Jakov Fak je prvi slovenski adut za biatlonsko odličje. Foto: SZS
Jakov Fak je prvi slovenski adut za biatlonsko odličje. Foto: SZS
Klemen Bauer
Če bo Klemen Bauer združil hiter tek in odlično streljanje, je po mnenju Velepca kandidat za kolajno. Foto: Tomaž Šušteršič
Teja Gregorin
Teja Gregorin je od sezone pričakovala več, vendar glavne preizkušnje šele pridejo. Foto: MMC RTV SLO

"Imamo enega tekmovalca, ki lahko na vsaki tekmi pride do medalje. Ima dovolj hitre noge, da bi ob dobrem streljanju lahko odnesel medaljo. To je Klemen Bauer. Imamo Tejo Gregorin, ki je bolj zanesljiva in je lahko na vsaki tekmi blizu stopničkam, a ne vem, ali bo presegla urok, saj si ji stopničke ves čas izmikajo. Vsekakor bo za uspeh potrebovala tudi bolj drzno streljanje," je o favoritih v slovenski vrsti povedal Velepec.

Fak je pripravljen za zelo dober izid
Faka je pri tem kar nekoliko izpustil. "Seveda je tukaj še Jakov Fak in vsak trener, ki bo naštel šest favoritov za medaljo, bo naštel tudi Jakova. Medalj ima že kar nekaj z največjih tekem in na vsaki tekmi je med favoriti. A tukaj so Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen, pa tudi drugi fantje, ki imajo enake cilje. Na tekmi bo moral biti brezhiben, in če mu to uspe, ne bo daleč od kolajne." Še prejšnji teden je Fak zaradi načetega imunskega sistema delno v osami treniral po posebnem programu na Pokljuki, kjer se je boril z želodčnimi težavami. "Trenutno je glede na njegovo stanje tako rekoč 'tip top'. Seveda bi bilo lahko še boljše, a je pripravljen za zelo dober izid. Prav zdaj tempiramo formo, in če nam bo to uspelo do prve tekme, smo lahko zelo optimistični," še pravi Velepec.

V slogu alpskih smučarjev
Biatlonci so na prizorišče iger odpotovali prvi, da se navadijo na proge. "Če pogledam, kako smo nastopali lani, lahko rečem, da so nam všeč. So tehnično zahtevne, veliko je ovinkov, vzponov, dolgih in kratkih prehodov. A prav zato smo v Soči tudi odšli tako zgodaj, da treniramo spuste in malo kot alpski smučarji poskušamo naštudirati linije, da po spustih lahko obdržimo hitrost pred vzponi," iz Sočija sporoča trener in dodaja, da je proga z izjemo minimalne spremembe na enem od vzponov enaka kot lanska. "Proga je še malce lepše speljana in res vsak dan brezhibno pripravljena."

V Sočiju prava zimska pravljica
Tudi razmere za trening so v Sočiju idealne: "Ko smo prišli, je bila megla in ostali smo brez dveh treningov. Že tretji dan zapored pa imamo 'šajbo', vlada prava zimska idila. Tukaj mi je kar hudo, ko pošljem v Slovenijo kakšno sliko, saj vsi vidimo, kakšne težave so doma zaradi žleda. Mi imamo srečo in upam, da bo tako ostalo do tekem. Zjutraj so temperature okrog pet stopinj pod ničlo, čez dan okrog dve po ničlo in proge so zelo hitre."

Olimpijske igre bodo za slovensko vrsto tudi priložnost, da nekoliko popravi bilanco v letošnji sezoni, v kateri doslej ni šlo vse po načrtih: "Želeli smo si še precej več, a le Jakov Fak in Teja Gregorin sta sposobna te uvrstitve redno dosegati. Teja je na začetku slabo streljala in dobro tekla, vmes zbolela in šele na koncu dosegala prave uvrstitve. Jakov je glede na zdravstvene težave celo fantastično nastopal."

Organizatorji presegli pričakovanja
Tudi razmere v Sočiju so za športnike vsaj v prvih dneh odlične in ruski organizatorji so presegli pričakovanja: "Ne le tekmovališče, tudi olimpijska vas je odlična. Na začetku smo se malce pritoževali nad hrano, ki pa je iz dneva v dan boljša, in res je za nas vse popolno."

Težave s tehtnico
Doslej edina težava biatlonske vrste je razbita tehtnica, ki jo slovenski tabor potrebuje za zadnje meritve pri piljenju forme. "Tukaj se dogovarjamo z Olimpijskim komitejem Slovenije in moram pohvaliti njihovo odzivnost, saj se trudijo po izrednih močeh." Na oko Velepec potrjuje, da so vsi tekmovalci v pravi formi, za natančnejšo analizo, za katero upa, da njegovo domnevo potrjuje, pa potrebuje le še že omenjeno tehtnico.