Michael Phelps je v Vodni kocki presegel vse mejnike. osvojil je osem zlatih medalj s sedmimi svetovnimi rekordi. Foto: Reuters
Michael Phelps je v Vodni kocki presegel vse mejnike. osvojil je osem zlatih medalj s sedmimi svetovnimi rekordi. Foto: Reuters
Ian Thorpe
Pred leti je kazalo, da bodo rekordi Iana Thorpa večni, a so se strokovnjaki očitno zmotili. Foto: EPA

Eden izmed najboljših avstralskih trenerjev, ki dela na univerzi v Queenslandu, je razložil glavne razloge za neverjetne dosežke v Pekingu. "V plavanju smo doživeli zares neverjeten napredek. Treba je priznati, da so nove kopalke veliko pripomogle k dosežkom v letošnji sezoni, še posebej pa na olimpijskih igrah. Tanka tkanina celo bolje pomaga bolj suhim plavalcem, kot pa tistim najbolj močnim. Vibracije pod vodo se zmanjašajo," je povedal Volkers, ki trenira izjemne plavalke Libby Trickett, Stephanie Rice in Jessico Schipper.

Treningi so simulacija tekme
Poudaril je tudi, da obstajajo še mnogi drugi razlogi: "Tudi metode treninga so se izboljšale. Minili so časi, ko so plavalci na teden preplavali po 120 km na treningu, tekmovali pa so na 100 metrov. Če mora Eamon Sullivan preplavati prvih 15 metrov v prostem slogu v času 5,25 mora tudi trening zastaviti na ta način in simulirati tekmo."

Noben rekord ni več večen
"Zelo pomembne so tudi vrvi, ki ločijo proge. Spomnim se svetovnega prvenstva v Barceloni leta 2003, kjer so valovi zelo pomagali zunanjim progam. Plavalci so s tistih prog zmagovali in podirali svetovne rekorde," je še dodal Volkers, ki se je v Pekingu veselil številnih medalj.

Pred leti je zmotno mislil, da so nekateri rekordi večni: "Ko sem leta 1994 na svetovnem prvenstvu gledal Kierena Perkinsa, ko je podiral rekorde na 400 in 1.500 m prosto, sem si dejal, da jih nihče ne bo izboljšal. Pojavil se je Ian Thorpe, pa sem znova pomilsil, da bodo njegovi rekordi večni. Verjemite mi, tudi dosežke iz Pekinga bodo izboljšali."

A. G.