33-letni sprejemalec Matija Pleško verjame, da bo Slovenija v Turčiji odigrala šest tekem. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
33-letni sprejemalec Matija Pleško verjame, da bo Slovenija v Turčiji odigrala šest tekem. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Če bo ena zmaga zadosti, bo to super, če bo kaj več in kakšna zmaga več na našem računu in bomo dobro igrali, še toliko bolje. Treba pa je še enkrat poudariti, da smo od vseh reprezentanc največji "avtsajderji".

Slovenija je vseeno "avtsajder" prvenstva
Tine Urnaut in Gregor Hribar
Selektor Gregor Hribar je kapetanski trak zaupal tokrat izredno nadarjenemu Tinetu Urnautu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Vsak športnik si želi pozornosti, rad je viden in prisoten v medijih, ampak to je treba doseči z rezultati. Nobenega ne bo zanimalo, če boš ti pretepal nasprotnika v vaški ligi.

Izid pogoj za medijsko pozornost
Draš center
Po pripravah v Srbiji na Kopaoniku so odbojkarji zadnji del priprav oddelali v Mariboru pod Pohorjem. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matija Pleško
Pleško je po osvojitvi prvenstva z ACH Volleyjem zapustil Bled in bo v prihodnji sezoni igral v drugi italijanski ligi za Ravenno. Foto: Iztok Novak
Pogovor z Matijem Pleškom

Odbojkarska moška reprezentanca je v jutranjih torkovih urah odpotovala z Dunaja v Izmir v Turčijo, kjer se bo v skupini C s Španijo, Slovaško in Grčijo potegovala za preboj v nadaljevanje. Pred izbranci selektorja Gregorja Hribarja je naloga jasna: prva zgodovinska zmaga na tretjem prvenstvu, ki naj bi prinesla še tri obračune z evropskimi velesilami v skupini E.

Izkušeni 33-letni sprejemalec, ki s svojo višino (185 cm) malce kvari povprečje, je v reprezentanci že več kot 13 let in je bil udeleženec tako prvenstva na Češkem (2001) kot tistega pred dvema letoma v Rusiji, kjer je bil tudi kapetan Slovenije. Eden udarnih adutov v Turčiji se je pred odhodom razgovoril za MMC.


Ali gre v tretje res rado?
Čas za prvo zmago in preboj v naslednji krog je za našo reprezentanco že bil. Moje osebno mnenje je, da če se ne uvrstimo naprej, je to neuspeh za to generacijo! Po naravi sem optimist in verjamem, da smo tega sposobni. Če bo ena zmago zadosti, bo to super, če bo kaj več in kakšna zmaga več na našem računu in bomo dobro igrali, še toliko bolje. Treba pa je še enkrat poudariti, da smo od vseh reprezentanc največji "avtsajderji".

Pred dvema letoma je bil cilj enak, a se je po odlični igri s Španci, ki so pozneje postali evropski prvaki, zalomilo. Zakaj bo letos drugače?
Mislim, da imamo izredno srečo z žrebom. Kolikor obračamo, so druge skupine težje. Spet imamo lepo priložnost, da se naredi lep uspeh na tem evropskem prvenstvu.

Takrat v St. Peterburgu ste bili kapetan, zdaj ste veteran. Kakšna je vaša vloga v moštvu?
Ne vem. Tukaj so bile ene čudne zgodbice, praktično na prvi akciji smo določeni igralci izgubili od svojih številk dresov do funkcij. To smo potisnili vse v ozadje, to je nepomembno. Osebno mislim, da je prav, da v ekipi vlada določena hierarhija. Vse to je potisnjeno ob stran, v glavah nam je predvsem uspeh in prehod v naslednjo fazo je dober izid.

V Gdynii na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni šlo. Ali je Izmir boljše okolje za uspeh?
V kvalifikacijah na Poljskem vidim eno zgrešeno priložnost, mislim, da bi se dalo narediti tudi kaj več. Malo me žalosti, da tega nismo naredili. Predvsem na tekmi s Francozi bi morali končati prvi niz v našo korist. Te tri tekme z močnimi nasprotniki so bile zelo dobrodošle, saj jih moraš pet ali deset izgubiti, da jih enkrat premagaš.

Vse tekmece v skupini C zelo dobro poznate. Kdo je najšibkejši člen?
V naši skupini smo najšibkejši člen mi, to je splošno znano. To bomo skušali postaviti na laž. Samo kolikor obračamo, v naši skupini so evropski prvaki in reprezentanci, ki se vračata na pota stare slave. Veliko vlagajo v odbojko in si prizadevajo za to, da se pridružijo širšemu evropskemu vrhu. Slovaška in Grčija imajo podobno kakovostne igralce kot mi, samo mogoče nekaj bolje igrajo. Tri reprezentance smo si zelo blizu in lahko tekmo odloči tudi razigran posameznik, na kar pa se ni za zanašati. Španci pa vsekakor odstopajo.

Na kaj morajo paziti nasprotniki, kaj je udarno orožje Slovenije?
V preteklosti je to vedno bil servis. Blokerji nikoli nismo bili oz. smo imeli probleme z višino. Zdaj smo to v zadnjem času izničili, igralci slovenske reprezentance so za evropske in svetovne razmere "normalno" visoki, tukaj v negativnem prizvoku izstopam samo jaz. Letos bi bolj stavil na sprejem, kar smo tudi vedno imeli, z dobrim prvim sprejemom in dobrim odstotkom prvega napadom, bi z rednimi menjavami držali korak s tekmeci in čakali na "protinapade". Zdaj sem se zelo po nogometno izrazil, ampak tako je.

Spet je odbojka v globoki senci košarke in njenega evropskega prvenstva. Kako gledate, sprejemate to?
V takem položaju smo že vse svoje odbojkarsko športno življenje. Vsak športnik si želi pozornosti, rad je viden in prisoten v medijih, ampak to je treba doseči z rezultati. Nobenega ne bo zanimalo, če boš ti pretepal nasprotnika v vaški ligi. S parimi kolegi iz reprezentance smo si šli ogledati košarkarsko tekmo v Mariboru proti Grkom. Bilo je izredno lepo vzdušje, prijateljska tekma, a dvorana Tabor je bila polna. Bil sem navdušen nad vsem dogajanjem in sem si v tistem trenutku zaželel, da bi kaj takega doživel tudi na odbojkarski tekmi. Vemo je, da je izredno težko primerljivo. Košarka je in bo še kar nekaj časa pred odbojko, je pa treba delati, da se jih vsaj ujame. Narediti moramo izid in nato upati, da bodo ljudje v zakulisju potegnili prave poteze, da pritegnejo ljudi v dvorane, posredno še medije.

Pred dvema letoma ste odšli v Rusijo tako rekoč zastonj, brez nagrad in nadomestil. Ali se je stanje v reprezentanci in na zvezi izboljšalo?
Prepričan sem in vem, da se na odbojkarski zvezi trudijo maksimalno. Razumljivo je, da se dogajajo tudi napake, zaradi katerih je kdaj malo slabe volje. Načeloma so nam letos bili omogočene vse prave možnosti, od namestitev do priprav in treninga. Imam tudi svoje osebno mnenje, a ga ne bom zdajle izdal, o načinu tekmovanja v pripravljalnem obdobju. Verjame, da vsi na zvezi delajo v dobro moške odbojkarske reprezentance. To, da igramo zastonj, mirne duše povem, da nikoli noben igralec (v reprezentanci) ni igral zaradi denarja, saj gre za dres z državnim grbom. Tisto malo dnevnic, ki se dobijo ali ne oz. se kakšno leto počaka, pa res ni prisotno v naših glavah.

Vaša kariera v reprezentanci je že zelo dolga, znova odhajate v tujino. Mogoče razmišljate, kaj bo po evropskem prvenstvu?
Prisoten sem res že zelo dolgo, mislim da 13, 14 let. Moja želja je bila vedno, da ostanem zraven, če sem konkurenčen in si zaslužim vpoklic, kar ostaja želja tudi v prihodnje. Upam, da bomo z dobrimi igrami in izidi dvignili "rajting" slovenske reprezentance, da tisti, ki prihajajo za nami ne bodo bodo štartali z "nule".


Evropsko prvenstvo za moške v odbojki 2009 bo od 3. do 13. septembra v Turčiji, mesti gostiteljici sta Izmir in Carigrad. Prenose slovenskih tekem si boste v neposrednem prenostu lahko ogledali na Televiziji Slovenija. V sredo na MMC-jevem portalu sledi še pogovor s selektorjem Gregorjem Hribarjem.

Če bo ena zmaga zadosti, bo to super, če bo kaj več in kakšna zmaga več na našem računu in bomo dobro igrali, še toliko bolje. Treba pa je še enkrat poudariti, da smo od vseh reprezentanc največji "avtsajderji".

Slovenija je vseeno "avtsajder" prvenstva

Vsak športnik si želi pozornosti, rad je viden in prisoten v medijih, ampak to je treba doseči z rezultati. Nobenega ne bo zanimalo, če boš ti pretepal nasprotnika v vaški ligi.

Izid pogoj za medijsko pozornost
Pogovor z Matijem Pleškom