Veselje, ki je ogrelo slovenska navijaška srca. Foto: EPA
Veselje, ki je ogrelo slovenska navijaška srca. Foto: EPA
Giani v napetih trenutkih ostal miren
Infarktna končnica tekme Poljska - Slovenija

Ne tudi Giani, ki je pregledoval posnetek infarktne četrtfinalne zmage proti svetovnim prvakom Poljakom. Tekme, ki je dvignila na noge slovensko športno javnost, ne samo zaradi velikega uspeha, ampak tudi zaradi borbenosti, želje in čistega, prvinskega veselja, ki jo tako pogrešamo pri drugih moštvenih športih.

Giani ni razmišljal o odhodu domov
Giani, ki je na slovensko klop sedel sredi marca, je zaupanje v reprezentanco pokazal tudi pred četrtfinalom. Vodstvu odprave je še pred obračunom s Poljsko oddal načrt dela za četrtek, v katerem je napisal, da bo igralcem dopoldne privoščil nekaj počitka, za popoldne pa je že napovedal trening, čeprav bi se reprezentanca v primeru poraza že dopoldne odpravila proti domovini.

Zdaj je na vrsti sobotni polfinalni obračun z Italijo, ki se bo začel ob 16.45. Slovenci so na misiji in prepričani, da še niso storili vsega.

Gasparini si hčere še ni utegnil pošteno ogledati
Ne glede na njen izid, so si Slovenci že zagotovili neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017 na Poljskem in še status nosilca. S tem so zvezi prihranili kakšen evro, tudi sami pa so si napravili uslugo. "To je tudi ena od pozitivnih stvari naše uvrstitve v polfinale. Ne bo nam treba igrati kvalifikacij, kakšen teden ali mesec več bomo lahko preživeli z družinami," je dejal najstarejši slovenski reprezentant Mitja Gasparini, ki je pred dvema mesecema drugič postal oče, a se hčere še ni mogel niti pošteno ogledati.

"Družine trpijo, vse to pa delajo zastonj"
"Neizmerno sem vesel za fante. Koledar, ki ga ustvarjata svetovna in evropska zveza, je neizprosen. Fantje so po klubski sezoni še praktično pet mesecev z reprezentanco, družine trpijo, vse to pa delajo zastonj. Hvala bogu, da so za to končno nagrajeni vsaj z izjemnim izidom," je še eno dobro plat uspeha predstavil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Gianijev cilj olimpijske igre leta 2020
Žal pa Slovenija najbrž ne bo videla olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Ima sicer nekaj teoretičnih možnosti, a le, če postane evropski prvak. "Po mojih izračunih v Rio več ne moremo, čeprav mi pravijo, da je še nekaj teoretičnih možnosti za uvrstitev v kvalifikacije. Če nas ne bo v Braziliji, bomo pa v igri za naslednje igre. To je naš projekt, leta 2020 se na igrah vidimo," je optimist Giani.

Predolimpijski turnir bo na začetku januarja v Berlinu. Na njem bo igralo sedem najvišje uvrščenih reprezentanc na lestvici odbojkarske zveze in gostiteljica Nemčija. V Rio bo odpotoval le zmagovalec turnirja, še dve reprezentanci pa se bosta uvrstili na naslednji kvalifikacijski turnir.


Giani v napetih trenutkih ostal miren
Infarktna končnica tekme Poljska - Slovenija