Jure Dolenec je bil s šestimi zadetki iz prav toliko poskusov najboljši slovenski strelec. Tudi on je občutil trdo nemško obrambo. Na fotografiji Škofjeločana ustavlja Julius Kuhn. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Dolenec je bil s šestimi zadetki iz prav toliko poskusov najboljši slovenski strelec. Tudi on je občutil trdo nemško obrambo. Na fotografiji Škofjeločana ustavlja Julius Kuhn. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Bezjak
Marko Bezjak je dosegel prvi gol na tekmi. Slovenci so dobro začeli in povedli s 3:0. Foto: Reuters
Dean Bombač
Dean Bombač je takole prodiral mimo Hendrika Pekelerja in Fabiana Wiedeja. Foto: Reuters
Paul Drux
Močni in hitri Paul Drux je slovenski obrambi povzročal precej težav. Foto: Reuters
Simon Razgor
Simon Razgor ustavlja Paula Druxa, s čimer si je prislužil izključitev. Foto: Reuters
Slovenija
Slovenija je po treh zmagah prvič izgubila. Nič ne de, najpomembnejše tekme še prihajajo. Foto: www.alesfevzer.com
Hrvaška
Hrvati so po ubranjeni sedemmetrovki stekli v objem vratarja Ivana Pešića. Hrvaška je s to zmago naredila velik korak proti prvemu mestu v skupini A. Foto: Reuters
Nemčija prizadejala Sloveniji prvi poraz v Riu

Slovenija, ki bi si z zmago zagotovila prvo mesto v skupini B, se je ves prvi polčas dobro držala. Na začetku je povedla s tremi zadetki naskoka, na odmor pa odšla s prednostjo 12:11.

V prvem delu nekoliko "zaspani" Nemci so v drugem stisnili v obrambi in z delnim izidom 5:0 hitro povedli s 17:14. Nemčija nato do konca vodstva ni več izpustila iz rok. Slovenci niso imeli "dinamita" za preobrat in tako še na enajsti medsebojni tekmi na velikih tekmovanjih ostajajo brez zmage nad Nemci.


V ponedeljek ob 14.30 s Poljsko

Slovenija se bo v zadnjem krogu, v ponedeljek ob 14.30, pomerila s Poljsko. Takrat bo tudi jasno, katero mesto v skupini bodo Slovenci zasedli in s kom se bodo v sredo, 17. avgusta, pomerili v četrtfinalu.

Selektor Veselin Vujović se je nezadovoljen z obrambami na tekmi proti Nemčiji za nadaljevanje olimpijskega turnirja odločil za zamenjavo vratarja. Že proti Poljakom v ponedeljek bo računal na Urbana Lesjaka, medtem ko bo med občinstvom ostal Matevž Skok.


Vodstvo Slovenije s 3:0 in 5:2
Slovenci so srečanje v sobotnem brazilskem dopoldnevu odlično začeli, saj je Marko Bezjak zabil prvi gol na tekmi, malo pozneje pa je Vid Kavtičnik povišal na 2:0. Nemci so imeli kar precej težav z globoko slovensko obrambo 3-2-1, za katero se je odločil slovenski selektor Veselin Vujović. Za popoln uvod (3:0) je poskrbel Blaž Janc s krila. Slovenci so na začetku tekme delovali precej bolje. Nemci so sicer znižali na 3:2, a sta sledila dva nova zadetka Slovenije - Vida Poteka in Deana Bombača na prazna vrata za 5:2 v 10. minuti. Pred tem je odlično ubranil tudi vratar Gorazd Škof.

Nemčija ujela priključek
Sledili sta dve slovenski izključitvi, kar je Nemčija izkoristila in v 17. minuti z zadetkom Paula Druxa izenačila na 5:5. Za novo vodstvo je s sedemmetrovke poskrbel Bombač, po sijajni podaji Mihe Zarabca pa je Matej Gaber v 21. minuti povišal na 8:6. A kot že pred tem je Nemčija znova odgovorila z dvema goloma - Tobias Reichmann je po odbitem strelu Bombača v protinapadu zabil za 8:8 (23.). Selektor Vujović je vzel minuto odmora.

Slovenci na odmor s +1
Po njej je Jure Dolenec z zvitim strelom po tleh zadel za 9:8. Pri Nemcih je Martin Strobel stresel prečko, na drugi strani pa je Bezjak med nemškimi dvometraši prodrl za 10:8. Slovenci so se držali odlično. Izjemen je bil gol za 11:9, ko je Miha Zarabec, ki je v ekipi zamenjal Nika Henigmana, mojstrsko podal na črto, kjer je Gaber z eno roko ujel žogo, jo spravil za hrbet vratarja Andreasa Wolffa, pri tem pa izsilil še izključitev Steffena Weinholda. Slovenci so imeli nato dobro minuto kar dva igralca več, česar pa niso izkoristili. Nemčija se je vrnila na 11:11 (Drux je zadel z dvema igralcema manj), a je nato za izid polčasa (12:11) z lepim preigravanjem in golom poskrbel Dolenec. Prvi polčas je obetal, Slovenija je bila v igri za zmago. Vujović je v prvem delu na klopi pustil kapetana Uroša Zormana. Dobro sta njegovo delo opravila Bombač in Zarabec.

Wolff zaklenil vrata, Nemčija od -2 do +3
In prav Zarabec je odprl drugi polčas s prodorom in zadetkom za 13:11. Nato je na sceno stopil nemški vratar Wolff, ki je ubranil tri težke slovenske strele. Na drugi strani je Nemčija zabila tri gole in v 36. minuti prek Reichmanna sploh prvič na tekmi povedla (15:14), malo pozneje - po še eni obrambi Wolffa - pa je Hendrik Pekeler s črte povišal na 16:14. Vujović je moral vzeti minuto odmora, po kateri pa je Reichmann zabil za 17:14. Tik pred tem je prvič na parket stopil Zorman.

Krizne minute Slovenije
In prav Zorman je v 39. minuti prekinil nekajminutni slovenski strelski post (17:15). Slovenija je v 42. minuti ob igralcu manj napadala brez vratarja, Zorman je izgubil žogo in zahteval prekršek, a je nato Wolff zadel čez celotno igrišče na prazna vrata za 19:15. Krizne minute sta končala Bombač in Bezjak (17:19), a kaj ko je na drugi strani Drux ob igralcu manj zabil za 20:17.

Nemški stroj začel mleti
Nemčija se je po uvodni "zaspanosti" razigrala, tako da Sloveniji ni dovolila bliže kot na -2 (19:21). Še več, po zadetku Uweja Gensheimerja, ki je presenetil Škofa, je spet povedla s 24:20. Vujović je nato Brežičana zamenjal z Matevžem Skokom. Slovenci v zadnjih desetih minutah niso imeli moči za preobrat. Ko je Wolff v 55. minuti pri 26:22 ubranil še sedemmetrovko Bombaču, na drugi strani pa Kai Häfner zabil za 27:22, je bil dvoboj odločen.
Hrvaška spravila na kolena Francoze
V derbiju skupina A je Hrvaška premagala branilko olimpijskega naslova Francijo z 29:28. V dramatični končnici je najprej Zlatko Horvat s sedmih metrov zadel za 29:28. Nikola Karabatić je na drugi strani stresel vratnico. Nato je v hrvaškem napadu Marko Mamić napravil prekršek v napadu in še zadrževal žogo, kar je pomenilo rdeč karton in sedemmetrovko za Francijo. Deset sekund pred koncem jo je izvajal prvi strelec tekme Michael Guigou (10 golov), a mu je vratar Ivan Pešić ubranil. Hrvaško slavje se je začelo. Hrvati, ki so v prvem krogu izgubili s Katarjem, nato pa se mučili z Argentino, so po zmagah nad Dansko in Francijo pred osvojitvijo prvega mesta v skupini A. Za najboljše izhodišče pred četrtfinalom morajo v zadnjem krogu opraviti še s Tunizijo.

Hansen priboril zmago Danski v zadnji sekundi
Na drugi tekmi skupine A je Danska s 26:25 ugnala Katar. Katarci so še na začetku zadnje minute vodili s 25:24, nato pa je najprej Mads Mensah Larsen izenačil, po minuti odmora in zapravljenem napadu Katarcev pa je Mikkel Hansen zmagoviti gol dosegel v zadnji sekundi (!) srečanja.
Poljska je bila s 25:24 boljša od Švedske, ki je v zadnjih dveh minutah le ublažila poraz po zaostanku s 25:22.

4. KROG

Skupina B

SLOVENIJA - NEMČIJA 25:28 (12:11)

Slovenija: Dolenec 6, Bezjak in Gaber 4, Bombač in Zorman 3, Janc 2, Kavtičnik, Poteko in Zarabec 1.

Nemčija: Gensheimer 6, Drux in Reichmann 5, Pekeler 3, Hafner, Weinhold in Wolff 2, Lemke, Wiede in Wiencek 1.

Sedemmetrovke: 2/3; 4/4

Izključitve: 12 min; 16 min


EGIPT - BRAZILIJA 27:27 (15:13)
Elahmar 9, Elbassiouny 4; Teixeira, Pozzer, Soares in Langaro po 4.

ŠVEDSKA - POLJSKA 24:25 (13:12)
Stenmalm 8, Tollbring 6; Bielecki 8, Lijewski 6.

Lestvica:
NEMČIJA               4  3 0 1  +6  6
SLOVENIJA             4  3 0 1  +6  6
BRAZILIJA             4  2 1 1  +2  5
POLJSKA               4  2 0 2  +4  4
-------------------------------------
EGIPT                 4  1 1 2  -8  3
ŠVEDSKA               4  0 0 4 -10  0



Skupina A

HRVAŠKA - FRANCIJA 29:28 (14:12)
Kopljar 6, Horvat in Štrlek 5; Guigou 10, N'Guessan 5.

DANSKA - KATAR 26:25 (14:14)
Svan 7, Hansen 5; Capote in Roine 5.

ARGENTINA -TUNIZIJA 23:21 (14:10)
Pizarro 7, Fernandez 5; Boughanmi 8.

Lestvica:
FRANCIJA            4  3  0  1 +23  6
DANSKA              4  3  0  1 +12  6
HRVAŠKA             4  3  0  1  -2  6
KATAR               4  1  1  2  -9  3
-------------------------------------
ARGENTINA           4  1  0  3 -12  2
TUNIZIJA            4  0  1  3 -12  1

Nemčija prizadejala Sloveniji prvi poraz v Riu