doletela tudi velika čast, saj je kot prvi tujec postal kapetan največjega ruskega in nekoč sovjetskega kluba.

V Beogradu smo ga srečali na novinarski konferenci na Kalemegdanu, kjer je za MMC spregovoril o zaključnem turnirju in prvemu zvezdniku dogodka v srbski prestolnici, Luki Dončiću.


Kakšna je vaša vloga tu v Beogradu kot ambasadorja Evrolige?
V bistvu je to še ena čast, biti legenda in ambasador Evrolige. Povabili so nas na Final Four, s tem, da Evroliga krije vse stroške. Biti moram na vseh teh dogodkih, in kot pravim, je to čast in ponos. Lepo je videti nekdanje soigralce in tudi nasprotnike, se malce z njimi pogovoriti, videti, kaj počnejo … Kar se tiče Evrolige, vse pohvale. Nadgradili so ta medijski in promocijski del. V prvih desetih letih so se še nekako učili kaj in kako. Tako je bilo tudi s sistemom tekmovanja, zdaj pa vse skupaj raste v velik posel in neko veliko korporacijo s to zgodbo zaprtega tekmovanja v slogu Lige NBA. Mislim, da so na pravi poti in v veselje mi je, da sem lahko poleg.

Zaključni turnir četverice gosti Beograd. Končno bo evropski klubski prvak okronan v tej naši regiji. Je Beograd pravi kraj za tak dogodek?
Vsekakor in mislim, da je bil že čas. Srbija je fanatična košarkarska država in si več kot zasluži takšen dogodek. V tem okolju je vedno bil in bo velik bazen talentov in tudi Evroliga si želi tu najti svoje mesto in pustiti pečat, da da določen zagon okolju.

Vi imate ogromno izkušenj s Final Fouri. Pridejo zdaj, ko ste znova na takšnem dogodku, na dan spomini z vseh teh velikih turnirjev?
Seveda, spomini pridejo nazaj. V misli pridejo dogodki in anekdote z vseh teh let. Kot sem rekel, res je lepo biti tu. Spominjamo se zanimivih in tudi kakšnih takšnih negativnih situacij in se malce pošalimo. Dobro je tudi videti perspektivo koga drugega, ne samo svoje, o določenem dogodku. Je zanimivo.

Nepozabna so bila vaša leta pri CSKA-ju, ko ste postali tudi prvi tujec v kapetanski vlogi. Moskovski velikan je tudi v Beogradu, stiskate pesti zanj?
Ja, seveda bom vedno navijal za CSKA. Mogoče v tem trenutku ne briljirajo in nimajo najboljše ekipe oziroma niso bili tako konstantni ali dominantni. Kakovostno mislim, da so ekipe zelo izenačene. Razlike se zmanjšujejo in na neki način bi pripisal enake možnosti vsem štirim ekipam. Morda bi v polfinalu učitelja in učenca manjšo prednost dal Obradoviću, predvsem zaradi tega, ker je kot trener namazan z vsem, hkrati pa ima tudi izkušenejšo ekipo. Mislim pa, da bo tekma napeta do konca, in verjamem, da bo odločila ena malenkost. Težko je napovedati tudi razplet polfinala med CSKA-jem in Realom. Obe ekipi imata oziroma sta imeli zdravstvene težave. Morda je Real nekoliko bolj v vzponu, CSKA pa se je boril s Himkijem in ga komaj premagal. Verjamem, da bo tudi tu zanimivo do konca.

V Beogradu je močna tudi slovenska udeležba.
Res je, močna zasedba. Lepo je videti, da sta tu en veteran in ena vzhajajoča zvezda, ki predstavljata slovenske barve. Lepo bi bilo, da vsaj eden, če ne že oba, pride v finale.

Luka Dončić je glavna zvezda turnirja. Na vsakem koraku je deležen velike pozornosti. Kako vi vidite ta njegov meteorski preboj med najboljše v Evropi?
Mislim, da sploh še ni pokazal vseh svojih vragolij in sposobnosti. Ko bo dozorel, bom rekel kot oseba in postal veteran … Takšna je na primer zgodba Spanulisa, ko je bil v enem trenutku videti fantastično, potem pa se je za nekaj let kar malce umiril. Potem je dobil kakšnega otroka, in ko je zrasel kot oseba, se pravi, je bil na igrišču res videti kot pravi mojster. Verjamem, da to čaka tudi Luko. Bo to v NBA-ju ali tu, bomo videli. O njem same pohvale. Težko ga je opisati v nekaj besedah, a mislim, da se vsi soigralci in nasprotniki, ki stojijo poleg njega, zavedajo, da je res nekaj posebnega. Kot bi rekli, to je res nekdo. Tudi, če se ne spoznaš, veš, da je ta oseba nekaj posebnega. Kako se vede, okoli sebe ima takšno avro, vsi ga hvalijo … Na njegovi prihodnosti in recimo v neki veteranski oddaljenosti vidim same dobre stvari.

Veliko se govori o njegovem odhodu v Ligo NBA. Bi mu svetovali, da se že po tej sezoni odloči za ta korak?
Seveda. Če jim res uspe osvojiti še Evroligo, mislim, da je res čas, da odide in preskoči v drugo okolje. Da se tudi začne navajati na njihova pravila in način igranja. Če bo to pri Igorju Kokoškovu v Phoenixu, bo še toliko lažje in bolje. Če bo to v Sacramentu, pa bo imel zadaj celo srbsko zaledje z Divcem in Stojakovićem, tako da ne vidim težav, da se ne bil prilagodil. Vse drugo je v njegovih rokah.

Se potem strinjate, da je že pripravljen na NBA?
Normalno, mislim, da mu njegov talent in znanje to omogočate. Ne vidim razloga, zakaj bi vztrajal tu. Tu je že na vrhuncu. Kaj lahko še več naredi? Ne vem, recimo le še, da osvoji naslov in je MVP finala.

Iz Beograda

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
DANCHINHO
# 18.05.2018 ob 13:22
Panathinaikos?
dolencd
# 18.05.2018 ob 13:49
Ja valda, da je Smodiš zraven. Kaj je kle čudnega?
Evroliga kot vsak dober organizator poskrbi, da je na dogodkih folk, hajp in pravo vzdušje. Kaj je kle čudnega?
Spet to iskanje kocin v jajcu. Skoz neki narobe.
Uuuu petek je! :)
Ja res, joj. ... :( Takoj bo spet pondelk tuki.
Sej bo, sej bo. ;)
fertuntek
# 18.05.2018 ob 15:21
Smodiš je res košarkarski gospod, zato le naj uživa na final fouru, si zasluži biti vsako leto zraven!
Fleaa
# 18.05.2018 ob 14:12
Na lep način povedano, da ne dela nič.

ko je že dovolj narejenega samo s tem da prideš tja.... saj je devou & švicou zato, da sedaj lohk mal uživa....
mihas
# 18.05.2018 ob 16:01
Matjaž, kot vedno ne govori nekaj v prazno. Očitek, da ne dela nič je spet ena kavčarska. Povabljen je, da je tam in to si je zaslužil v letih vrhunskih predstav pod košem.
2px_orbitala
# 18.05.2018 ob 13:41
Otrok Olimpije. In vi se čudite.
andy15
# 18.05.2018 ob 13:16
Upajmo da jih bo ta vikend.
threepointer
# 18.05.2018 ob 17:31
Smodiš lahko sam najbolj realno oceni Dončića, ker je bil tudi sam takšna pozitivna sila z avro okoli sebe. Če ne bi bil malo preveč podvržen poškodbam in bi igral v zdajšnjih časih, ko je razlika do NBA manjša, bi lahko dominiral tudi v NBA. Igračina in človek za vsako spoštovanje!
luckyss
# 18.05.2018 ob 17:17
Goran je imel kar nekaj problemov v začetku v ZDA, pa ga poglejte danes...
Tudi Luki ne bo z rožicami postlano, upam,da bo zdržal začetni pritisk...vsak "domorodec" bo želel njegov "skalp"...
Sicer pa je Luka košarkaški fenomen in slej kot prej bo v svetovnem vrhu...ups, saj je že ;)
lmatjaž
# 18.05.2018 ob 15:04
Jaz pravim, da bo Luka Kmalu obesil še eno ''zlato''okoli vratu.

Hehe ;) sicer bo proti Panatinaikosu zelo zelo težko, ne gre pa odpisati niti Kinderja iz Bologne.
aaa haha
hecam, hecam.. ;)
gantart
# 18.05.2018 ob 13:32
ni lahko biti ambasador ...
hinterstoisser
# 18.05.2018 ob 15:11
Omeniti velja tudi izjemno močno zasedbo Smelt Olimpije z Slavkom Kotnikom na čelu, bomo videli, če jim bo uspelo ustaviti Real :D
Bokisan
# 18.05.2018 ob 13:24
Kakšna je vaša vloga tu v Beogradu kot ambasadorja Evrolige?
V bistvu je to še ena čast, biti legenda in ambasador Evrolige. Povabili so nas na Final Four, s tem, da Evroliga krije vse stroške. Moram biti prisoten na vseh teh dogodkih in kot pravim, je to ena čast in ponos. Lepo je videti nekdanje soigralce in tudi nasprotnike, se malce z njimi pogovoriti, videti, kaj počnejo …


Na lep način povedano, da ne dela nič.
DrKošarke
# 19.05.2018 ob 01:44
Precej slabo je igral v dresu reprezentance
snowcement
# 21.05.2018 ob 00:02
in res je osvojil naslov in bil MVP :)
timeout
# 19.05.2018 ob 22:25
Lepo je imeti takšnega talenta za sonarodnjaka. Upam da mu uspeh ne stopi v glavo in raste hkrati tako kot igralec kot osebnost. Luka za enkrat res vsa čast!
flo13
# 19.05.2018 ob 09:52
Spomnim se, ko smo delal Eurobasket...nismo mogli intervjujov normalno posnet
Vsak se je hotel slikat s Smokijem... sem mu rekel, da če bi od vsazga s katerim se je slikal dobil evro, bi zaslužil več, kot z basketom...je rekel: Res je....legenda
pomorscak
# 19.05.2018 ob 04:18
@mend055
Pejt spat
Chianti
# 18.05.2018 ob 18:19
Kje pa bo Prenos stanujem v Nemćiji
hvala !
hrenovka
# 18.05.2018 ob 16:47
Vsak bi šel raje v Atlanto kot pa v Phoenix ali Sacramento. Res pa je, da Atlanta izbira komaj tretja.
Binder Dandet
# 18.05.2018 ob 14:14
@Quade:
Največja sreča pa verjetno je, da si je Campazzo koleno poškodoval.:D
smrkc
# 18.05.2018 ob 13:39
doncic > durant
Zlobni genij
# 18.05.2018 ob 13:56
A se že ve kdo ga pije in kdo plača? :)
Jostek2000
# 18.05.2018 ob 19:26
NUJNO!! Vprašanje glede tekme španske lige Gran Canaria: Real Madrid, ki bo v četrtek.. Ali mogoče kdo ve kaj v zvezi s kartami oz. gre mogoče kdo v četrtek prav tako na Kanarske otoke na tekmo?? Ker načeloma so imeli za karte prednost sezonski kupci, sedaj pa piše da jih ni na voljo.. Neverjetno mi je to, da na internetu ni bilo sproščene niti ene same karte... Ima morda kdo informacijo o tem??
SloOvce
# 18.05.2018 ob 13:24
a je res treba vsak dan
Quade
# 18.05.2018 ob 14:45
@Quade:
Največja sreča pa verjetno je, da si je Campazzo koleno poškodoval.:D


Skoraj bi bilo usodno.

Stari Lolasovi mački so potegnili viz z vintage predstavami.

Sergi Llull, Rodolfo, Jaycee & Kralj Felipe
SKing
# 18.05.2018 ob 15:57
Fener naj zmaga.
Atrumpcard
# 18.05.2018 ob 14:59
Ce velja Doncic>Durrant potem velja tudi Doncic>Leflop kar pomeni, da je Durrant>Leflop
mend055
# 18.05.2018 ob 14:53
AAAAHhhhh, saj sem mislil napisati: Sreča v sreči pa je, da je Panathinaikos že izpadel, pa sem se domislil da zastavim kot uganko..., da vidim če se bo razumelo.
Pa se ni prijelo.
Da ne bi kdo mislil, da si ne bom ogledal večerne tekme, saj veste, tiste ta druge.

Saj slednje moram zapisati da ne bo kaj narobe - ko vsi danes hitijo na prvo žogo.
Del vsake taktike, tako pri košarki, nogometu in še kje pri skupinskih športih, pa je, da NI VSE NA PRVO ŽOGO. Praviloma - če ni ravno hitrega nasprotnega napada ali solista tipa ZAPADNIBROKER ali DuranDuran - se stvar realizira v drugi, tretji, četrti žogi...
Sem pa tja pa celo 24 sekund preteče. Bohve katerih 24 sekund bo kdo razmišljal...
Morda kaj preberemo tudi ''med vrsticami, v podtonu'' in ne skočimo na prvo žogo, zato ker imamo časa le za kavo.
Quade
# 18.05.2018 ob 13:41
Zgleda, da bo Dončić izmaknil regular season MVP na račun tega, da so njegovi soigralci izločili Panato v končnici. Calathes je superiornejši igralec na obeh straneh terena.

Plus - najboljši igralec prve ekipe po rednem delu, De Colo, je izpustil serijo razigravanja zaradi poškodbe.

Sreča sreča..
mend055
# 18.05.2018 ob 13:18
Smodiš: Dončić sploh še ni pokazal vseh svojih vragolij

Žal jih tudi ne bo, če ga bo Panathinaikos prijel na tesno, kar zna. Sreča v sreči pa je, da ...
Mogoče bo pa vrgel kak met z desno roko namesto z levo in še to natančno. To bo to.
Kazalo