Sloveniji je na tretji tekmi v Turčiji le uspelo osvojiti niz. Foto: EPA
Sloveniji je na tretji tekmi v Turčiji le uspelo osvojiti niz. Foto: EPA
Matej Vidič
Slovenci so pred prvenstvom napovedovali preboj v drugi krog, a so vse možnosti zapravili na petkovi tekmi proti Slovaški. Foto: EPA
Grki so večino tekme igrali brez glavnih nosilcev igre. Foto: EPA
Alen Šket je dosegel 10 točk. Foto: EPA
Slovo odbojkarjev po solidni predstavi

Še neporaženi Grki so bili boljši s 3:1 - 34:32, 28:26, 23:25 in 25:21. Slovenija je na treh tekmah v Turčiji osvojila le en niz. Porazen je tudi pogled na dozdajšnja tri evropska prvenstva, na katerih so sodelovali Slovenci - nič zmag, 11 porazov.

Bombe Gasparinija za delni preobrat
Proti kombinirani postavi Grčije so Slovenci vsaj deloma popravili bled vtis. V prvem nizu so zapravili dve zaključni žogi, medtem ko so Grki izkoristili svojo peto. Blizu uspehu so bili tudi v drugem, a so bili v podaljšku znova bolj zbrani favorizirani Grki. V tretjem nizu je preobrat prinesel Mitja Gasparini, ki je s servisom dosegel 8 točk zapored in sam izenačil rezultat po zaostanku z 10:18. V zadnjem nizu je bil rezultat izenačen do 21. točke, potem pa so Grki le strli odpor bojevitih varovancev Gregorja Hribarja.

Teorija je še živela
Pred tekmo je imela Slovenija še teoretične možnosti za preboj v drugi del tekmovanja. Slovenci bi morali Grke premagati s 3:0, na drugi tekmi pa računati na presenečenje Slovakov proti Špancem.

Izjavi po tekmi
Gregor Hribar, selektor slovenske reprezentance:
"Po dveh porazih z 0:3 skorajda nismo imeli več priložnosti za napredovanje. Težko se je bilo pripraviti na to tekmo, vseeno smo igrali bolje, poskušali osvojiti prvo zmago. V tretjem nizu sem se odločil za menjavo korektorja, Gasparini je v tretjem nizu oddelal svoje, v četrtem pa nam je znova zmanjkalo koncentracije. Grki so na tem turnirju igrali bolje v obrambi, delali so manj napak kot na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kjer smo zmagali mi, toda evropsko prvenstvo je povsem druga zgodba."

Dimitrios Kazazis, selektor grške reprezentance: "Tekmo sem izkoristil za to, da sem priložnost ponudil tistim, ki na dozdajšnjih dveh tekmah niso nosili največjega bremena. Zaradi sprememb, ki smo jih naredli na začetku, nismo igrali dobro. Ko je na servis prišel Gasparini, smo imeli težave, vseeno pa smo potegnili nekaj pozitivnega iz tega, saj smo v nadaljevanju našli rešitev, kako premagati Slovenijo."

Skupina C, 3 krog:
SLOVENIJA - GRČIJA
1:3 (-32, -26, 23, 21)
Slovenija: Flajs, Pajenk 10, Čebron, Vidič 10, Šket 10, Gasparini 11, Pleško, Urnaut 17, Vinčič, Škorc, Šmuc, Čuturić 14.
Grčija: Hristofidelis 9, Djurić 13, Armenakis 22, Kurnetas, Stefanu, Prusalis, Karipidis 1, Andreadis 4, Rumeliotis 2, Pantaleon 6, Lappas 12, Papadimitriu.

SLOVAŠKA - ŠPANIJA
2:3 (-18, 21, -18, 19, -11)

Odigrano prej:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 0:3
GRČIJA - ŠPANIJA 3:0

SLOVENIJA - ŠPANIJA 0:3
SLOVAŠKA - GRČIJA 2:3

Lestvica:                             
GRČIJA 3 3 0 6 točk
ŠPANIJA 3 2 1 5
SLOVAŠKA 3 1 2 4
SLOVENIJA 3 0 3 3
Slovo odbojkarjev po solidni predstavi