Monika Potokar, Sara Planinšec in soigralke niso imele možnosti za presenečenje. Foto: EPA
Monika Potokar, Sara Planinšec in soigralke niso imele možnosti za presenečenje. Foto: EPA
Nizozemke so na krilih navijačev prišle do pričakovane uvodne zmage. Foto: EPA
Odbojkarice za uvod nemočne proti gostiteljicam
Pričakovan poraz Slovenk z Nizozemkami

Nizozemska je pred 5.500 gledalci upravičila vlogo favoritinj. Slovenija je pogumno začela srečanje in v prvem nizu vodila z 9:8. Domače so nato zaigrale precej bolje, prevzele pobudo in niz dobile s 25:12.

Nizozemska je v drugem nizu predvsem po zaslugi visokega bloka hitro ušla in zmagala s 25:14. Slovenija je še največji odpor nudila v tretjem nizu, ko se je po nizu napak Nizozemk približala na 22:24, a ji ni resneje uspelo ogroziti domače zmage.

Pri Sloveniji, ki bo v nedeljo igrala z Italijo, je bila "najučinkovitejša" Monika Potokar s šestimi točkami.

Najdič: Nizozemska je za nas pač premočna
"Tekmo smo odigrali v krču, kar je normalno za prvo na evropskem prvenstvu, za tekmo pred polno dvorano proti kakovostnemu domačinu. Ni pa nikakršno opravičilo, da mi nismo odigrali tistega, kar bi lahko. Na začetku tekme in v tretjem nizu smo bili solidni, ampak na splošno je bila Nizozemska za nas premočna. Preprosto je bila predobra napadalno in v bloku, nizozemske blokerke niti niso dosegale veliko bloktočk, ampak so se odlično postavljale, nas prisile v napake, obrambi pa omogočile, da je odlično funkcionirala. Napadati je bilo res težko. Zdaj ne smemo pasti v depresijo, zavedati se moramo, da smo igrali proti odlični ekipi, ki ima nekaj težav le pri sprejemu, najbrž pa boljše atletske ekipe tukaj ni. Hkrati pa se moramo zavedati, da imamo še veliko rezerv. Danes pač ni šlo, posebno Živa Recek in Sara Hutinski nista odigrali, kot bi lahko, s tem pa nikakor ne mislim, da sta oni krivi za kaj. Upajmo, da bo jutri bolje, čeprav je Italija še popolnejša ekipa od Nizozemske," je srečanje ocenil selektor Bruno Najdič.
Skupina C, Apeldoorn:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
0:3 (-12, -14, -22)
Slovenija: Mori, Hutinski 3, Božič, Medved, Zdovc 2, Mlakar 5, Recek 4, Najdič 1, Ščuka, Cvetanovič 1, Potokar 6, Planinšec, Založnik 5, Sobočan.

Nizozemska: Knip, Stoltenborg 1, Belien, Plak 1, De Kruijf 9, Balkestein-Grothues 7, Steenbergen 6, Pietersen, Schoot 1, Slöetjes 16, Buijs 9, Nemmerdor-Flier 2, Dijkema 3, Stam-Pilon.


ITALIJA - POLJSKA
3:1 (20, -21, 17, 16)
Nedelja ob 18.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - ITALIJA
Ponedeljek ob 17.00 (prenos TV SLO/MMC):
SLOVENIJA - POLJSKA
Zmagovalci štirih skupin se neposredno uvrstijo v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščeni pa se bodo za četrtfinale pomerili še v repasažu.

Odbojkarice za uvod nemočne proti gostiteljicam
Pričakovan poraz Slovenk z Nizozemkami