Na novinarski konferenci so sodelovali novinec pri Olimpiji Matic Črnic, kapetan Branko Ilić in trener Ilija Stolica. Foto: BoBo
Na novinarski konferenci so sodelovali novinec pri Olimpiji Matic Črnic, kapetan Branko Ilić in trener Ilija Stolica. Foto: BoBo
Olimpija
Olimpija je v zadnjih dveh sezonah obstala že na prvi evropski oviri, tokrat bo imela kljub morebitnemu neuspehu popravni izpit v Evropski ligi. Foto: BoBo
Olimpija
V ponedeljek so pri Olimpiji predstavili nove drese. Foto: BoBo
Qarabag prva ovira za Olimpijo
Olimpija proti Qarabagu začenja evropsko sezono

Po žrebu 19. junija v Nyonu sta se tekmeca zaradi delovnega dne in morebitne vročine dogovorila za termin tekme ob 20.00, ko je postajalo vse verjetneje, da bo v polfinalu SP-ja isti dan igrala soseda Hrvaška, pa so v ljubljanskem taboru želeli tekmo preložiti na 18.00. Pri Qarabagu v to niso privolili, tako da je ostalo pri prvotnem terminu.

Olimpija je svoja pričakovanja predstavila na novinarski konferenci, celoten posnetek si lahko ogledate v videu pod novico!

Azerbajdžanski prvak je v dvoboju z Ljubljančani favorit na stavnicah. Lani se je prvič prebil v skupinski del Lige prvakov, kjer je v skupini s Chelseajem, Romo in Atleticom dvakrat remiziral z Madridčani in jim preprečil napredovanje v osmino finala. Morebiten neuspeh za Ljubljančane ne bo usoden, saj bodo evropsko sezono nadaljevali v predkrogih za Evropsko ligo.

Pripravljalne tekme Olimpije:

- Brežice, 27. junija: Olimpija - Šampion Celje 4:0 (Avramovski 5., 32., Kaludjerović 16., Štiglec 42.)

- Brežice, 30. junija: Olimpija - Lokomotiva Zagreb 2:2 (Kaludjerović 78./11-m, 98./11-m; Musa 34., Jakić 97.)

- Zalaegerszeg, 4. julija: Olimpija - Ferencvaros 0:0

- Ljubljana (stadion ŽAK-a), 6. julija: Olimpija - Al Ahly (Egipt) 1:1 (Brkić 50./11-m; Waled 71.)

Stolica zadovoljen s pripravami
Kljub številnim spremembam v ljubljanskem taboru tekmo čakajo z optimizmom. Novi trener Ilija Stolica, ki poudarja, da je pri doseganju rezultatov pomemben tudi način, kako do teh prideš, pravi, da je z osnovo, ki jo je podedoval od prejšnjega trenerja Igorja Bišćana, zelo zadovoljen in da gredo stvari v želeno smer.
Vesel je, da ima pravo mešanico izkušenejših in mlajših igralcev. Napovedal je še en ali dva odhoda (na seznamu igralcev za tekmo proti Qarabagu ni srbskega napadalca Andrije Kaluđerovića, čeprav je na pripravljalnih tekmah dosegel tri zadetke), prihodov pa najverjetneje ne bo več.

"Imeli smo čas za analizo, pred nami je ekipa, ki je prav tako doživela kar nekaj sprememb. Je kakovostna, zelo organizirana ekipa, ki ni slučajno igrala v sklepni fazi Lige prvakov. Doma je osvojila prvenstvo s 16 točkami prednosti, tako da nas čaka zelo težka tekma. Bo pa to dober test za nas, da vidimo, kje smo, in poskušamo zadovoljiti navijače in vse nas v klubu," je dejal Stolica.

Ilić: Analiziramo predvsem sebe
Kapetan Branko Ilić je podobnega mnenja, kar zadeva azerbajdžansko ekipo. "Pogledali smo si njihovi pripravljalni tekmi z Dinamom Kijevom in Ludogorcem. Pokazali so, da imajo kakovost, da igrajo dobro. Vidi pa se, da so tudi oni precej spremenili ekipo in da niso še optimalno pripravljeni. So dobri, toda tudi mi verjamemo vase, tudi mi smo napredovali. Mislim, da se lahko nadejamo napredovanja," je med drugim povedal Ilić.

Ta je razkril tudi nekaj novosti, ki jih je prinesel 40-letni srbski trener. "Mislim, da smo do zdaj delali dobro. Značilnost novega trenerja je, da poskušamo mi vsiliti tekmecu svojo igro. Za to si prizadevamo. Veliko analiziramo, predvsem sebe in popravljamo svoje napake. Veseli to, da bomo, ne glede na to, kdo bo tekmec, mi poskušali vsiliti svojo igro. Seveda, če je tekmec kakovostnejši, mu pač daš roko. Ne morem obljubiti, da bomo jutri zmagali, toda naredili bomo vse, da bomo odigrali zelo dobro in da se ne bo ponovilo lansko leto (izpad v 1. krogu kvalifikacij Evropske lige proti finski Vaasi; op. a.)," je poudaril Ilić.

Novinec Matic Črnic je dejal, da bodo poskušali imeti žogo čim več časa v svojih nogah. Stolica ima pred tekmo nekaj težav s poškodbami igralcev, a o tem, kateri nogometaši so vprašljivi za nastop, ni želel govoriti. Zaradi zdravstvenih težav ima eno ali dve dilemi v zvezi z začetno enajsterico, hkrati je jasno, da poškodovanega Nathana Oduwe ne bo niti na klopi.

V obeh ekipah precej sprememb
Sicer pa je po podatkih spletne strani Transfermarkt Qarabag nekoliko "vrednejša" ekipa z 10,45 milijona evrov (Olimpija 8,4 milijona), v svojih vrstah ima tudi najdražjega igralca teh dveh moštev, z 1,1 milijona evrov je to defenzivni vezist Bolgar Simeon Slavčev (pri Olimpiji s 600.000 evri prednjači Dino Štiglec).

Qarabag, ki je azerbajdžansko prvenstvo osvojil petkrat zapovrstjo, je sicer precej pisana ekipa s Španci, Bolgari, Brazilci, Francozi, Hrvati, Albanci in tudi islandskim reprezentančnim vratarjem Hannesom Haldorssonom.

Tudi Olimpija je doživela kar precej sprememb v igralskem kadru, tako med drugimi ni več Roka Vodiška, Mitcha Apaua, Jasona Davidsona, Daria Čanađije, Ricarda Alvesa in drugih, prišli pa so Matic Črnic, Asmir Suljić, Marko Gajić, Haris Kadrić, Marko Putinčanin, Andrija Kaluđerović ...

Sodil bo Belgijec Visser
Sodnik na tekmi v Stožicah, za katero je do torka dopoldne pošlo 4.000 vstopnic (v predprodaji je cena 8 evrov, na dan tekme bo 10 evrov) in na kateri bodo Ljubljančani igrali v novih dresih, ki so jih predstavili v ponedeljek, bo Belgijec Lawrence Visser.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo v Bakuju. V 2. krogu Olimpijo v primeru napredovanja čaka albanski Kukesi ali malteška Valletta. Če ji ne bo uspelo premagati Qarabaga, bo tekmovanje nadaljevala v 2. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo. Tam bi se srečala s poražencem dvoboja med bolgarskim Ludogorcem in severnoirskim Crusadersom.

LIGA PRVAKOV

1. PREDKROG, prve tekme

Sreda ob 20.00:
OLIMPIJA LJUBLJANA - QARABAG (AZR)

FLORA TALIN - HAPOEL BER ŠEVA 1:4

TORPEDO KUTAISI (GRU) - ŠERIF TIRASPOL
2:1
ALAŠKERT (ARM) - CELTIC 0:3

DUDELANGE (LUKS) - VIDEOTON 1:1

VIKINGUR (FER. OT.) - HJK HELSINKI 1:2

SHKENDIJA (MAK) - THE NEW SAINTS (WAL)
5:0

DRITA (KOS) - MALMÖ 0:3

CORK CITY (IRS) - LEGIA VARŠAVA 0:1

Sreda ob 16.00:
ASTANA - SUTJESKA (ČG)

Ob 18.00:

SPARTAK TRNAVA - ZRINJSKI
SPARTAKS JURMALA (LAT) - CRVENA ZVEZDA
SUDUVA (LIT) - APOEL

Ob 19.00:

KUKES (ALB) - VALLETTA (MLT)
LUDOGOREC RAZGRAD - CRUSADERS (S. IRS)

Ob 22.00:

VALUR REYKJAVIK - ROSENBORG

Qarabag prva ovira za Olimpijo
Olimpija proti Qarabagu začenja evropsko sezono