Slovenke so sicer v prvih treh nizih pokazale zelo dobro predstavo, predvsem v obrambi. Blok je bil res na visoki ravni, z njim so dosegle 13 točk, nekoliko slabši je bil sprejem. Tudi nad servisom se selektor Marco Bonitta ne bo mogel pritoževati, nekoliko slabše je deloval napad. V njem je bila z 21 točkami najučinkovitejša Lorena Lorber Fijok, štiri z blokom, Iza Mlakar jih je dodala 14, Eva Zatković pa 13. Foto: EPA
Slovenke so sicer v prvih treh nizih pokazale zelo dobro predstavo, predvsem v obrambi. Blok je bil res na visoki ravni, z njim so dosegle 13 točk, nekoliko slabši je bil sprejem. Tudi nad servisom se selektor Marco Bonitta ne bo mogel pritoževati, nekoliko slabše je deloval napad. V njem je bila z 21 točkami najučinkovitejša Lorena Lorber Fijok, štiri z blokom, Iza Mlakar jih je dodala 14, Eva Zatković pa 13. Foto: EPA

Slovenke so potrebovale vsaj zmago s 3:1, ampak Ukrajinke so osvojile že dva niza, tako da so možnosti Slovenije o napredovanju v izločilne boje izgubljene ne glede na razplete ostalih tekem.

Bonitta je na igrišče poslal enako zasedbo kot včeraj proti Madžarski: podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednji blokerki Sašo Planinšec in Niko Milošič, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj ter prosto igralko Katjo Banko.

V prvem nizu so bile Slovenke odlične v napadu, povedle so s 4:0, prednost so višale iz minute v minuto, vodile so z dvomestno prednostjo (20:9). Ukrajinke so se v nadaljevanju nevarno razigrale (23:17). Slovenke so vseeno ohranile mirno glavo in dobile prvi niz (25:19).

Veselje Ukrajink po zmagi. Foto: EPA
Veselje Ukrajink po zmagi. Foto: EPA

Bonitta je v drugem nizu hitro pozval svoje varovanke na posvet, saj so Ukrajinke povedle (0:3). Planinšec je s prvim slovenskim asom približala Slovenijo nasprotnicam (6:5). Slovenke so bile zbrane na mreži, izenačile so (6:6). Sledilo je novo izenačenje (11:11). Iza Mlakar je Sloveniji prinesla prvo vodstvo v drugem nizu (12:11). Slovenke so vodstvo povišale (16:13), Ukrajinke pa so se znova razigrale in povedle (17:18) ter prednost podvojile (19:21). Mlakar je blokirala za novo izenačenje (21:21), uspešen slovenski blok pa je prinesel novo vodstvo (23:22). Slovenke točk niso več osvojile, tako da so Ukrajinke dobile drugi niz (23:25).

Slovenija je v tretjem nizu vodila za tri (6:3, 7:4, 8:5). Prednost so Slovenke povišale na +5 (10:5; 12:7), Ukrajinke pa so se s štirimi zaporednimi točkami približale (12:11), nato so prevzele vodstvo, sledilo je novo izenačenje (19:19; 20:20, 21:21). Saša Planinšec je poskrbela za vnovično slovensko vodstvo (22:21), naslednje izenačenje je bilo na 23:23. Ukrajinke so osvojile točko in imele prvo zaključno žogo (23:24), ki pa je niso izkoristile. Čas za servis so slovenske odbojkarice zamudile v najbolj neprimernem trenutku (24:25). Ukrajinke so z naslednjo točko dobile niz (24:26).

Z zaostankom 1:2 je že bilo jasno, da za napredovanje nimajo več možnosti. Tako je padlo tudi nekaj motivacije, kar so Ukrajinke v četrtem nizu znale izkoristiti.

Slovenke v tej sezoni čakajo še olimpijske kvalifikacije.

Odločilne točke tretjega niza na tekmi Slovenija - Ukrajina

Izjave po tekmi
Marco Bonitta, selektor Slovenije: "Žalostni smo, tako v drugem kot v tretjem nizu smo imeli možnost, da ju dobimo. Žal smo storili napake, v tretjem tudi jaz, ker sem zmedel igralke, ko sem želel menjati. Ukrajinke so bile v odločilnih bolj zbrane, težko najdem kakšne druge besede. Tako je pač življenje, lahko pa rečem, da smo naredili dva, tri korake naprej. Igrati na enaki ravni kot Ukrajina ni lahko, a žal ti koraki niso zadostovali."

Saša Planinšec, kapetanka Slovenije: "Zelo smo razočarane, težko je zdaj kaj pametnega povedati. Ponosna sem na dekleta, ki so danes na igrišču pustila srce. Na žalost se ni izšlo po naših načrtih. A moramo dvigniti glave, verjamemo, da bo jutri bolje."

Lorena Lorber Fijok, sprejemalka Slovenije: "Težko je biti pameten za nazaj. Svoj vlak smo zamudile, a tako pač je. Imele smo priložnosti, nismo jih izkoristile. Celo prvenstvo govorimo, da lahko, da smo konkurenčne, a tega na igrišču nismo dokazale in to boli. Želele smo dokazati, da lahko pridemo iz skupine, a se je naše potovanje končalo hitreje, kot smo si želele. Še vedno mislim, da je ta reprezentanca zmožna več, prepričana sem, da smo zmožne premagati Belgijo in Ukrajino. Res smo v določenih trenutkih igrale dobro, a še vedno trdim, da to ni to."

Odbojkarice se poslavljajo od evropskega prvenstva

SLOVENIJA – UKRAJINA
1:3 (19, -23, -24, -17)

Slovenija: Mlakar 14 (2 bloka), Pogačar, Pucelj 10 (3 bloke), Lorber Fijok 21 (1 as, 4 bloke), Zatković 13 (2 bloka), Šiftar 1, Najdič 1, Velikonja Grbac, Milošič 5 (1 blok), Boisa, Mazej, Planišec 9 (1 as, 1 blok), Banko, Ramić.

Ukrajina: Milenko 18 (2 asa), Meljuškina 8 (4 bloke), Lucenko, Njemceva, Dorsman 14 (1 as, 2 bloka), Olinik, Šarhorodska 6 (3 bloke), Majevska 1 (1 blok), Hober 7 (1 as), Dančak 7, Dimar 1, Krajduba 10, Kotar, Kodola 1.

MADŽARSKA - SRBIJA
1:3 (21, -12, -14, -15)


Četrtek ob 17.00:
POLJSKA – UKRAJINA

Ob 20.00:
SRBIJA – BELGIJA

Vrstni red: Srbija 12, Poljska in Ukrajina po 9, Belgija 6, Slovenija 3, Madžarska 0.

Bonitta po izpadu odbojkaric: Izkušenj žal ni mogoče kupiti