Usain Bolt je lani v Pekingu za stotinko prehitel Justina Gatlina. Foto: EPA
Usain Bolt je lani v Pekingu za stotinko prehitel Justina Gatlina. Foto: EPA
Mo Farah
Mo Farah je v zadnjih štirih letih razred zase v tekih na 5.000 in 10.000 metrov. Foto: EPA
Farah bo branil dvojno zmago na dolgih progah
Schippersova in Lemaitre evropska aduta v Riu
Sabina Veit pred odhodom v Rio

Kraljica športov je bila vedno v središču olimpijskega sporeda, dopinški škandali pa so zelo zamajali ugled atletike. Pika na i je bila izključitev ruskih atletov iz igre. Na zadnjih igrah v Londonu so le ameriški atleti osvojili več medalj od Rusov.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu so navijači slavili zmago Bolta, saj je ugnal Justina Gatlina. Američana so že dvakrat ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil. Na ameriških kvalifikacijah v Eugenu je zmagal z 9,80 in napovedal kandidaturo za zlato medaljo v Riu.

Atletski urnik v Riu
Najuspešnejše države na OI-ju 2012:
ZDA (9 - 12 - 7)
Rusija (7 - 4 - 5)
Jamajka (4 - 4 - 4)
Velika Britanija (4 - 1 - 1)
Etiopija (3 - 1 - 3)
...
Slovenija (0 - 1 - 0)

Pravila atletike


Farah želi ponoviti dosežek Finca Virena

Mo Farah ima prav tako velik cilj. Lovil bo zgodovinski dvojni dvojče na dolgih progah. 33-letni Britanec s somalijskimi koreninami lahko ponovi dosežek Finca Lasseja Virena. To mu je uspelo v Münchnu leta 1972 in štiri leta zatem v Montrealu.

"To bi mi pomenilo veliko. Poskušam doseči nekaj, kar že dolgo časa ni uspelo nikomur. Igre v Londonu so bile zame velikanski uspeh. Tista steza je bila neverjetna. Štiri leta zatem bom skušal ubraniti oba naslova. To bo kar stresno. Braniti zmago je veliko težje. Prvič preprosto zmagaš. Zadnja tarča sem bil tarča vseh tekmecev," je pojasnil Farah, ki je na 5.000 in 10.000 metrov zmagal na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Moskvi in tudi lani v Pekingu. V zadnjih petih letih je razred zase, v zadnjem krogu je neverjetno hiter in nihče ga ne uspe ugnati v šprintu.
Kaj zmorejo Slovenci po dobi Kozmusa?

Deset slovenskih atletov bo nastopilo na olimpijskih igrah, z najlepšo popotnico v Brazilijo odhaja Robert Renner, ki je v skoku s palico dober mesec pred igrami na evropskem prvenstvu v Amsterdamu osvojil bronasto medaljo. To je prvo atletska medalja za Slovenijo na prvenstvih stare celine po desetih letih.

Najuspešnejši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus je 23. oktobra uradno sklenil športno pot, zato na tokratnih igrah vodstvo Atletske zveze Slovenije ne napoveduje bojev za medalje, česar ni niti pred EP-jem na Nizozemskem. Iz tokratne ekipe so le Sabina Veit (200 m), Tina Šutej (palica) in Martina Ratej (kopje) že okusili olimpijske boje.

Najizkušenejša Ratejeva je na svojih drugih igrah po Pekingu 2008 (37.) nastopila v finalu in bila v Londonu pred štirimi leti sedma, šesti mesti pa je dosegla na zadnjih dveh EP-jih, letos v Amsterdamu in pred dvema letoma v Zürichu. Leta 2011 je na Diamantni ligi v Dohi postavila slovenski rekord (67,16 m), kar bi jo popeljalo v ožji krog favoritinj za stopničke, vendar je v zadnjih sezonah precej zaostajala za temi dosežki in tudi z zadnjimi dosežki na velikih tekmovanjih ni bila zadovoljna.

22-letni Renner je lani na EP-ju do 23 let v Talinu osvojil zlato, na tem prvenstvu pa sta bila bronasta tudi Luka Janežič na 400 m in Žan Rudolf na 800 m. Dvajsetletni Janežič je bil letos na EP-ju peti, na prvenstvu pa je bil s 16. mestom razočaran 23-letni Rudolf. Polfinalni nastop na OI bi bil za oba lep uspeh, kot tudi za Majo Mihalinec, ki ji je to uspelo že lani na SP-ju v Pekingu.

V tej sezoni je, tudi zaradi poškodbe hrbta, v precej slabši formi druga tekačica na pol stadionskega kroga Sabina Veit, nekdanja svetovna mladinska podprvakinja Tina Šutej (Peking 2006) pa si želi višje od 19. mesta, ki ga je dosegla v Londonu. Šutejeva je že pred leti uspešno končala študij v ZDA, tam pa je po diplomi magistrski študij vpisala Maruša Černjul, presenetljiva finalistka letošnjega EP-ja v skoku v višino na njenem prvem velikem članskem tekmovanju. Debitanta na olimpijskih igrah bosta tudi maratonca Anton Kosmač in Daneja Grandovec.

Mednarodno normo je izpolnila še Maruša Mišmaš, vendar zaradi poškodbe gležnja na 3000 m zapreke ne bo mogla nastopiti.

Farah bo branil dvojno zmago na dolgih progah
Schippersova in Lemaitre evropska aduta v Riu
Sabina Veit pred odhodom v Rio