Emil Hegle Svendsen je postal olimpijski prvak. Foto: Reuters
Emil Hegle Svendsen je postal olimpijski prvak. Foto: Reuters

V bistvu je bilo iz dneva v dan bolje, boljši smo bili tudi z materialom. Žal na strelišču nisem realiziral tistega, kar sem hotel.

Jakov Fak
Emil Hegle Svendsen
Takole je Svendsen ob Faku (v ozadnju) zapustil strelišče. Foto: Reuters
Jakov Fak za las ostal brez medalje
Intervju z Jakovom Fakom

Drugo mesto je osvojil Francoz Martin Fourcade, ki je z olimpijskim prvakom istočasno prečkal črto, tretji je bil Čeh Ondrej Moravec (+13,8). Fourcadu je zlato odnesla zgrešena tarča pri prvem streljanju, saj sta ostala dva na stopničkah pokrila vseh 20 tarč.

Biatlonci so po odpovedih zaradi megle v torek le šli na start. A znova v težkih razmerah, saj je močno snežilo. To najboljših ni oviralo. Slabše je začel le Fourcade, ki je zgrešil eno tarčo na prvem streljanju, drugi pa so svoj nastop opravili z odliko, tudi Fak, ki je za takrat vodilnim Rusom Antonom Šipulinom na osmem mestu zaostajal 8,2 sekunde.

Po drugem streljanju naprej Svendsen
Drugo streljanje je premešalo vrstni red pri vrhu, kamor se je izstrelil Svendsen, Fak je bil osmi, a po zgrešeni tarči že več kot 20 sekund za vodilnim, Fourcade pa je bil še vedno pol minute zadaj. Moravec se je ves čas sukal med najboljšo deseterico. Na tretjem streljanju se je Čeh prvič znašel med prvo trojico z vsemi podrtimi tarčami, Svendsen je imel rahlo prednost, Fourcade pa se je s hitrim in natančnim streljanjem že prebil do tretjega mesta. Fak je na tem strelišču znova zgrešil tarčo in se proti zadnjemu streljanju odpravil s približno 25 sekundami zamude za Francozom.

Faku zgrešeni strel odpihnil odličje
Če je takrat še obstajalo nekaj verjetnosti, da bi se Fak lahko pridružil boju za odličja, pa so prvi trije hitro pokopali upe, saj so izvrstno streljali in se oddaljili od tekmecev. Faku ni pomagalo niti vseh pet podrtih tarč, zaostanek je bil pač večji od 20 sekund, tako da simpatični tekmovalec ostaja pri eni olimpijski kolajni, in sicer iz Vancouvra 2010, ko je na 10 km osvojil bron za Hrvaško.

Za zmago Svendsen in M. Fourcade
V zadnjem krogu je napadel Svendsen, odpadel je Moravec, Norvežanu pa je sledil Fourcade, ki je tik pred ciljno črto stegnil nogo naprej, dosegel isti čas kot Svendsen, a je fotofiniš odločil, da je bil za drobec prej v cilju norveški tekmovalec. Svendsen je tako osvojil svoje tretje olimpijsko zlato in četrto kolajno, Fourcade pa je za milimetre ostal še brez tretjega zlatega odličja na teh igrah. Moravec je po srebru v zasledovanju prišel do svoje druge kolajne na igrah v Sočiju.

Legendarni Ole Einar Bjoerndalen, ki lovi rekordno 13. olimpijsko kolajno, bo moral nanjo še malce počakati, torkovo tekmo je končal na 22. mestu, potem ko je na četrtem streljanju zgrešil kar štiri tarče. Naslednja priložnost za zmagovalni oder bo štafetna preizkušnja.

Faku žal za zgrešena strela
Jakov Fak je tekel odlično, a je bil na strelišču žal dvakrat nenatančen. Najverjetneje bi z enim zgrešenim strelom manj osvojil olimpijsko odličje. "Glede na to, kaj se je dogajalo v letošnji sezoni, bi moral biti zadovoljen," je po tekmi dejal Fak, a dodal: "Toda ne bi se zadovoljil s četrtim mestom. Danes sem bil zadosti dober za četrto mesto, morda bom naslednjič za kaj drugega." Fak je tekel zelo sveže, bil je zelo hiter, tudi sam je priznal, da se mu je forma v zadnjih dneh precej dvignila. "V bistvu je bilo iz dneva v dan bolje, boljši smo bili tudi z materialom. Žal na strelišču nisem realiziral tistega, kar sem hotel."

 Skupinski štart, 15 km (M):       * 
 1. E.-H. SVENDSEN   NOR  42:29,1 (0)
 2. M. FOURCADE      FRA isti čas (1)
 3. O. MORAVEC       ČEŠ    +13,9 (0)
 4. J. FAK           SLO     28,1 (2)
 5. J. GARANIČEV     RUS     56,2 (3)
 6. F. LINDSTRÖM     ŠVE   1:01,4 (2)
 7. D. LANDERTINGER  AVT   1:03,7 (2)
 8. J.-T. BÖ         NOR   1:05,1 (1)
 9. B. GREEN         KAN   1:09,2 (2)
10. J.-P. LE GUELLEC KAN   1:12,5 (1)
                                     
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
                                     

V bistvu je bilo iz dneva v dan bolje, boljši smo bili tudi z materialom. Žal na strelišču nisem realiziral tistega, kar sem hotel.

Jakov Fak
Jakov Fak za las ostal brez medalje
Intervju z Jakovom Fakom