Slovenke so turnir na Portugalskem začele s porazom proti Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so turnir na Portugalskem začele s porazom proti Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Nizi so se končali na 18, 20 in 22. Vlogo favoritinj so nemške odbojkarice, večina igralk prihaja iz vrst državnih prvakinj, ekipe Palmberg Schwerin, upravičile, vendar so se morale za zmago potruditi. Odločala je njihova večja zbranost v končnicah nizov. V prvem je Slovenija korak držala do zaostanka 17:19, v drugem do 19:20, v zadnjem pa je bilo 21:23.

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je tekmo začel z Evo Mori, Lano Ščuko, Anito Sobočan, Sašo Planinšec, Tino Grudino, Izo Mlakar in prosto igralko Majo Pahor.

V drugem krogu turnirja za preboj na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Japonskem, bodo slovenske odbojkarice v skupini F v četrtek ob 16. uri igrale s Francijo.

Prvo mesto na turnirju vodi neposredno na prvenstvo, drugo v dodatne kvalifikacije. Ritem turnirja bo neusmiljen, saj bo treba v petih dneh odigrati pet tekem.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Žal mi je, da tekme nismo začeli sproščeno, dekleta so bila preveč nervozna. Prepričan sem, da bi bilo drugače, če bi turnir začeli proti lažjemu tekmecu, kar bi nam tudi dvignilo samozavest. Nekatere stvari smo naredili dobro, druge slabše in ne tako kot v pripravljalnem obdobju. Nemke so servirale zelo dobro, zelo agresivno in nam niso pustile razviti igre."

Eva Mori: "Ni se nam uspelo sprostiti in priti do igre, ki smo jo pokazale na pripravljalnih tekmah. Nismo izkoristile možnosti, ki so se nam ponudile, in preobratov. V vseh treh nizih smo bile do polovice nizov zelo blizu tekmicam, potem pa smo začele delati napake in jih naredile zares veliko. Jutri sta nov dan in še ena pomembna tekma. Današnjo moramo pozabiti. Nič še ni odločenega."


KVALIFIKACIJE ZA SP 2018 (Ž), skupina F, Viana do Castelo
SLOVENIJA - NEMČIJA
0:3 (-18, -20, -22)

Nemčija: Dürr, Hanke 3, Brinker 12, Poll, Geerties 6, Pettke 6, Kauffeldt, Stigrot, Lippmann 21, Schoelzel 4, Möllers, Pogany, Grozer, Schwertmann.

Slovenija: Mori 1, Pahor, Mihevc, Mlakar 19, Blagne, Mihalinec, Najdič, Ščuka 7, Pintar, Zatković, Planinšec 9, Mazej, Sobočan, Grudina 2.


Četrtek ob 15.00:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Petek ob 20.30:
SLOVENIJA - ESTONIJA
Sobota ob 17.30:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA
Nedelja ob 15.00:
SLOVENIJA - FINSKA