Allyson Felix je osvojila četrto olimpijsko medaljo. V PEkingu je bila tudi zlata s štafeto 4x400 m Foto: Reuters
Allyson Felix je osvojila četrto olimpijsko medaljo. V PEkingu je bila tudi zlata s štafeto 4x400 m Foto: Reuters
Aries Merritt
Mnogi so prepričani, da je Aries Merritt sposoben teči svetovni rekord na 110 m z ovirami. Foto: Reuters
Brittney Reese, Janay Deloach
Na olimpijskem stadionu je bilo vse v znamenju ameriških zastav. Američani so v tem večeru osvojili kar sedem medalj. Takole sta pozirali dobitnici odličij v skoku v daljino Brittney Reese in Janay Deloach. Foto: Reuters
Natalija Antjuh, Lashinda Demus
V izjemno razburljivem teku na 400 m z ovirami je Natalija Antjuh za las prehitela Lashindo Demus. Foto: Reuters
Dayron Robles, Jason Richardson
Nesrečni Dayron Robles je bil z Jasonom Richardsonom v boju za srebrno medaljo. Foto: Reuters

Felixova je letos že tekla izjemnih 21,69, odlično pa je nastopila tudi v Londonu v vseh tekih na 200 m in na koncu vse skupaj potrdila še v finalu. "Dolgo časa sem jo čakala. Presrečna sem. Večkrat sem razmišljala o razočaranju v Pekingu, ko sem bila druga. Tako dolgo sem jo želela, zato so te trenutki neprecenljivi," je povedala dobitnica zlate medalje. Felixova je potrdila, da v tretje gre rado.

Srebrno odličje je osvojila Jamajčanka Shelly-Ann Fraser Pryce, ki je v Londonu ubranila naslov prvakinje na 100 m . Na 200 m je tekla osebni rekord (22,09). Srebru s 100 m je bron na še enkrat daljši razdalji dodala Američanka Carmelita Jeter. Kot četrta je tek končala Veronica Campbell Brown, ki je bila zlata v Atenah in Pekingu, peta pa je bila aktualna olimpijska prvakinja na 400 m Američanka Sanya Richards Ross.

Odličen tek Merritta, velika smola Roblesa
Drugi vrhunec večera je bil tek na 110 m z ovirami. Aries Merritt, ki je z odličnimi teki celo nakazal, da je sposoben teči svetovni rekord, je upravičil vlogo enega izmed favoritov in z osebnim rekordom 12,92 zmagal. To je za Američana prva medalja z velikih tekmovanj. "Zlata medalja pomeni vse. ZDA niso osvojile zlata v tej disciplini od Allena Johnsona leta 1996. Fenomenalno je biti tu in zmagati v tej prekrasni atmosferi je res nekaj posebnega," je po največjem uspehu v karieri dejal Merritt.

Drugi je bil njegov rojak Jason Richardson (13,04), tretji pa presenetljivo Jamajčan Hansle Parchment, ki je tekel državni rekord (13,12). Eden izmed glavnih favoritov in lastnik svetovnega rekorda Kubanec Dayron Robles, ki je branil zlato iz Pekinga, je bil v igri za medalje, nato pa je zaradi poškodbe moral odstopiti. V kvalifikacijah je zaradi poškodbe odstopil še en favorit Kitajec Lju Šjang.

Svetovnima naslovoma dodala še olimpijskega
Za izjemen ameriški večer je v skoku v daljino poskrbela Brittney Reese. Najboljša skakalka v daljino v zadnjem času, ki je aktualna svetovna prvakinja tako v dvorani kot tudi na prostem, je zmagala s 7,12. Ameriški uspeh je s tretjim mestom dopolnila Janay Deloach (6,89), ki je za centimeter premagala Latvijko Ineto Radevico. Srebrno odličje je z osebnim rekordom 7,07 osvojila Rusinja Jelena Sokolova.

Na nizkih ovirah na 400 m je prvič olimpijska prvakinja z odličnim časom 52,70 postala Natalija Antjuh, ki je tekla tudi osebni rekord. Visoka Rusinja, ki je po srebru in bronu iz Aten dobila tretjo olimpijsko kolajno, je v napetem dvoboju za vsega sedem stotink prehitela drugo glavno favoritinjo Lashindo Demus. Američanka je bila po prihodu v cilj in drugemu mestu sila razočarana. Tretje mesto je za razliko od Demusove prešerno proslavila Čehinja Zuzana Hejnova.

Bolt tudi na 200 v odlični formi
Znani so finalisti še enega atletskega vrhunca iger - teka na 200 m. Izjemno pripralvjenost je znova potrdil prvi favorit in branilec naslova Usain Bolt, ki je brez težav zmagal v svoji skupini. Najboljši čas polfinala je imel sicer Yohan Blake. Največji Boltov konkurent se je iztekel v cilj in je skoraj tako proti Wallacu Spearmonu in Christophu Lemaitreju izgubil prvo mesto. V finalu bodo tekli še Jamajčan Warren Weir, Nizozemec Churandy Martina, Ekvadorec Alex Quinonez in Anaso Jobodwania iz Južne Afrike.

Ostale vrhunce dneva si lahko ogledate na tej povezavi.

Sredine končne odločitve
Atletika, 400 m ovire (Ž):         
 1. N. ANTJUH         RUS 52,70
 2. L. DEMUS          ZDA 52,77
 3. Z. HEJNOVA        ČEŠ 53,38
 
Atletika, 200 m (Ž):   
 1. A. FELIX          ZDA 21,88
 2. S. FRASER PRYCE   JAM 22,09
 3. C. JETER          ZDA 22,14
 4. V. CAMPBELL BROWN JAM 22,38
 5. S. RICHARDS ROSS  ZDA 22,39

Atletika, daljina (Ž):         
1. B. REESE ZDA 7,12
2. J. SOKOLOVA RUS 7,07
3. J. DELOACH ZDA 6,89

Atletika, 110 m (M):
1. A. MERRITT ZDA 12,92
2. J. RICHARDSON ZDA 13,04
3. H. PARCHMENT JAM 13,12