Elaine Thompson je imela na ciljni črti 12 stotink prednosti pred najbližjo zasledovalko. Foto: Reuters
Elaine Thompson je imela na ciljni črti 12 stotink prednosti pred najbližjo zasledovalko. Foto: Reuters
Mo Farah
Dobro razpoloženi Mo Farah na podelitvi kolajn. Foto: Reuters
Usain Bolt v kvalifikacijah na 100 m v Riu
Dvakratni olimpijski prvak v šprintu Usain Bolt se je "sprehodil" do polfinala, pri čemer je tekel ravno toliko, da je zmagal v 7. skupini. Foto: Reuters
Justin Gatlin v Riu
Ameriški favorit in zaradi dopinških grehov izpostavljeni Justin Gatlin je tekel 10,01, kar je bil najboljši čas med 70 šprinterji v osmih skupinah. Foto: Reuters
Christoph Harting, olimpijska prvak v metu diska
Če je Robert Harting v Londonu norel kot Hulk in Prometej, je šest let mlajši Christoph Harting proslavljal kot gospod, ki se je priklonil vsem prisotnim na olimpijskem stadionu. Foto: Reuters
Eteneš Diro (Etiopija)
Eteneš Diro ima četrti čas sezone v teku na 3.000 m s preprekami, a ji je v Riu sezuti čevelj preprečil uresničenje olimpijskih sanj. Foto: Reuters

Srebrne kolajne se veseli Američanka Tori Bowie (10,83), bronaste pa še ena Jamajčanka, Shelly Ann Fraser-Pryce (10,86), olimpijska zmagovalka pred osmimi leti v Pekingu in štirimi leti v Londonu.
Thompsonova, ki ima v lasti tudi najboljši izid sezone na svetu, je kmalu prevzela vodstvo in ga ni več izpustila iz rok. Dosegla je tudi najboljši čas v finalih na OI po Američanki Florence Griffith-Joyner, ki je leta 1988 v Seulu tekla 10,54.

Fraser-Prycevi je spodletel poskus, da bi kot prva atletinja v zgodovini na trojih OI zapored osvojila zlato medaljo v posamičnih disciplinah. Prvič pa se je primerilo, da je prva sedmerica tekla pod 11 sekundami. Med njimi je bila tudi evropska prvakinja in svetovna prvakinja na 200 m Nizozemka Dafne Schippers, ki je po slabem štartu na koncu zasedla peto mesto (10,90).

Peterica tekla pod 10,10
V središču pozornosti je že bil tudi moški šprint na 100 metrov. Prvi atletski zvezdnik Usain Bolt je zlahka zmagal v sedmi skupini prvega kroga s časom 10,07. Pri tem je 29-letni Jamajčan kljub slabšemu štartu zadnjih 20 metrov mirno gledal tri proge levo in tekel točno toliko, da je bil prvi.

Ameriški favorit in zaradi dopinških grehov izpostavljeni Justin Gatlin je z 10,01 postavil najhitrejši čas kvalifikacij, do sedem stotink pa so zaostali Ben Youssef Meite (10,03/Slonokoščena obala), Andre De Grasse (10,04/Kanada), Bolt in Ženje Šie (10,08/Kitajska). Napredovalo je 24 šprinterjev, ki bodo v ponedeljek ob 2.00 tekli v treh polfinalnih skupinah.

Nemec z zadnjim metom ukradel zlato Poljaku
Prva končna odločitev dneva na olimpijskem stadionu je bil met diska, v katerem je naslov v Londonu osvojil Robert Harting, njegovo proslavljanje se je prebilo med vrhunce prejšnjih olimpijskih iger. Družinsko čast je v Riu branil mlajši brat Christoph Harting.

Dolgo je kazalo na zmagoslavje Poljaka Piotra Malachowskega, ki je povedel že s prvim metom, s tretjim pa je disk vrgel 67,55 m in utrdil vodstvo. Mlajšemu Hartingu ni šlo najbolje, posrečil se mu je samo drugi met 66,34, dvakrat je prestopil, a nato je prišel zadnji, šesti met. Harting je zablestel v polnem sijaju in disk vrgel kar 68,37 m daleč ter z osebnim rekordom postal olimpijski prvak v disku, atletski disciplini, ki so jo poznali že na antičnih olimpijskih igrah.
Tesna odločitev na 10.000 m
V teku na 10.000 m je zlato iz Londona ubranil Britanec Mo Farah, ki pa je imel težje delo od pričakovanj. Tekmecev se je otresel šele v zadnjih 200 metrih in s časom 27:05,17 slavil zmago manj kot pol sekunde pred Kenijcem Paulom Kipngetichem Tanuijem (27:05,64), dobro sekundo pa je zaostal Etiopijec Tamirat Tola (27:06,26). Farah je zadnji poraz na velikih tekmovanjih doživel na 10.000 m v finalu SP-ja v Daeguju leta 2011, kjer je bil drugi.

Daljina: Zlato in srebro ločil le centimeter

V skoku v daljino je zlati Jeff Henderson za svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih skočil 8,38 metra daleč. Le centimeter je zaostal Južnoafričan Luvo Manyonga, tretji je bil branilec naslova, Britanec Greg Rutherford (8,29). Henderson je z 8,20 m vodil po prvi ter nato tudi v drugi seriji. V tretji ga je z 8,25 m prehitel rojak Jarrion Lawson, Manyonga pa je povedel z 8,37 m v predzadnji seriji. V zadnjem poskusu je Henderson dosegel najdaljšo daljavo dneva, Rutherford si je zagotovil bron, Lawson pa je tudi skočil daleč, vendar je z levo roko podrsal in so mu zato namerili le 7,78 m. Končal je na četrtem mestu.
Zanimivo tudi v sedmeroboju
V sedmeroboju je bila najboljša Belgijka Nafissatou Thiam. Dvodnevno tekmovanje je končala s 6.810 točkami. Druga je bila zlata v Londonu 2012, Britanka Jessica Ennis Hill (6.775), tretja pa Kanadčanka Brianne Theisen Eaton (6.653). 21-letna Thiamova, srebrna v peteroboju na lanskem dvoranskem evropskem prvenstvu v Pragi in bronasta leta 2014 na EP-ju v Zürichu, je zadnjo disciplino, tek na 800 m, začela s 142 točkami prednosti pred Ennis Hillovo. To je pomenilo, da bi lahko zaostala za nekaj manj kot devet sekund in zlato bi bilo njeno. Na koncu je zaostala za 7,47 sekunde in za 35 točk prehitela 30-letno Britanko, aktualno svetovno prvakinjo.

Sezuta Etiopijka nesrečna sobotna junakinja
Etiopski atletinji Eteneš Diro se ni uspelo uvrstiti v finale na 3.000 metrov z ovirami, a je osvojila srca vseh navijačev ob progi za pogum, da se kljub izgubi enega športnega copata ni odpovedala boju s tekmicami. Dirojeva, ki v tej sezoni velja za četrto najboljšo atletinjo v steeplechasu, se je 1.000 metrov pred ciljem zapletla v trčenje z dvema tekačicama in pri padcu se ji je deloma sezul desni čevelj. Ker ji ga ni uspelo ponovno obuti, ga je vrgla na trato ob progi. Tek je nadaljevala in ga na kratko prekinila, da bi sezula še nogavico, nato pa začela loviti vodilno, pri čemer jo je množica ob progi bučno spodbujala.

Vendar ji je skakanje čez prepreke z boso desno nogo povzročalo velike težave, poleg tega je kar nekaj časa izgubila pri padcu, kar je na koncu zadoščalo le za sedmo mesto s časom 9:34,70 minut. To sprva ni bilo dovolj za ponedeljkov finalni tek. Dirojeva je stadion zapustila v solzah, nato pa so se sodniki odločili prisluhniti pritožbi njene ekipe ter ji vendarle dovolili nastopiti v ponedeljkovem boju za medalje.

Zdaj prepoved tudi za Klišino
Ruska dopinška zgodba se nadaljuje. Darja Klišina, skakalka v daljino, ki je kot edina ruska atletinja dobila dovoljenje za nastop v Riu, vendarle ne bo smela nastopiti. A primer bo obravnavalo tudi športno razsodišče Cas. Kot je sporočila krovna atletska zveza IAAF, so ji odvzeli dovoljenje za nastop oziroma je niso uvrstili na startni seznam nastopajočih. Podrobnosti o vzrokih za takšno odločitev pa pri IAAF niso navedli.

Ruski mediji poročajo, da se je Klišina že pritožila na športno razsodišče Cas, slednje pa je potrdilo prejem pritožbe. A tudi oni za zdaj ne pojasnjujejo podrobno dogajanja. IAAF je že pred igrami prepovedal nastope vsem ruskim atletom. Kazni se je sprva izognila le Klišina, ker je zadnja leta živela in trenirala v ZDA. IAAF je edina od večjih mednarodnih zvez ukrepala tako ostro in po izbruhu ruske dopinške afere nastope prepovedala vsem športnikom te države. Druge zveze so bile manj ostre in so prepovedi izrekale le posameznikom, vsem, ki jim dopinga niso neposredno dokazali, pa so dovolili nastope na OI.

Neuradno naj bi IAAF potrdil namige, da so za spremembo v odnosu do Klišine, ki so jo v ruski olimpijski delegaciji označili za cinično sprenevedanje, krive nove informacije, saj naj bi bila tudi Klišina omenjena v McLarnovem poročilu, po katerem je krovna svetovna protidopinška agencija Wada zahtevala suspenz vseh ruskih športnikov. Pri Casu so le potrdili, da je bila Klišina o ukrepu obveščena že prejšnji teden ter da se je obrnila nanje. Generalni sekretar Matieu Reeb je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil le, da postopek poteka: "Potrjujem, da smo prejeli pritožbo, a v tem trenutku ne moremo posredovati podrobnosti." Primer naj bi Cas obravnavala v nedeljo ali najpozneje v ponedeljek. Disciplina Klišine se bo s kvalifikacijami začela v torek, finale bo na sporedu dan pozneje.

Sobotne končne odločitve v atletiki:

100 m (Ž):                           
 1. E. THOMPSON          JAM    10,71
 2. T. BOWIE             ZDA    10,83
 3. S. A. FRASER-PRYCE   JAM    10,86
 4. M. J. TALOU     S. OBALA    10,86
 5. D. SCHIPPERS         NIZ    10,90
 6. M. L. AHYE           TRI    10,92
 7. E. GARDNER           ZDA    10,94
 8. C. WILLIAMS          JAM    11,80

Sedmeroboj:                          
 1. N. THIAM             BEL    6.810
 2. J. ENNIS HILL         VB    6.775
 3. B. THEISEN EATON     KAN    6.653
 
Disk (M):             
 1. C. HARTING       NEM        68,37
 2. P. MALACHOWSKI   POL        67,55
 3. D. JASINSKI      NEM        67,05
 
10.000 m (M):                        
 1. M. FARAH          VB     27:05,17
 2. P. K. TANUI      KEN     27:05,64
 3. T. TOLA          ETI     27:06,26
 
Daljina (M)                          
 1. J. HENDERSON     ZDA         8,38
 2. L. MANYONGA      JAR         8,37
 3. G. RUTHERFORD     VB         8,29