Yohan Blake in Usain Bolt bosta glavna zvezdnika atletskih tekmovanj v Londonu. Foto: EPA
Yohan Blake in Usain Bolt bosta glavna zvezdnika atletskih tekmovanj v Londonu. Foto: EPA
Shelly-Ann Fraser-Pryce
Shelly-Ann Fraser-Pryce je z 10,70 v Kingstonu napovedala kandidaturo za zlato medaljo, ki jo je osvojila že v Pekingu. Foto: EPA
Jessica Ennis
Sedmerobojka Jessica Ennis je veliki britanski up. Foto: EPA
Primož Kozmus
Primož Kozmus je 17. avgusta 2008 v Ptičjem genzdu v Pekingu dosegel največji uspeh v zgodovini slovenske atletike. Foto: Reuters

Finale šprinta na 100 metrov bo eden izmed vrhuncev iger v Londonu, na sporedu bo v nedeljo, 5. avgusta, ob 22.50. Za ta večer so na olimpijskem stadionu vstopnico najbolj zaželene in so že zdavnaj pošle. Blake je na jamajškem prvenstvu v Kingstonu ugnal Bolta na 100 m (9,75) za enajst stotink, na 200 m (19,80) pa za tri stotinke.
Najboljši šprinter zadnjih let ima težave s poškodbo kite v podkolenskem zgibu, a računa, da bo do začetka avgusta pripravljen. Lani je v finalu SP-ja v Daeguju na 100 m prehitro štartal in bil diskvalificiran, zlato je osvojil Blake.

Bodo Američani popolnoma pogoreli?
V Pekingu je Bolt na obeh razdaljah postavil svetovni rekord, ki ga je leto zatem izboljšal na svetovnem prvenstvu v Berlinu (9,58 in 19,19). Štafeta Jamajke bo z Asafo Powllom nepremagljiva, v boj za bron pa se lahko vmešata Američana Tyson Gay in Justin Gatlin.

Atletski urnik v Londonu

Nosilci medalj iz Pekinga 2008

Najuspešnejše države na OI-ju 2008:
ZDA (7 - 9 - 7)
Rusija (6 - 5 - 7)
Kenija (6 - 4 - 4)
Jamajka (6 - 3 - 2)
Etiopija (4 - 1 - 2)
...
Slovenija (1 - 0 - 0)


Pravila atletike

V ženskem šprintu na 100 metrov je favoritinja branilka naslova Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki je na jamajškem prvenstvu tekla izjemnih 10,70. Hitreje so so v zgodovini tekle le pokojna Florence Griffith Joyner (10,49), Carmelita Jeter (10,64) in Marion Jones (10,65). Prav Američanka Jeter, ki je lani postala svetovna prvakinja, bo glavna tekmica Fraserjeve.
Felixova želi prekiniti jamajško prevlado
Jamajka ima v ognju še Kerron Stewart in Veronico Campbell-Brown, ki se bo trudila za tretjo zaporedno olimpijsko zmago na 200 metrov. V tej disciplini je glavna kandidatka za zlato Allyson Felix. Američanka je na ameriških kvalifikacijah v Eugenu tekla 21,69, kar je najboljši čas v zadnjih 14 letih. Felixova ima že osem zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, na olimpijskih igrah pa je zmagala le enkrat, s štafeto 4 x 100 m v Pekingu.

Američani so doživeli grenak poraz v Pekingu v šprintih, vseeno pa so osvojili na kitajskem kar 23 medalj, od tega sedem zlatih.

Gostitelji iger stavijo na Ennisovo in Faraha
Britanci imajo doma velike načrte. Na 10.000 metrov bo med favoriti Mo Farah, ki naj bi nastopil tudi na pol krajši razdalji. Favoritinja v sedmeroboju je Jessica Ennis, ki je v Berlinu leta 2009 postala svetovna prvakinja, leto zatem pa v Barceloni še evropska prvakinja. Naslova ni branila junija letos v Helsinkih, saj se je popolnoma posvetila naskoku na olimpijsko zlato.

V tekih daljših od 400 metrov se obetajo novi boji med Kenijo in Etiopijo, obe državi sta pobrali vse zlate medalje v Pekingu na razdaljah med 800 metrov in maratonom.

Kozmus glavni slovenski adut
Na igrah bo nastopilo tudi 12 slovenskih atletov. Po velikem razočaranju na evropskem prvenstvu v Helsinkih bo London popravni izpit za številne Slovence. Primož Kozmus je pred štirimi leti osvojil zlato medaljo v metu kladiva, letos mu še ne gre po načrtih, a v Londonu načrtuje mete prek 80 metrov. Prek te meje je letos vrglo le sedem atletov. Najboljši izid sezone ima Ivan Tihon, Belorus je maja na mitingu v Brestu kladivo vrgel 82,81 m.

Finale pričakujeta tudi troskokašica Marija Šestak in metalka kopja Martina Ratej.