Odbojkarji so šele na četrtem EP-ju prvič zmagali, spominja selektor ženske reprezentance, ki se je na prvem nastopu na velikem turnirju morala zadovoljiti z vsega enim osvojenim nizom. Foto: EPA
Odbojkarji so šele na četrtem EP-ju prvič zmagali, spominja selektor ženske reprezentance, ki se je na prvem nastopu na velikem turnirju morala zadovoljiti z vsega enim osvojenim nizom. Foto: EPA
Odbojkarice na evropskem prvenstvu osvojile en niz

Proti Italiji je osvojila niz, dober odpor nudila Poljski, v tretjem nizu pa tudi Nizozemski. Res je, da dekleta niso pokazala igre, kot si jo je želel selektor Bruno Najdič, a imajo po njegovem mnenju opravičilo, enostavno so podlegle pritisku tako velikega tekmovanja.

Selektor Najdič jih je pri tem primerjal tudi z moško reprezentanco, ki je šele na svojem četrtem evropskem prvenstvu dosegla prvo zmago, zdaj pa se lahko enakovredno kosa z najboljšimi reprezentancami na svetu.

Normalno je, da se jim zatresejo roke
"Jasno je, prebroditi neko pot, da potrebuje čas in izkušnje, da lahko realno računa tudi na zmage proti tako kakovostnim ekipam, kot so bile v Apeldoornu. Zavedati se moramo, v kakšnih klubih igrajo naše igralke, le redke so že igrale na najvišji ravni. Tu pa so prišle v družbo tako močnih reprezentanc, za nameček pa že na prvi tekmi nastopile pred več kot 5.000 gledalci. To so stvari, ki v njihovih glavah pustijo psihološki pečat, normalno je, da se jim zatresejo roke,"
meni selektor Najdič.

Potrebuje se več težkih tekem
"Enostavno potrebujemo več težkih tekem, verjamem, da jih bomo v prihodnosti v evropski ligi in drugih tekmovanjih tudi imeli. Enostavno časa ne smemo prehitevati, moramo biti potrpežljivi,"
je recept za uspešnejši nastop na naslednjih prvenstvih, če se bodo na njih sploh uvrstile, kar po mnenju strokovnega štaba še zdaleč ne bo lahka naloga, predstavil Najdič.

"Ta tretja tekma me veseli. Nismo vrgli puške v koruzo, prikazali smo spodobno igro, še zdaleč se nismo osramotili. Bodo pa potrebne analize, zakaj kakšna od igralk ni pokazala tega, kar sem od nje pričakoval, ali je to zaradi napake v treningu ali je razlog kje drugje. Nato pa se na pravi način odzvati, da se razlogi ne bi ponavljali. Bili so minusi, bili pa so tudi plusi, a tako kot minusov tudi plusov ne bom izpostavljal," je dejal selektor.

Prihajajo mladinke, a potrebne so tudi izkušene
Selektor je sicer poskušal vse, da bi se igralke sprostile, da bi začele bolj zaupati same vase, da bi se znebile občutka manjvrednosti, a mu ni najbolje uspelo. Ekipa svoje igre ni našla niti proti Poljski, ki je bila od vseh reprezentanc najbolj ranljiva. Na tej tekmi je bilo pretiranega spoštovanja do tekmic najmanj, a to vseeno ni bilo dovolj.

"To je bila dragocena izkušnja za naprej, ena lepa šola. Še vedno verjamem, da ima slovenska ženska reprezentanca lepo prihodnost. Prihajajo mlajše igralke, a tudi te potrebujejo čas, da se vklopijo v ekipo. Močno pa si želim, da bi te tri, štiri starejše igralke še nekaj časa vztrajale z nami, mlade jih potrebujejo," Najdič napoveduje lepo prihodnost ženski odbojki.

Odbojkarice na evropskem prvenstvu osvojile en niz