Varovanci Andree Gianija so predvsem vadili trojni blok, s katerim bodo poskušali zaustaviti najboljšega beloruskega igralca Andreja Radzjuka. Foto: BoBo
Varovanci Andree Gianija so predvsem vadili trojni blok, s katerim bodo poskušali zaustaviti najboljšega beloruskega igralca Andreja Radzjuka. Foto: BoBo
Odbojka: Belorusi niso neznanka
Slovenci bodo EP začeli proti Bolgariji

Na prvenstvu v Italiji in Bolgariji bodo Slovenci predtekmovalne tekme igrali v Varni, ritem pa bo neusmiljen: trije dvoboji v treh dneh. V soboto bo Slovenija igrala z Belgijo, v nedeljo pa s svetovnimi prvaki Poljaki. Prenosi vseh tekem bodo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Najboljša reprezentanca iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščena ekipa pa bosta igrali v repasažu, v katerem se bosta pomerili z reprezentancama, ki bosta drugo oziroma tretje mesto zasedli v skupini A. V njej se bodo srečale izbrane vrste Češke, Nizozemske, Nemčije in Bolgarije.

S trojnim blokom zaustaviti Radzjuka
"Prva tekma je vedno zelo pomembna in tudi zahtevna. A mislim, da je Belorusija kar pravšen tekmec za začetek, saj bi z zmago dobili še dodatno samozavest, še dodatni zagon za nadaljnje obračune. Od trenerjev smo že dobili nekaj informacij o Belorusih in se na treningih tudi že pripravljali na njihovo igro. Predvsem smo vadili trojni blok, s katerim bomo poskušali zaustaviti njihovega najboljšega igralca Andreja Radzjuka. Belorusija zagotovo ne bo lahek zalogaj, saj gre za kakovostno ekipo," se pomembnosti tekme, ki bi Slovencem najbrž že zagotovila napredovanje, zaveda organizator igre Dejan Vinčić.

Urnaut: Nimamo se česa bati
Tekmeca se dobro poznata, saj sta se letos pomerila v Evropski ligi. V Brestu je obakrat zmagala Slovenija. Na prvi tekmi brez težav s 3:0, na drugi pa po petih nizih, s 3:2. Prav ta tekma, na kateri Slovenci niso mogli računati na pomoč takrat lažje poškodovanega kapetana Tineta Urnauta, je opozorilo, da Belorusov ne gre podcenjevati, čeprav so v ligi zasedli le sedmo mesto. "Treba je vedeti, da je Belorusom v Evropski ligi manjkalo nekaj igralcev. Od takrat imajo še velike rezerve, toda tudi mi smo zdaj videti povsem drugače kot pred dvema mesecema. Napredovali smo, tako da bomo v tekmo vstopili samozavestno. Če bo pristop pravi in če bomo zbrani, se nimamo česa bati," meni Tine Urnaut, ki od Belorusov tako najbolj ceni Radzjuka. Zaradi težav s poškodbami bo manjkal prvi zvezdnik Aleh Ahrem.

Brez skrbi, Slovenija je boljša
"Na splošno imajo Belorusi kar nekaj kakovostnih posameznikov. Zdravi Ahrem jim bi zagotovo dal dodatno energijo in kakovost, Radzjuk nam je v Evropski ligi povzročal nekaj preglavic, imajo pa tudi korektorja, ki v Brestu ni igral. Vedeti je treba, da so se na prvenstvo uvrstili neposredno, mi pa po dodatnih kvalifikacijah. Zagotovo so kakovostni. A če bomo dobro servirali in bili učinkoviti v napadu in protinapadu, hkrati pa zaustavili njihove napade, ne bi smeli imeti težav," napoveduje slovenski kapetan. Belorusi so v pripravah na prvenstvo najodmevnejšo zmago dosegli nad Dinamom iz Moskve (brez reprezentantov). "So na višji ravni, kot so bili v Brestu v finalu Evropske lige. Njihova igra je drugačna, igrajo bolj na moč. Poleg Radzjuka jim to omogoča Pavel Audočanka, ki proti nam v Brestu ni igral. A brez skrbi, Slovenija je boljša ekipa," je optimističen Roberto Ciamarra, pomočnik selektorja Gianija.

Odbojka: Belorusi niso neznanka
Slovenci bodo EP začeli proti Bolgariji