Namesto risa so na prsih tri zvezde. Foto: MMC RTV SLO
Namesto risa so na prsih tri zvezde. Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv: Pred odhodom hokejistov v Soči
Predstavitev dresa risov za Soči

Voditelj Ervin Čurlič se je pogovarjal s predsednikom Hokejske zveze Slovenije Matjažem Rakovcem, selektorjem Matjažem Kopitarjem, generalnim sekretarjem HZS-ja Dejanom Kontrecem, vodjo ekipe Jožetom Kovačem in napadalcem Alešem Mušičem, ki je zbral že 70 nastopov za izbrano vrsto.
Kopitar: Mnogi niso verjeli v ta uspeh
"Slovenci smo nasploh zelo zahtevni, bilo je kar veliko ljudi, ki niso verjeli v ta uspeh. Najbolj pomembno je bilo, da smo akterji verjeli v to. Če verjameš, se sanje včasih uresničijo. Upam, da bomo še uspešni. Računam, da bomo postregli še s kakšnim lepim dogodkom," je v uvodu pojasnil Kopitar, ki upa, da do uvodne tekme proti Rusiji ne bo nobenih poškodb. Igralce bo popeljal tudi na nastope drugih slovenskih športnikov, da se malce sprostijo pred prvo tekmo 13. februarja ob 13.30 v dvorani Bolšoj.

Treba je oživiti Jesenice
Selektor je bil precej bolj zaskrbljen, ko je beseda nanesla na klubsko dogajanje v Sloveniji.
"Trenutno imamo res samo enega predstavnika v Ligi Ebel. Jesenic brez Olimpije ni in tudi Olimpija bo zelo težko shajala brez Jesenic. Treba je oživiti Jesenice, jih pripeljati nazaj v Ligo Ebel. Imamo ogromno mladih talentov, ki ne vidijo prihodnosti v naših klubih. Mladi fantje odhajajo v tujino, kjer pa bolj cenijo svoje igralce. Moraš biti zelo kakovosten, da dobiš prednost pred njimi. Velikokrat se zgodi, da fantje v tujini ne igrajo, menjajo klube in vse skupaj se konča klavrno," je razmišljal Kopitar.

Rakovec je bil zelo zadovoljen, da je sklenil petletno sodelovanje s Kopitarjem: "Kopitar pozna vse te fante, ekipa deluje kot celota. To je ključ za uspeh. Ko smo šli v Vojens, nas je malo verjelo v ta uspeh. Že aprila potujemo v Južno Korejo, kjer računam, da se bomo vrnili v elitno divizijo."

Mušič: Precej lažje se je prebiti v elitno divizijo kot pa na OI
Mušič, ki ima letos zelo težko sezono pri Telemachu Olimpiji, se veseli nastopov v Sočiju: "Nastopov na svetovnem prvenstvu se ne da primerjati z olimpijskimi igrami, ki so na sporedu le vsake štiri leta. Veliko lažje se je prebiti v elitno divizijo kot pa na olimpijske igre. To je bila zares zgodovinska uvrstitev. Vsi fantje smo vedeli, kakšne so naše naloge. Selektor je vsem peterkam pojasnil naloge. Robert Kristan je s svojimi obrambami spravljal nasprotnike v obup."

V Soči ne gredo z belo zastavo
"V Sočiju bodo igrali zares najboljši hokejisti na svetu. Ne moremo primerjati klubske ravni z reprezentančno. Imamo zelo dobro ekipo, ki bo kos tekmecem. V Soči ne gremo z belo zastavo, že večkrat smo dokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi na svetu. Najtežje pričakujemo prvo tekmo z Rusi, pri njih je hokej glavni šport. Komaj čakam, da se začne."

V Sarajevu niso igrali zvezdniki iz Lige NHL
Kovač, udeleženec olimpijskih iger v Sarajevu, je primerjal oba dogodka: "Leta 1984 smo se na olimpijske igre uvrstili samodejno, saj smo bili gostitelji. Premagali smo tudi Italijo. Ta ekipa si je izborila nastop v hudi konkurenci. V Sarajevu niso igrali profesionalci, zdaj igrajo vsi najboljši iz Lige NHL, ki imajo zares velik motiv. Ta olimpijski turnir je veliko močnejši od tistega v Sarajevu."

"Mi pred 30 leti nismo imeli stika z najboljšimi hokejisti sveta. Igrali smo večinoma v jugoslovanski ligi, svetovna prvenstva smo igrali v nižjih divizijah. Za nas je bil to izjemen dogodek," je še dodal vodja ekipe.

V Tivoliju v ponedeljek tekma med slovenskimi olimpijci
V ponedeljek je v Tivoliju na sporedu Dan slovenskega hokeja, kjer se bo predstavila slovenska reprezentanca v revijalnem srečanju proti ekipi iz Sarajeva leta 1984. Dan zatem bodo risi že poleteli v Soči.
A. G.

Športni izziv: Pred odhodom hokejistov v Soči
Predstavitev dresa risov za Soči