Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer in Simone Manuel so svoji domovini priplavale tisočo zlato medaljo na poletnih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer in Simone Manuel so svoji domovini priplavale tisočo zlato medaljo na poletnih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Zgodovina se je pisala v bazenu, kjer so Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer in Simone Manuel osvojile zlato medaljo na 4 x 100 metrov prosto. Pohod proti drugi tisočici je le nekaj minut pozneje začela moška štafeta na 4 x 100 metrov mešano.

Blackmun: "To je v našem DNK-ju"
"Tisoč zlatih medalj je neverjeten dosežek, ki pa je možen zaradi kulture športa, ki je vtkan v naš DNK," je bil navdušen generalni sekretar ameriškega olimpijskega komiteja Scott Blackmun.

"Ob tem dosežku pomislim na vse generacije olimpijskih delegacij in športnikov, ki sem jih opazovala in so bili zame inspiracija. Ta številka je res neverjetna," zadovoljstva ni skrivala niti Vollmerjeva, ki se je sama veselila petih zlatih medalj (štiri s štafeto).

Več kot polovico medalj v plavanju in atletiki
Američani so več kot polovico zlatih medalj pobrali v le dveh športih (atletika 323 in plavanje 246). Samo v treh športih še nikoli niso osvojili niti ene medalje (badminton, rokomet in namizni tenis). Prav na vseh olimpijskih igrah, ki so se jih udeležili, so na lestvici medalj končali na prvem, drugem ali tretjem mestu. K tej beri velja dodati 96 zlatih medalj, ki so jih osvojili na zimskih igrah.

Šest držav čez mejo 200
Na drugem mestu zlatih medalj na poletnih igrah je Sovjetska zveza (395), sledijo ji Velika Britanija (246), Kitajska (214), Francija (207) in Italija (204).